Joi, 01 Mai 2025
RO EN

VALRAS PROD SRL

Adresa: Str. Marasesti nr. 295 , Ploiesti , Prahova
Telefon: , 0244/597.825 , 0244/597.825
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web site: www.valras.ro

Descriere

Producator exclusiv de geam termoizolant cu grad ridicat de performanta pentru orice sistem de tamplarie.

Prezentare

VALRAS: Vanzarile de vitraje arhitecturale, estimate la 50 milioane de euro

Pe piata nationala au fost comercializate, in anul precedent, circa 150.000 de tone de sticla, cantitate ce include atat productia realizata pe plan local, cat si importurile de vitraje, indiferent de tipul de aplicatie la care se utilizeaza acestea. In ceea ce priveste sectorul de geam termoizolant, utilizat pentru echiparea ansamblurilor de tamplarie, conform datelor comunicate de Valras Prod - unul dintre furnizorii majori de panouri din sticla ce activeaza in Romania - acesta cumula, in 2012, o valoare cuprinsa intre 45 milioane de euro si 50 milioane de euro. Cota detinuta de compania din Ploiesti s-a situat, in exercitiul financiar precedent, la 4%, corespunzatoare unei cifre de afaceri de aproximativ doua milioane de euro. Unul dintre obiectivele majore ale strategiei de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung este constituit de inaugurarea unei reprezentante comerciale in Europa Occidentala.


Valentin Petrescu, director general al Valras Prod :

„ Nu se stie cat timp va mai dura actuala criza economica. Potrivit unei analize realizate in 2012, media scaderii rezultatelor in industria constructiilor era de circa 4,5% in statele occidentale, in vreme ce in Romania acelasi indicator se situa la nivelul de peste 10%. Aceasta tendinta de contractie se poate explica prin dezvoltarea exploziva pe care domeniul respectiv a avut-o in regiune inainte de inceperea recesiunii, insa, daca ritmul actual de depreciere se mentine, este periclitata dezvoltarea economiei nationale, avand in vedere cota pe care ramura analizata o detine in PIB. Pe termen scurt, noi consideram ca ar fi bine daca s-ar reusi mentinerea nivelurilor actuale (ceea ce implica stoparea regresului), antreprenorii trebuind sa inteleaga faptul ca aceasta este, de fapt, o stare de normalitate ”.


O treime din productie, livrata pe pietele externe

In ultimii zece ani, Valras Prod a avut o cota cuprinsa intre 2,25% si 4% din livrarile totale realizate in Romania pe segmentul propriu de activitate. In opinia directorului general al companiei, Valentin Petrescu, „fluctuatiile au fost cauzate, in general, de conjunctura economica si de numarul proiectelor speciale aflate in derulare in diferite momente. Este mult mai rentabila implicarea in activitati de livrare pentru obiective cu un grad ridicat de complexitate. Desi lucrarile de procesare sunt mai complicate, implicand operatiuni multiple de prelucrare, eficienta economica este mult mai mare. Din punct de vedere structural totusi ponderea cea mai mare in vanzari (aproximativ 70%) este detinuta de geamul termoizolant clasic (modelul respectiv intrand in categoria produselor de tip «commodity»). In prezent livram vitraje catre 100 de fabricanti de ferestre, din zonele centrala si de sud ale Romaniei. De asemenea, avand in vedere tendinta de orientare a firmelor locale catre pietele externe, compania noastra incearca sa exploateze aceasta oportunitate, colaborand cu intreprinzatori locali si straini care comercializeaza produsele finite la export. Estimam ca, in prezent, circa 30% din geamul termoizolant realizat de Valras Prod este integrat in ansambluri instalate in afara granitelor Romaniei si ne propunem ca aceasta pondere sa ajunga la 50%”.
Orientare spre proiecte, in vederea cresterii eficientei

Conform analizelor curente, in sezonul de primavara-vara din 2013, cererea pe piata de profil s-a situat la un nivel mediu, desi faptul ca nu au fost conditii meteorologice nefavorabile in iarna trecuta ar fi creat premisele unei cresteri a activitatii. Administratorul Valras Prod considera ca este, probabil, principalul motiv pentru care cererea s-a plafonat a fost constituit de situatia economica incerta, existenta in acest moment in Romania. „Pentru a compensa aceste variatii, de mai mult timp am implementat o strategie ce asigura continuitatea operatiunilor in ceea ce priveste livrarile pentru proiecte de diferite dimensiuni. In prezent, firma noastra proceseaza panourile vitrate destinate instalarii la sediul din Focsani al unei companii elvetiene. Proiectul implica prelucrari cu un grad ridicat de complexitate, fiind vorba despre montajul structural al elementelor transparente triplustratificate pe o retea de montanti-traverse din otel, marca Jansen. Imobilul este realizat in conformitate cu solicitarile specifice ale arhitectului, ceea ce a presupus adaptarea profilelor la cerintele respective. Solutia este foarte costisitoare, insa calitatea rezultata este pe masura investitiei. Un alt proiect este constituit de extinderea unui centru comercial de tip mall amplasat in Ploiesti. Pentru noi este foarte important sa avem solicitari pentru obiective de nivel mic-mediu, acestea asigurand un nivel optim de acoperire a capacitatii de productie, precum si obtinerea unui grad acceptabil de profitabilitate. De asemenea, fluxul de incasari este mult mai simplu de gestionat”, a mentionat Valentin Petrescu.
Reguli tehnice de baza, ignorate de producatorii locali

O problema de natura tehnica semnalata de expertii Valras Prod este cea a modalitatii practice de integrare a elementelor transparente in structura ansamblului de tamplarie termoizolanta. „In mod normal, procesul de calare trebuie realizat in fabrica, insa Romania este o piata specifica, unde regulile tehnologice sunt ignorate, de cele mai multe ori cu buna stiinta (la fel cum se intampla si in cazul instalarii ferestrelor, care se realizeaza, in 90% din cazuri, doar cu dibluri si spuma poliuretanica). Operatiunile de montaj al geamului pot fi efectuate corect inclusiv pe santier, insa in acest caz sporeste gradul de dificultate, iar riscul de spargere creste exponential. Din pacate, pe plan local, majoritatea companiilor au o astfel de abordare, care nu este cea mai corecta, una dintre cauze fiind aceea ca firmele de tamplarie apeleaza pentru montaj la companii de mici dimensiuni care nu detin dotarea necesara calarii. Un alt motiv ar fi ca, in cazul lucrului simultan la mai multe obiective, un asemenea proces executat in fabrica nu ar putea acoperi cererea specifica, la un anumit moment. In conditiile date, specialistii nostri au elaborat o procedura de montare pe santier a geamului termoizolant in rama/cercevea, aceasta fiind pusa la dispozitia tuturor partenerilor, insa nu putem controla in ce masura acest ghid este respectat”, a precizat oficialul societatii.
Blocaj financiar generat de legislatia deficitara in domeniul insolventei

Cea mai elocventa caracterizare a dificultatilor pe care le are de infruntat piata de tamplarie termoizolanta din Romania poate fi rezumata prin observatia ca vanzarile au suferit o contractie de 76% fata de anul 2008, cand in domeniu se consemna o cifra de afaceri de 1,3 miliarde euro. „Consideram ca legislatia este deficitara, in sensul ca normele actuale nu ar trebui sa permita actionarilor unei firme aflate in insolventa sa infiinteze o alta societate avand acelasi obiect de activitate, care sa nu poata fi trasa la raspundere pentru creantele companiei aflate in incapacitate de plata. Inclusiv Valras Prod s-a confruntat cu asemenea situatii. De exemplu, in 2012 a existat o situatie in care nu am incasat un instrument de plata plasat de o companie care a demarat procedura de insolventa. Desi datele disponibile indica faptul ca furnizorii de sisteme au de recuperat de la partenerii din Romania aproximativ 40 milioane de euro, noi credem ca suma este mult mai mare, apropiindu-se de o cota de 30% din cifra de afaceri actuala (circa 100 milioane de euro). Acest dezechilibru rezida in indisciplina financiara, care este practicata, in principal, de companiile de mari dimensiuni. Problema poate fi solutionata prin masuri legislative ferme, prin aplicarea unor pedepse care sa descurajeze un astfel de comportament. In ceea ce priveste actiunile intreprinse pentru a minimiza efectele negative, o solutie ar putea fi aceea a diminuarii creditului-furnizor, concomitent cu o gestiune mult mai atenta a riscului. Asemenea strategii de comercializare se aplica doar dupa indelungi evaluari ale colaboratorului in cauza si prin contractarea unor polite de asigurare. Acestea duc la majorarea costurilor, insa efectul este reprezentat de obtinerea unui anumit grad de confort, generat de limitarea la maximum a riscului de neplata. Strategia firmei noastre, pe care o implementam in mod consecvent de peste 18 ani, este aceea efectua la termenele stabilite plata furnizorilor de produse/servicii, achitarea obligatiilor fiscale si a celor salariale. Consideram ca activul principal este constituit de resursa umana, pe care am reusit sa o mentinem fidela firmei printr-o astfel de politica. De-a lungul timpului, fluctuatiile de personal au fost minime, cu exceptia perioadei 2007 - 2008 cand, intr-o incercare de diminuare a mediei de varsta a salariatilor, am urmarit incadrarea unor angajati tineri, insa demersul respectiv nu a fost incununat de succes”, a mai aratat directorul general al companiei.
Peste 70% din investitii, realizate din resurse proprii

Previziunile pentru intervalul urmator sunt destul de pesimiste. „Cresteri sustinute vor fi imposibile in viitorul apropiat, cu toate ca, pe plan national, cererea este foarte mare pe toate segmentele de activitate (constructii rezidentiale, industriale, comerciale etc.). Fluxurile financiare cu adevarat importante nu vor veni de la proiecte individuale, indiferent cat de mari vor fi investitiile respective, ci de la institutiile bancare. Sectorul financiar este cel care, pana la urma, a impins economia mondiala in starea actuala de degradare si acelasi sector nu intreprinde nimic pentru a indrepta lucrurile. Mai mult, pierderile inregistrate de banci au fost generate de propriul management, care s-a dovedit a fi defectuos, generand un volum impresionant de asa-numite «active toxice». Mai mult, institutiile respective aplica presiuni suplimentare asupra companiilor care s-au dovedit a avea o bonitate corespunzatoare, solicitand acestora dobanzi uriase pentru linii de creditare ce vizeaza investitii in activitatea productiva. In ceea ce ne priveste, preferam sa alocam o cota cat mai mare din economiile proprii in vederea derularii procesului investitional, care sa ne asigure costuri minime pentru programele respective. Trebuie subliniat faptul ca, in ultimii zece ani, Valras Prod a investit aproximativ 1,2 milioane de euro”, a subliniat Valentin Petrescu. De asemenea, acesta a mai mentionat ca „o dublare a livrarilor pe segmentul de vitraje termoizolante ar constitui o stare de normalitate pentru Romania, aceasta insemnand vanzari anuale de aproximativ 100 milioane de euro (realizate de maximum 15 furnizori importanti, care sa deruleze o activitate corecta si sa poata realiza orice fel de lucrare, indiferent de gradul de complexitate a acesteia)”.
***
Infiintata in anul 1995, Valras Prod are in dotare doua linii complet automate de fabricare a geamului termoizolant (una marca Lenhard Bystronic, echipata cu un robot de aplicare a sigilarii secundare, iar cealalta CMS), doua cuptoare de fuziune/curbare Tornati Forni si Szilank (pentru geamuri bombate). In perioada urmatoare, echipa manageriala a societatii isi propune realizarea unei investitii pentru achizitia unei linii de laminare a sticlei. Expertii firmei considera ca nu va aparea un conflict de interese cu actualul furnizor Saint-Gobain Glass Romania, intrucat acesta este specializat in realizarea unor procese industriale, producand modele 3.3.1, 4.4.1. etc., Valras Prod urmand sa se orienteze inspre fabricarea sortimentelor destinate utilizarii la aplicatii speciale (de exemplu, 10.10.2), pentru solicitari atipice venite din partea arhitectilor. A fost luata deja decizia in ceea ce priveste marca utilajului, suma alocata pentru acest proiect de dezvoltare situandu-se in jurul valorii de 250.000 de euro. Capacitatea totala de productie a fabricii din Ploiesti se situeaza la aproximativ 150 unitati de geam (u.g.)/ora, gradul mediu de utilizare fiind de 60% (cu fluctuatii intre 48% si 70%). Alte utilaje aflate in dotarea unitatii sunt reprezentate de trei mese de debitare (una, cu incarcare bilaterala, suportand sisteme de tip «Jumbo», alta pentru foi de mici dimensiuni si cealalta semiautomata), un echipament de taiere a geamului laminat «Jumbo», sisteme de stocare cu dispozitiv de conveiere, patru extrudere de polisulfit (de tip «thio-kol»), utilaj de procesare (pentru perforare, creare a cantului lucios etc.). Hala de productie are 1.500 mp, insa, in perioada urmatoare, spatiul respectiv se va dubla pentru a putea include si procesele de laminare si securizare, astfel incat sa se obtina o integrare a fluxului de productie. Un aspect important este cel legat de introducerea gazului inert prin intermediul unei prese, fapt ce duce la majorarea substantiala a productivitatii, concomitent cu un control permanent al gradului de umplere cu argon. Totodata, recent a fost demarata procedura de instalare a unor supape de egalizare a presiunii, ce asigura montajul in conditii de siguranta a panourilor de geam, indiferent de diferentele de altitudine intre locul de productie si cel de montaj. Distributia pe piata nationala se efectueaza, in proportie de 95%, prin intermediul propriului parc auto ce realizeaza zilnic circuite optimizate in functie de specificul cererii.

VALRAS: Architectural glazing market, estimated at 50 million EUR

In the previous year 150,000 tons of glass were sold on the national market, including both the local production and the imported glazing, regardless of the type of application. In what concerns the insulating glass used for installing joinery assemblies, according to the data provided by Valras Prod - one of the major suppliers of glass panels (IGU) operating in Romania - the value for registered in 2012 was between 45 million EUR and 50 million EUR. The share of the company from Ploiesti was around 4% in the previous financial year, corresponding to a turnover of approximately two million EUR. One of the major objectives of the development strategy in the short, medium and long term is constituted by the opening of trade offices in Western Europe. In the last decade, Valras Prod had a market share of about 2.25% - 4% of total deliveries made in Romania on the IGU business segment. According to Valentin Petrescu, the company's general director, the fluctuations were caused by the general economic situation and the effect of the special projects ongoing at different times. "The involvement in the delivery of finished products for objectives with a high degree of complexity is more profitable. Though the processing jobs are more complicated, involving multiple machining operations, the economic efficiency is much higher. From the structural point of view, however, the largest share of sales (about 70%) is held by the classic insulating glass (the entry level products category, known as "commodity"). Currently we deliver glass to 100 windows manufacturers, situated in the central and southern areas of Romania. Moreover, given the trend of orientation on foreign markets, our company seeks to exploit this opportunity, working with local entrepreneurs which export finished products. Currently, we estimate that 30% of the insulating glass made by Valras Prod is integrated in assemblies installed outside Romania and we aim for this share to reach 50% on medium term".

(articol aparut in Fereastra, editia septembrie 2013 )

AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA