Joi, 01 Mai 2025
RO EN

ADAMA GROUP SRL

Adresa: Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 73-81, Cladirea 3, Et. 2, Victoria Park , Bucuresti
Telefon: , 031/405.17.00, 031/405.17.08 , 031/405.17.08
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web site: www.adama.ro

Descriere

Dezvoltare si promovare imobiliara.

{adauga_php file=formular.php}

Prezentare

ADAMA: Revigorarea pietei rezidentiale, confirmata de cerere

Dezvoltatorul Adama, detinut in intregime de Immofinanz Group, lucreaza la constructia ultimei etape a proiectului Copou Bellevue, din Iasi, faza ce presupune executia a 50 de unitati locative (studio-uri, apartamente cu doua si trei camere si minipenthouse-uri). Cladirea (P+4E+5R) este realizata de compania de constructii Bog'Art, serviciile de consultanta si management fiind asigurate de Vitalis Consulting. In prezent, se lucreaza la finisajele interioare. Lucrarile de constructie la aceasta ultima etapa, in valoare de 1,7 milioane de euro, au fost demarate in noiembrie 2013, urmand sa fie definitivate in toamna anului 2014. Proiectul, situat pe strada Fagului, din Iasi, mai include alte trei cladiri similare, ce au fost finalizate. Locatarii Copou Bellevue vor avea la dispozitie spatii de parcare si pentru depozitare proprii, precum si un club profesional de sanatate, dotat cu sala de fitness si sauna. Numarul total de apartamente vandute de catre Adama in Romania depaseste 1.200 de unitati.


Alina Necula, Head of Marketing & Sales in cadrul Adama:

„Sectorul rezidential nu va mai ajunge curand la nivelul anilor 2007-2008, dar nici acel context nu era normal. Semne de revigorare exista, iar trendul pare a fi pozitiv, dar este important sa constientizam ca este indicat sa avem o evolutie favorabila, insa treptata, pentru a deveni o piata matura si stabila. Totusi, in ultima perioada, mai exact in ultimele 12 luni, asistam la o cerere in crestere pe segmentul proiectelor noastre, ceea ce a echivalat si cu o apreciere a vanzarilor in cazul Adama in 2014 si 2013, comparativ cu 2012”.


Adama este unul dintre cei mai dinamici dezvoltatori din domeniul rezidential, in 2013 compania finalizand doua cladiri de locuinte in Bucuresti, in cadrul Edenia Titan II si Evocasa Optima, cu un numar total de 210 apartamente. "In ultimele 18 luni, am asistat la un cumul de factori ce indica o revenire a pietei imobiliare si, implicit, a celei rezidentiale. Numarul tranzactiilor este in crestere, conditiile de creditare in moneda nationala sunt tot mai bune si ratele bancare redevin optiuni avantajoase fata de chirii. Toti acesti factori pozitivi au contribuit la sporirea cu 25% a vanzarilor Adama din 2013, fata de 2012", a declarat Alina Necula, Head of Marketing & Sales Adama. In primele trei luni ale anului in curs, dezvoltatorul a consemnat o crestere de 30% a vanzarilor in raport cu aceeasi perioada din 2013. "Indicii de vanzari din 2014 sunt intr-o continua imbunatatire, acest lucru indicandu-ne un semnal clar ca directia in care ne indreptam este cea corecta. Astfel, trimestrul al doilea din 2014 s-a dovedit unul mai bun ca performanta a vanzarilor decat cele trei luni anterioare - o evolutie normala, tinand cont de sezonalitatea tranzactiilor in imobiliare, aspect valabil insa numai pe o piata stabila. Ne asteptam ca la finalul acestui an sa depasim vanzarile inregistrate in 2013 atat datorita parcursului de pana acum, ca urmare a dinamicii pietei (interactiunile cu potentialii clienti fiind in crestere ca volum), cat si a faptului ca avem trei proiecte nou-lansate pe piata. Fata de anii anteriori, cererea si interesul pentru proiectele noi - Edenia Titan si Evocasa Optima - finalizate in toamna anului trecut, precum si pentru Copou Bellevue - aflat in etape finale de executie, sunt clar in crestere", a explicat Alina Necula.
Principalele diferente intre proiectele din perioada de "boom" si cele actuale

Potrivit managerului Adama, principalul criteriu de atribuire a lucrarilor la proiectele dezvoltate este reprezentat de standardul de calitate pe care constructorul selectat il livreaza si il asigura. "Obiectivul nostru este sa impunem pe piata rezidentiala din Romania un nou standard in ceea ce priveste ansamblurile rezidentiale, sa livram locuinte sustenabile, dedicate clasei de mijloc, in zone bune din interiorul orasului, la un raport calitate-pret corect. In cazul celor mai recente proiecte dezvoltate - Edenia Titan II, Evocasa Optima II (din Bucuresti) si Copou Bellevue (Iasi) - am colaborat si colaboram cu Bog'Art si Vitalis Consulting", a precizat Alina Necula. In ceea ce priveste diferentele dintre proiectele din perioada de boom imobiliar si cele dezvoltate in prezent, principalele diferente semnalate de managerul Adama ar fi cele legate de suprafetele apartamentelor, modificarile fiind dictate de cerere. "Daca in perioada de boom era o tendinta tot mai accentuata pentru apartamente cu suprafete mari si terase generoase, probabil si pentru ca erau total diferite de blocurile construite inainte de 1989 si era un produs rezidential nou pentru piata locala, in prezent cumparatorii sunt interesati de apartamente cu suprafete potrivite, compartimentate inteligent, cu spatii atent gandite si folosite, realizate la un anumit standard de calitate. Zona in care este construit ansamblul este un alt factor de diferentiere, clientii intelegand tot mai frecvent importanta amplasarii proiectului, localizarea acestuia in interiorul orasului, intr-un cartier deja dezvoltat, de traditie. Pentru a optimiza toate aceste date si a livra un produs adaptat acestei piete, este extrem de important ca toti cei implicati in dezvoltarea unui ansamblu sa actioneze ca o echipa - de la investitor, la arhitect si constructor - si sa puna la un loc know-how-ul lor", a mai spus Alina Necula.
"Piata nu va mai ajunge curand la nivelul anilor 2007-2008"

Potrivit reprezentantului Adama, segmentul imobiliar nu a revenit inca la un nivel normal, echilibrat, fara fluctuatii. "Piata nu va mai ajunge curand la nivelul anilor 2007-2008, dar nici acel context nu era normal. Semne de revigorare exista, iar trendul pare a fi pozitiv, dar este important sa constientizam ca este indicat sa avem o evolutie favorabila, insa treptata, pentru a deveni o piata matura si stabila. Perioada electorala ar putea influenta sectorul rezidential privat doar prin prisma mesajelor si proiectelor pe care candidatii le pot prezenta in campanie, mesaje care pot avea o influenta in randul cumparatorilor mai mult la nivel psihologic si pentru o perioada limitata de timp. Ar mai fi de urmarit si modul in care se vor concretiza intentiile Guvernului de a transforma programul Prima Casa in Noua Casa, dedicat exclusiv constructiilor noi. Aceasta modificare a mai existat la nivel de initiativa, fara a se concretiza. Totusi, in ultima perioada, mai exact in ultimele 12 luni, asistam la o cerere in crestere pe segmentul proiectelor noastre, ceea ce a echivalat si cu o apreciere a vanzarilor in cazul Adama in 2014 si 2013, comparativ cu 2012. Potentialii clienti, care pana acum au analizat situatia, revin pe piata pentru ca au inteles ca este unul dintre cele mai potrivite momente pentru achizitionarea unei locuinte", a mai spus Alina Necula. In privinta ofertei, desi au existat semnale ca au ramas stocuri importante nevandute in sectorul imobiliar, managerul Adama este de parere ca situatia este doar partial adevarata. "Pe segmentul locuintelor care se adreseaza clasei medii, respectiv unitatile construite la un anumit nivel calitativ, corespunzator unui pret potrivit, amplasate in oras si bine conectate la reteaua de transport, stocul este relativ redus, iar cererea pentru aceasta categorie este tot mai mare. In plus, statisticile indica o crestere de la un an la altul a numarului autorizatiilor de construire, dar si la nivelul tranzactiilor imobiliare, ceea ce indica faptul ca exista o dinamica relativ optima pe piata. Principalii factori care ar putea incuraja acest trend sunt cei politici (la nivel investitional intern si international, stabilitatea politica incurajeaza injectarea de capital in sectorul imobiliar), precum si strategiile bancilor privind creditarea, in acest sens institutiile financiare aratand, in ultima perioada, un apetit in crestere pentru acordarea de imprumuturi", a explicat reprezentantul Adama.
Este necesara maturizarea sectorului rezidential, la toate nivelurile

In contextul in care aproape 60% din autorizatiile emise pentru constructia de locuinte vizeaza mediul rural, este foarte clara tendinta de dezvoltare a locuintelor unifamiliale, in defavoarea constructiilor pe verticala. "Dezvoltarea preponderenta in mediul rural este o situatie normala, in aceste zone neavandu-si sensul constructia pe verticala. Totodata, executia de blocuri a fost sistata o data cu venirea crizei, reluarea dezvoltarilor fiind vizibila abia in ultimele 12 - 18 luni. Aceasta perioada de pauza a influentat, la randul sau, datele statistice. Din punctul nostru de vedere, rezultatele nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru dezvoltatorii de apartamente, in anumite conditii. In cazul in care investitorul detine know-how-ul necesar privind piata si exigentele acesteia, va fi capabil sa livreze un produs potrivit", a precizat reprezentantul Adama. Referitor la cererea potentiala de locuinte din Romania, Alina Necula este de parere ca piata imobiliara trebuie sa se maturizeze la toate nivelurile. "Pentru ca sectorul rezidential sa se maturizeze si din acest punct de vedere, ar trebui sa analizam necesarul de apartamente noi mai degraba din punct de vedere calitativ si nu cantitativ. O dezvoltare sustenabila este una care creste in acelasi ritm cu cererea de pe piata sau ia chiar un mic avans fata de aceasta, tocmai pentru a avea produsul rezidential potrivit finalizat in timp util. Ceea ce-i lipseste pietei este segmentul adresat clasei de mijloc", a declarat managerul Adama. Potrivit acestuia, piata rezidentiala locala se dezvolta pe doua directii principale. Astfel, intr-un prim caz, o parte importanta a cererii provine direct de la consumatorul final, care achizitioneaza un apartament pentru propria locuire. "Pe orice piata matura, stocul vechi de locuinte este inlocuit, dupa o anumita perioada de uzura, de unitati locative noi. Este un ciclu firesc si, din acest punct de vedere, pe piata locala se resimte aceasta necesitate", a explicat Alina Necula. Cel de-al doilea trend este dat de investitori, adica de cei care isi plaseaza capitalul in domeniul imobiliar, caz in care se intrevede un potential urias in orasele dezvoltate sau in curs de dezvoltare. "De exemplu, in portofoliul de proiecte detinut de Adama sunt orase si tipuri de ansambluri care se preteaza pentru investitie, cum sunt proiectele din Brasov si Iasi - Evocasa Viva, respectiv Copou Bellevue (primul pentru potentialul turistic, cel de-al doilea pentru cel de business), dar si ansamblul premium Evocasa Selecta din Bucuresti, care se adreseaza oamenilor de afaceri straini cu activitate in Romania", a mai spus Alina Necula.
Garantiile rezidentiale, principalul motiv pentru achizitia locuintei intr-un bloc nou

Aparitia ansamblurilor rezidentiale noi a generat de la bun inceput o dezbatere continua, intre alegerea unui apartament intr-un bloc nou, sau intr-unul construit inainte de 1990. "Dincolo de diversele argumente mai mult sau mai putin subiective, apartamentele din blocurile noi au, cel putin teoretic, un avantaj: garantiile de care poate beneficia orice locatar cand se confrunta cu probleme in apartament si de care, intr-o locuinta dintr-un bloc vechi, nu dispune", este de parere Alina Necula. Astfel, de la probleme minore legate de finisaje pana la disfunctionalitati mai ample, cumparatorul unui apartament intr-un ansamblu rezidential nou poate solicita, in perioada de garantie, interventia dezvoltatorului, care are si calitatea de vanzator sau a constructorului, pentru remedierea respectivelor probleme si disfunctionalitati. "Subiectul este, insa, tabu in Romania, vina fiind a ambelor parti: a dezvoltatorilor si constructorilor care nu-si respecta obligatiile, dar si a cumparatorilor, care pun in responsabilitatea acestora inclusiv aspecte care tin de o buna intretinere de care doar ei sunt raspunzatori", a explicat Alina Necula. Prin intermediul garantiei unei locuinte, cumparatorul unui apartament situat intr-un ansamblu rezidential nou poate beneficia pentru o anumita perioada de timp de reparatii si interventii in propriul apartament si/sau in spatiile comune ale ansamblului rezidential, fara a suporta cheltuieli suplimentare, costurile acestor reparatii si interventii fiind acoperite de dezvoltatorul sau de constructorul ansamblului rezidential in baza garantiilor contractuale si legale. Pentru a beneficia de aceste garantii, cumparatorii ar trebui sa fie la curent atat cu valabilitatea, cat si cu ce poate acoperi fiecare tip de garantie prevazuta prin contract si prin lege, acordata de dezvoltatorul si de constructorul proiectului in cauza.

***

Adama este un dezvoltator imobiliar de top, activ in Romania, Republica Moldova, Ucraina si Turcia, detinut integral de grupul Immofinanz. Compania a construit, pana in prezent, peste 1.650 de apartamente si cateva zeci de mii de metri patrati de centre comerciale si de birouri, in cadrul a numeroase proiecte finalizate: Evocenter One, Evocasa Armonia, Edenia Titan, Evocasa Optima si Evocasa Selecta (in Bucuresti); Evocasa Orizont (Ploiesti), Evocasa Completa (Bacau), Evocasa Viva (Brasov), Copou Bellevue (Iasi) etc. Numarul de apartamente vandute de catre Adama depaseste 1.200 de unitati.

ADAMA: Revival of the residential market, confirmed by increased sales

The residential developer Adama, company owned by Immofinanz Group, is curently working on the final phase of the Copou Bellevue project, located in Iasi. There will be built 50 housing units (studios, and apartments with two and three rooms, and also a few minipenthouses). The block of flats is built by Bog'Art as general contractor, a leading company on the Romanian construction sector, while the consulting and management services are provided by Vitalis Consulting. The construction works of the last phase worth 1.7 million euro. It started in November 2013 and will be completed in fall 2014. The project located on Fagului Street in Iasi also includes three other similar buildings, which have been completed. Copou Bellevue residents will have parking spaces for each apartment and a professional health club equipped with gym and sauna. The total number of apartments sold by Adama in Romania exceeds 1,200 units. Adama is one of the most dynamic developers in the residential area, and, in 2013, the company completed two residential buildings in Bucharest, Edenia Titan II and Evocasa Optima, with a total of 210 apartments. "In the last 18 months, we have witnessed a number of factors indicating a recovery of the housing market in Romania. The real estate transaction number and value is rising and the credit conditions in the national currency are increasing. All these positive factors have contributed to a 25% sales increase for Adama in 2013", said Alina Necula, Head of Marketing & Sales Adama. In the first six months of this year, the developer recorded a 30% increase in sales compared to the same period in 2013. "The 2014 sales indices are in continuous improvement, showing a clear signal that the path we're on in the right one. The second quarter of 2014 has proven one better in sales performance than the previous three months (a natural development), given the seasonality of real estate transactions. We expect the sales this year to exceed the level in 2013, both because of the market dynamics (interaction with potential customers increasing volume) and that we have three new projects just launched on the residential market", said Alina Necula.

(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Septembrie 2014)

AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA