Marți, 01 Iulie 2025
RO EN

BNR mizeaza pe stabilitatea cursului valutar, in pofida conflictului din Ucraina

Situatia de razboi creeaza volatilitate si o turbulenta si pe piata romaneasca si exista un risc in ceea ce priveste evolutiile pietei valutare, dar Banca Nationala mizeaza pe stabilitatea cursului, a declarat purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Dan Suciu.
"Evident ca situatia de razboi creeaza volatilitate si o turbulenta si pe piata romaneasca. Se simte acest lucru si pe piata valutara. Exista un risc in ceea ce priveste evolutiile acesteia, dar Banca Nationala mizeaza pe stabilitatea cursului. E preocupata de stabilitatea cursului. Zilele acestea aceasta stabilitate s-a mentinut sigur si se va mentine in perioada urmatoare cu anumite evolutii pentru ca nu suntem intr-o piata inchisa. Suntem intr-o piata in care evolutiile daca nu se simt intr-o asemenea situatie cand sa se simta? Dar nu mizam pe volatilitate ridicata pentru ca incercam sa nu avem aceste excese in piata", a spus Dan Suciu.
Intrebat cat de expus este sistemul financiar romanesc, el a mentionat ca a fost facuta o analiza zilele trecute in legatura cu acea situatie si "relatiile sunt extrem de putine si expunerile sunt cu adevarat nesemnificative" din perspectiva stabilitatii sistemul financiar bancar romanesc.
Suciu a precizat ca toate economiile europene pot fi afectate la randul lor de o situatie de razboi, ceea ce nu ar aduce presiuni inflationiste suplimentare, dar depinde foarte mult de ceea ce se intampla pe de alta parte cu preturile la energie, pentru ca inflatia in Romania a venit aproape exclusiv din preturile la energie, carburanti si energie termica, gaze si energie electrica. Din punctul acesta de vedere exista riscuri, a admis el.
"Ceea ce putem spune e intr-adevar ca avem mai mult ca niciodata zona de incertitudine si imprevizibilitate. E atat de mare incat e foarte greu de facut o prognoza in acest moment. Evident ca sunt multe necunoscute. Sistemul financiar este stabil. Nu exista conexiuni care sa-l perturbe. Volatilitatea care exista in piata evident ca se manifesta, dar mizam pe stabilitate si avem toate instrumentele sa tinem lucrurile sub control", a adaugat Dan Suciu.

Din aceeasi categorie

24 Iun 14:16 | Investitii cu impact: prioritati guvernamentale pentru perioada 2025-2028
23 Iun 10:45 | Bucurestenii respira un aer tot mai toxic - 60% din poluare vine din trafic
23 Iun 10:24 | BEI isi majoreaza plafonul de finantare pentru 2025 la 100 miliarde euro
20 Iun 11:51 | INS: Investitiile in constructii noi au depasit 4 miliarde euro in primul trimestru
20 Iun 07:18 | Circa 30 miliarde euro pentru infrastructurile civile si militare pana in 2030
19 Iun 12:58 | INS: Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 6,9% in primele 4 luni din 2025
16 Iun 09:22 | AMCHAM: Comisia Europeana asteapta un plan credibil din partea Romaniei la ECOFIN
12 Iun 15:06 | PANEUROPA: Judetul Iasi - o miza geopolitica si economica europeana
12 Iun 13:08 | INS: Aproape 11.000 de locuinte au fost finalizate in primul trimestru al acestui an
10 Iun 13:53 | Euroconstruct: Incertitudinea politica si economica amana redresarea constructiilor
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA