Marți, 06 Mai 2025
RO EN

ASRO: Comisia Europeana a prezentat o noua strategie in materie de standardizare

Comisia Europeana a prezentat o noua Strategie europeana in materie de standardizare, care subliniaza importanta strategica a standardelor in cadrul Pietei Unice, precum si determinarea UE de a participa activ la stabilirea standardelor la nivel mondial.
Standardele reprezinta piatra de temelie a Pietei Unice si competitivitatii UE la nivel mondial. Ele ii ajuta pe producatori sa asigure interoperabilitatea produselor si serviciilor, sa reduca costurile, sa imbunatateasca siguranta si sa incurajeze inovarea. Respectarea standardelor europene armonizate garanteaza ca produsele sunt conforme cu legislatia UE.
Comisarul pentru Piata Interna, Thierry Breton, a declarat: „Standardele tehnice au o importanta strategica. Suveranitatea tehnologica a Europei, capacitatea de a reduce dependentele si protectia valorilor UE se vor baza pe capacitatea noastra de a stabili standarde la nivel mondial. Prin strategia de astazi, definim foarte clar prioritatile noastre in materie de standardizare si cream conditiile pentru ca standardele europene sa devina criterii de referinta la nivel mondial.”
Strategia prezinta cinci seturi principale de actiuni:
- Anticiparea, prioritizarea si abordarea nevoilor de standardizare in domenii strategice: productia de vaccinuri si medicamente impotriva COVID-19, reciclarea materiilor prime critice, lantul valoric al hidrogenului curat, cimentul cu emisii scazute de dioxid de carbon, certificarea cipurilor si standardele in materie de date, utilizarea hidrogenului si a bateriilor. Comisia va institui functia de Coordonator, responsabil in materie de standardizare, pentru a asigura orientari la nivel inalt in intreaga Comisie cu privire la activitatile de standardizare, care va fi sprijinit de un Centru de Excelenta al UE privind standardele, alcatuit din servicii ale Comisiei.
- Imbunatatirea guvernantei sistemului european de standardizare: standardele europene, care sprijina politica si legislatia UE, trebuie sa fie decise de actori europeni. Comisia propune o modificare a Regulamentului privind standardizarea pentru a imbunatati guvernanta sistemului european de standardizare, in sensul ca mandatele pentru organizatiile europene de standardizare, la cererea Comisiei, trebuie sa fie gestionate de delegatii nationali - organismele nationale de standardizare - ai statelor membre ale UE si SEE. Acest lucru va evita orice influenta nejustificata a actorilor din afara UE si SEE asupra proceselor decizionale in cadrul elaborarii de standarde pentru domenii esentiale.
- Consolidarea pozitiei de lider a Europei in ceea ce priveste standardele internationale. Comisia va actiona prin intermediul Forumului la nivel inalt pentru a institui un mecanism impreuna cu statele membre ale UE si cu organismele nationale de standardizare pentru a face schimb de informatii, a coordona si a consolida abordarea europeana a standardizarii internationale.
- Sprijinirea relatiei inovare - standardizare. Comisia propune o mai buna valorificare a potentialului cercetarii finantate de UE pentru a valorifica proiectele de inovare prin activitati de standardizare si pentru a anticipa nevoile timpurii in materie de standardizare. Va fi lansat un „booster al standardizarii” pentru a sprijini cercetatorii din cadrul programelor Orizont 2020 si Orizont Europa sa testeze relevanta rezultatelor lor pentru standardizare.
- Crearea generatiei urmatoare de experti in standardizare. Standardele se bazeaza pe cei mai buni experti, iar Europa se confrunta cu o schimbare de generatie. Comisia va promova o mai mare sensibilizare la nivel academic cu privire la standarde, programe de crestere a competentelor in standardizare si formare a viitorilor specialisti.

Din aceeasi categorie

30 Apr 14:40 | Cseke Attila, MDLPA: Eliminam birocratia din constructii si acceleram dezvoltarea
30 Apr 10:08 | INS: Crestere anuala de 18% a numarului de autorizatii de constuire emise, in martie
28 Apr 10:33 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada aprilie-iunie 2025
25 Apr 13:54 | Guvernul a aprobat Programul national de achizitii ecologice 2025-2030, cerinta OCDE
25 Apr 11:19 | GUVERNUL vizeaza reducerea termenelor de autorizare a lucrarilor de construire
24 Apr 13:59 | INS: Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 17% in primele doua luni din 2025
16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA