Marți, 06 Mai 2025
RO EN

BNS: Sistem de raportare catre Parlament a stadiului implementarii proiectelor PNRR

Blocul National Sindical este profund preocupat de durata si consecintele pe care criza sanitara si cea economica le au asupra societatii in ansamblu si in mod special asupra nivelului de trai al lucratorilor si familiilor acestora.
Pentru a sprijini statele membre, Parlamentul European si Consiliul, la propunerea Comisiei Europene a adoptat un regulament pentru crearea unui Mecanism European de Redresare si Rezilienta, prin care statele membru UE pot primi granturi si credite pentru implementarea unor programe de reforme si sustinerea unor investitii care sa contribuie la depasirea crizei si cresterea rezilientei economiilor si societatilor in fata altor posibile provocari cu risc ridicat de alterare a vietii cetatenilor.
Dupa ce a beneficiat de sprijin european in cursul anului trecut prin programul SURE, Romania poate beneficia in perioada 2021-2026 prin intermediul Mecanismului European de Redresare si Rezilienta de sprijin financiar in valoare de pana la 30,4 mld eur. din care 14,2 mld eur sub forma de granturi si 16,2 mld eur credite in conditii avantajoase.
Pentru a primi acest sprijin, Romania trebuie sa prezinte Comisiei Europene pana la 30.04.2021 un Plan National de Redresare si Rezilienta, cu obiective calitative si cantitative, care urmaresc cei sase piloni prevazuti in regulament, recomandarile recente ale Consiliului si alte tinte prevazute in documentul mentionat.
Avand in vedere, pe de o parte, ca sumele aprobate pentru Romania prin Mecanismul European de Redresare si Rezilienta impreuna cu cele din Acordul de parteneriat pentru ciclul financiar 2021-2027, reprezinta principalele resurse pentru punerea in aplicare a unor programe de reforme si proiecte de investitii cu efecte in toata economia si pe un orizont mare de timp si pe de alta parte ca imprumuturile primite vor trebui rambursate intr-o perioada lunga de timp, BNS considera ca Planul National de Redresare si Rezilienta nu este proprietatea unui anume guvern, el trebuie sa fie rodul contributiei tuturor actorilor politici si sociali relevanti. De asemenea, finantarile mentionate au ca sursa, pe langa credite, banii din bugetul public european, ceea ce implica un control amanuntit din partea institutiilor europene al modului in care statele membre utilizeazaacesti bani.
In temeiul prevederilor Regulamentului privind Mecanismul European de Redresare si Rezilientareferitoare la raportare, monitorizare si dialog pentru asigurarea transparentei, BNS propune pentru Romania un mecanism bazat pe modelul european.
In acest sens sustinem modificarea PL-x nr. 639/2020 - Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.155/2020 privind unele masuri pentru elaborarea Planului national de relansare si rezilienta necesar Romaniei pentru accesarea de fonduri externe rambursabile si nerambursabile in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta, in sensul includerii unuisistem de raportare periodica catre Parlamentul Romaniei a modului in care decurge implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta, stadiul realizarii indicatorilor cantitativi si calitativi, precum si modificarile aduse programului pe perioada implementarii.

Din aceeasi categorie

30 Apr 14:40 | Cseke Attila, MDLPA: Eliminam birocratia din constructii si acceleram dezvoltarea
30 Apr 10:08 | INS: Crestere anuala de 18% a numarului de autorizatii de constuire emise, in martie
28 Apr 10:33 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada aprilie-iunie 2025
25 Apr 13:54 | Guvernul a aprobat Programul national de achizitii ecologice 2025-2030, cerinta OCDE
25 Apr 11:19 | GUVERNUL vizeaza reducerea termenelor de autorizare a lucrarilor de construire
24 Apr 13:59 | INS: Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 17% in primele doua luni din 2025
16 Apr 10:55 | UPT: La nivel de tara, proiectele finantate prin PNRR au inceput cu multe intarzieri
15 Apr 10:28 | Boston Consulting: Tarifele comerciale ale SUA redeseneaza rutele comerciale globale
15 Apr 10:31 | Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
14 Apr 14:24 | AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA