Joi, 01 Mai 2025
RO EN

ELBI ELECTRIC & LIGHTING

Adresa: Sos. Alexandriei nr. 76-78 , Bragadiru , Ilfov
Telefon: , 021/421.06.72, 021//420.23.41 , 021/420.57.62
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Descriere

Furnizor de echipamente electrice.

Prezentare

 

ELBI Electric - 25 de ani de pasiune pentru lumina

 

De la trei angajati si primele importuri din Turcia, la un business de peste 50 milioane euro

 

Lider national in distributia profesionista de produse si servicii destinate domeniului electric, ELBI este astazi, dupa 25 de ani de activitate neintrerupta, cel mai mare distribuitor din Romania de produse si instalatii electrice. In cele doua decenii si jumatate de experienta, grupul a deservit peste 10.000 de clienti si a ajuns la un business anual de 53,2 milioane de euro in 2020, cu estimare de crestere la 56 milioane de euro in 2021. In acest moment, ELBI ofera pe piata o gama variata de produse, care include peste 30.000 de articole distincte, din care 15.000 sunt disponibile permanent in stoc. Lantul de vanzare este realizat printr-o retea compusa dintr-un depozit central/platforma logistica, localizata in apropierea Bucurestiului, si magazine si depozite regionale in toata tara. Compania a dezvoltat o retea de trei depozite in Bucuresti (HUB central), cinci regionale (la Iasi, Timisoara, Brasov, Baia Mare si Constanta) si 8 magazine de prezentare, cu o suprafata de stocare totala de 45.000 mp si are, in prezent, aproape 400 de angajati si colaboratori in toata tara. Numai in ultimii cinci ani, ELBI a realizat peste 500 de proiecte, folosind tehnologii inovatoare ce asigura o crestere a eficientei energetice de pana la 30% si o reducere a consumului de energie cu aproximativ 70%.

 

Inceputul: de la o marca si 100 de repere la extinderea nationala

Elbi si-a inceput operatiunile in anul 1996, ca distribuitor al produselor EL-BI Turcia, dar si de feronerie. Portofoliul de produse includea 100 de repere, cu stocuri in valoare de 2.000 USD. Desfacerea acestora se facea din magazinul situat in Bucuresti, pe bulevardul Dacia, iar numarul clientilor recurenti nu depasea 20. Toate "operatiunile" se desfasurau cu 3 angajati, care lucreaza si astazi in cadrul companiei. In perioada imediat urmatoare, cererea pentru produsele comercializate a inceput sa creasca, aceasta evolutie determinand conducerea Elbi sa deschida, pana in anul 2000, alte trei puncte de lucru, in cele mai importante complexuri comerciale specializate in vanzarea de materiale de constructii din Bucuresti.
"La inceput, am semnat un parteneriat cu producatorul de aparataj EL-BI Turcia, devenind distribuitor exclusiv pentru Romania. Am lansat, apoi, noua gama de aparataj Zirve care, datorita aspectului sau inovator si pretului competitiv, a fost foarte bine primita pe piata. Acest lucru ne-a determinat sa ne extindem activitatea din magazin pe teren si, pana la sfarsitul anului 2001, detineam deja patru magazine de desfacere, doua depozite pentru distributie si peste 20 de angajati", isi aminteste Cristinel Sandu, presedintele si fondatorul Elbi Electric & Lighting.
La finalul anului 2001 incepea, asadar, sa se contureze o echipa tanara, puternica si unita, motivata de oportunitatile care se deschideau odata cu dezvoltarea sectorului de constructii din Romania. Dezvoltarea fireasca a impus, apoi, extinderea la nivel national. S-au pus la punct primele rute de distributie, pentru cele mai importante localitati din tara (Iasi, Brasov, Sibiu, Timisoara, Craiova, Constanta, Baia Mare etc.), iar pentru dezvoltarea portofoliului de produse au fost semnate noi intelegeri cu diversi furnizori din Turcia si Europa Centrala si s-au stabilit primele contacte cu agentii din Asia. La inceputul anului 2004 a inceput constructia noului depozit central situat pe Soseaua Alexandriei, din Bucuresti, acesta fiind operational in 2005. Toate operatiunile de distributie si management au fost mutate in noul sediu, care dispunea de o suprafata de depozitare de 5.000 mp si de 600 mp de birouri. Au urmat cinci ani, pana la sfarsitul anului 2010, in care Elbi si-a consolidat distributia si echipa de vanzari prin deschiderea de puncte de lucru in toate regiunile tarii: Afumati, Iasi (2007); Iasi, Timisoara, Bistrita, Baia Mare (2009); Targoviste, Timisoara (2010).

 

 

Primele magazine proprii si dezvoltarea diviziei de proiecte

Stocurile permanente de produse precum si diversitatea acestora, au facut din Elbi cel mai important furnizor de materiale electrice pentru lanturile de hipermarket-uri si magazine DIY. Astfel, pana la sfarsitul anului 2015, compania are contracte cu marea majoritate a retailerilor nationali si internationali (Carrefour, Rewe, Hornbach, Metro, Dedeman, Praktiker etc.). In anul 2014, s-au pun bazele propriei divizii de magazine de retail specializate, sub denumirea de Universul Electricelor, si au fost deschise magazine in Targu-Mures, Bistrita, Sibiu, Oradea, Timisoara, Constanta, Ploiesti si Cluj-Napoca. Datorita cotei sale de piata (24%), Elbi Electric era deja de ani buni lider in segmentul sau de activitate.
In 2016, compania a intrat intr-o noua etapa de dezvoltare, prin infiintarea diviziei de proiecte de la Cluj-Napoca. In total, in perioada 2016-2021, Elbi a realizat peste 500 de proiecte la nivel national, in care a instalat 176.000 de corpuri de iluminat.
In 2021, conducerea companiei estimeaza ca va adauga alte 72.000 de echipamente instalate, tehnologiile implementate contribuind la reducerea cu 50%-80% a energiei utilizate pentru iluminatul stradal.
Astazi, business-ul Elbi este impartit pe trei canale de vanzare, cu trei divizii corespunzatoare: Distributia - miezul traditional al afacerii cu un grad de acoperire (verticala) extrem de ridicat; Proiecte - adresandu-se cu precadere contractorilor, instalatorilor si autoritatilor publice si avand competente in zona proiectarii tehnice si project managementului; Retail/Magazine - cea mai noua divizie (8 locatii in prezent si cu obiectiv de a atinge 30 in urmatorii 4 ani) tintind sa acopere cat mai pe orizontala proximitatea, nevoile beneficiarilor locali (persoane fizice, electricieni & instalatori, industrie, autoritati publice).

 

 

Tehnologie LED de ultima generatie

LED este cea mai noua si eficienta tehnologie de iluminat. Corpurile de iluminat cu sursa LED au un consum foarte redus de energie, in comparatie cu solutiile traditionale, au o durata de utilizare mult mai mare, iar costurile de mentenanta se reduc semnificativ. De asemenea, acestea pot fi integrate cu usurinta in sistemele Smart City. Implementarea solutiilor de automatizare si telegestiune pentru retele de iluminat stradal permite adaptarea acestora in timp real la orice scenariu sau nevoie a mediului. Accesul facil al utilizatorilor la panouri de monitorizare a retelei, contribuie la eficientizarea consumului energetic si la scaderea costurilor de functionare si intretinere. "Echipa noastra de profesionisti ofera solutii inovatoare si personalizate, insotite de servicii de inalta calitate, tuturor partenerilor nostri. Fiecare proiect este supus unor calcule luminotehnice si de eficienta energetica, astfel incat solutia propusa sa corespunda specificatiilor tehnice prevazute in caietul de sarcini", a precizat reprezentantul Elbi. Printre proiectele reprezentative realizate de companie in directia iluminatului public ecologic se afla serviciile de proiectare si executie de lucrari de iluminat public pe strazile cu retea electrica in curs de ingropare, in comuna Ghiroda (judetul Timis); modernizarea iluminatului public in municipiul Marghita (Bihor) si in orasul Jibou (Salaj) si satele apartinatoare; concesionarea serviciului de iluminat public in Iernut (Mures); modernizarea, intretinerea si mentinerea in parametri a sistemului de iluminat public din comuna Mosnita Noua (Timis), eficientizarea sistemului de iluminat public in Bicaz (Neamt), proiectarea si executia lucrarilor de reabilitare a sistemului de iluminat public cu reducerea consumului de energie si implementarea unui sistem de telegestiune, in orasul Cisnadie (Sibiu) etc.

 


 

Pulsar Home Experience - Tehnologie fara limite

Noi dispozitive PULSAR, echipate cu tehnologia Tuya

 

 

Tuya Smart a fost fondat pe principiul ca orice este posibil: orice produs, orice caracteristici, orice viteza, orice capacitati, orice model de afaceri. Astfel, Tuya a devenit prima platforma IoT all-in-one adoptata de majoritatea producatorilor de echipamente smart. Aplicatia Tuya Smart, disponibila gratuit pentru iOS si Android, permite conectarea si administrarea tuturor dispozitivelor inteligente dintr-o locuinta: controleaza iluminatul sau electrocasnicele, creeaza scenarii sau monitorizeaza reteaua electrica, integreaza solutii de securitate si siguranta, toate dintr-o singura aplicatie de pe telefonul mobil.

Conectare dispozitive multiple. Aplicatia permite conectarea unei game diversificate de dispozitive: becuri si sisteme de iluminat, dispozitive pentru controlul si monitorizarea energiei electrice, echipamente pentru siguranta locuintei, senzori, electrocasnice, dispozitive de intretinere personala, dispozitive audio-video.

Suporta diverse protocoale de conectare. Compatibilitatea cu diversele protocoale de comunicare (Wi-Fi, Zigbee, Bluetooth etc.), permite detectarea automata si adaugarea in aplicatie cu un singur click. Aplicatia suporta control manual si control vocal, inclusiv integrare cu aplicatii terte precum Amazon Alexa sau Google Assistant.

Automatizare completa a locuintei. Functiile "one-click" pentru executia comenzilor, precum si posibilitatea automatizarii proceselor pe baza de scenarii, ajuta la interconectarea cu usurinta a dispozitivelor.

Profile personalizate si transmitere notificari. Permite tuturor membrilor familiei accesul la dispozitive si stabileste profile personalizate pe baza de drepturi de utilizare. In functie de profilele setate, aplicatia poate trimite diverse tipuri de notificari. Pot fi obtinute informatii in timp real despre starea vremii locale sau despre calitatea aerului.

Monitorizarea consumului de energie. Aplicatia, impreuna cu dispozitivele de management al energiei electrice, permite monitorizarea permanenta a echipamentelor instalate in reteaua electrica. Astfel se poate inregistra consumul pe fiecare aparat separat si se pot configura scenarii care vor avea ca rezultat un consum mai mic de energie, respectiv economii mai mari.

 


 

Cristinel Sandu, ELBI: “Vedem majorarile de preturi ca parte a mecanismelor naturale ale pietei"

 

 

Elbi Electric & Lighting, distribuitor national de echipamente electrice cu peste 30.000 de produse in portofoliu si afaceri anuale de 53 milioane euro in 2020, isi continua dezvoltarea la nivel national. In urmatorii patru ani, compania are in plan deschiderea a 30 de business unit-uri in principalele orase ale tarii, un concept complex practicat cu succes in centrul si estul Europei in directia vanzarilor omni-channel. De asemenea, vor fi intensificate investitiile in platformele de B2B si B2C, precum si in dezvoltarea portofoliului de produse si servicii smart. Business-ul Elbi isi continua, in acest context, traiectoria pozitiva, pentru 2021 Cristinel Sandu, presedintele companiei, estimand realizarea unei cifre de afaceri de peste 56 milioane de euro.
Elbi Electric & Lighting are o experienta de 25 de ani pe piata instalatiilor electrice. In prezent, compania detine un hub central format din trei depozite in Bucuresti, cinci depozite regionale - in Iasi, Timisoara, Brasov, Baia Mare si Constanta -, precum si opt magazine de prezentare. Capacitatea totala de depozitare a companiei depaseste 45.000 mp.

 

- Cum au evoluat vanzarile de materiale si echipamente electrice in 2021?

- Vanzarile realizate la nivelul companiei Elbi au depasit, in primele noua luni ale acestui an, cu 30% nivelul realizat in aceeasi perioada din 2020, acestea ajungand la 211 milioane de lei (circa 42,6 milioane de euro), la nivel de grup. A fost o crestere uniforma, organica, fara predispozitii speciale pentru o anumita grupa de produse.

- Care sunt perspectivele de dezvoltare a pietei in urmatorii cinci ani si ce oportunitati vedeti pentru Elbi?

- In urmatorii 3-4 ani vom deschide 30 business unit-uri in principalele orase ale tarii, care sa ne permita sa fim mult mai aproape de clientii nostri si de nevoile lor. Este un concept complex, practicat cu succes in Europa Vestica si Centrala, ce ne va duce mai aproape de ideea si practica omni-chanel. Continuam si proiectul de constructie a unui nou depozit logistic centralizat ultramodern, care va avea o suprafata de aproximativ 20.000 mp si pe care estimam ca il vom putea deschide in trimestrul al doilea al anului 2022. De asemenea, am investit si vom investi, in continuare, in platformele noastre de B2B si B2C, in ton cu trendul pietei si al vremurilor, urmarind, evident, eficientizarea fluxurilor operationale si a comunicarii cu piata. Totodata, vom aloca resurse si atentie sporita in dezvoltarea portofoliului de produse si servicii smart (cum este noul brand Pulsar inclus in oferta in prima parte a acestui an) si, in egala masura, ne vom concentra pe noile directii tehnologice din zona energiei verzi: solutii fotovoltaice, alimentari pentru autoturisme electrice etc.

- Referitor la gama Pulsar, ce semnifica aceasta, mai exact si cum functioneaza tehnologia Tuya?

- Pulsar este o noua gama de dispozitive electrice inteligente (intrerupatoare, corpuri de iluminat, sonerii, camere video etc.) conectate si echipate cu tehnologia Tuya. Tuya Smart este cunoscuta la nivel global ca furnizor de platforme AIoT si vine cu solutii unice, all-in-one, care faciliteaza conectivitatea si accesul la cloud si faciliteaza dezvoltatorilor realizarea produselor inteligente. Platforma Tuya a realizat peste 90.000 de produse inteligente din diverse categorii, iar clientii, in numar de peste 180.000, sunt din diverse industrii si se regasesc in peste 190 de tari. Operationala la nivel global, Tuya are sedii in Germania, Japonia, China, India si SUA. De asemenea, Tuya Romania asigura celor interesati accesul la toata gama de produse inteligente si tot suportul necesar pentru implementarea solutiilor.
Tuya este, asadar, o platforma globala de dezvoltatori AI+IoT (inteligenta artificiala si Internet of Things) care conecteaza consumatorii, producatorii de echipamente si lanturile de magazine, oferind astfel o solutie inteligenta artificiala, servicii de cloud si dezvoltare de aplicatii. Tuya accepta toate standardele tehnice de comunicare actuale - Wi-Fi, Bluetooth etc. In plus poate fi conectata la Google Home, Amazon Echo sau Alexa.

 

 

- Cum sunt primite dispozitivele inteligente de piata din Romania?

- Dispozitivele inteligente castiga tot mai multa popularitate pe piata din Romania, pentru ca sunt o solutie eficienta pentru controlul mai flexibil al modului in care functioneaza. Sunt extrem de utile, pot fi controlate de la distanta, asa ca motivele care stau la baza alegerii unor astfel de dispozitive sunt destul de evidente. De la prize, la becuri, intrerupatoare, camere de supraveghere, sonerii wireless, senzori wireless, senzori de fum sau temperatura, sisteme de alarma - exista numeroase variante de dispozitive inteligente pe piata, care usureaza viata si pot fi controlate mai precis si mai eficient. Utilizatorii pot crea diverse scenarii, orare de functionare, iar noile tehnologii sunt extrem de utile pentru cei care pleaca de acasa si care au uitat daca au scos sau nu fierul de calcat din priza.

- Ce planuri de dezvoltare aveti in cadrul diviziei de proiecte?

- In 2021 am reusit sa accesam proiecte in zona oraselor, cu finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020. Astfel, vom asigura iluminatul si il vom controla prin sisteme inteligente de management in orase precum Marghita (peste 5 milioane de lei), Jibou (5 milioane de lei), Iernut (5 milioane de lei), Parcul Botanic din Timisoara (doua milioane de lei). Pentru 2022 ne propunem implementarea a minimum 50.000 de puncte luminoase controlate la nivel de municipii si orase resedinta de judet.

- Care sunt cele mai mari dificultati cu care va confruntati in aceasta perioada?

- In prezent, cele mai mari dificultati cu care ne confruntam sunt cele legate de intarzierile in livrarea comenzilor la majoritatea furnizorilor. Majorarile de preturi nu reprezinta o problema pentru noi, ci le vedem mai degraba ca parte a mecanismelor naturale ale unei piete.

(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2021)

AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA