Sâmbătă, 05 Iulie 2025
RO EN

GUVERN: Masuri pentru cresterea absorbtiei fondurilor UE

In sedinta din 3 februarie a.c., Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. Potrivit Executivului, aceste norme vizeaza implementarea urmatoarelor programe operationale: Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT), Programul Operational Competitivitate (POC), Programul Operational Capital Uman (POCU), Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA), Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) si Programul Operational pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD).
„Prin acest act normativ se stabileste modul in care se face programarea bugetara a fondurilor europene si a contributiei publice nationale, iar documentul detaliaza fluxurile financiare, modul in care sumele aferente acestor proiecte trebuie sa se reflecte in evidenta contabila proprie a beneficiarilor, precum si conditiile cumulative care trebuie indeplinite de beneficiar pentru a putea solicita si primi sumele aferente prefinantarii. Conform mecanismului aplicabil cererilor de plata, prefinantarea se acorda in transe, pentru o perioada de maximum trei luni, fara ca perioada pentru care se acorda ultima transa sa depaseasca durata contractului/ deciziei/ ordinului de finantare. In cel mult 10 zile calendaristice de la expirarea termenului pentru care s-a acordat transa de prefinantare, beneficiarul trebuie sa depuna o cerere de rambursare prin care sa justifice utilizarea prefinantarii transferate de catre autoritatea de management, precum si a contributiei proprii aferente cheltuielilor eligibile. In cazul in care beneficiarul nu depune cerere de rambursare in termenul prevazut, autoritatile de management au obligatia recuperarii intregii sume acordate ca transa de prefinantare si nejustificate”, se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului.
***
Actul normativ stabileste, de asemenea, modul in care se face angajarea, lichidarea si ordonantarea cheltuielilor efectuate la nivelul programelor operationale, modul de derulare a proiectelor in parteneriat, precum si fluxurile financiare aplicabile implementarii proiectelor in cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei, ai caror beneficiari sunt operatori economici cu capital de stat. Pentru a consulta proiectul de act normativ, click aici!

Din aceeasi categorie

03 Iul 11:44 | COLLIERS: Dupa un inceput bun de an, sectorul constructiilor da semne de incetinire
30 Iun 16:04 | Proiecte PNRR si licitatii de 5 miliarde euro sunt prioritare pana la finalul anului
30 Iun 11:19 | INS: In mai 2025 s-au eliberat 3.364 autorizatii pentru cladiri rezidentiale
27 Iun 11:51 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada iunie-august 2025
24 Iun 14:16 | Investitii cu impact: prioritati guvernamentale pentru perioada 2025-2028
23 Iun 10:45 | Bucurestenii respira un aer tot mai toxic - 60% din poluare vine din trafic
23 Iun 10:24 | BEI isi majoreaza plafonul de finantare pentru 2025 la 100 miliarde euro
20 Iun 11:51 | INS: Investitiile in constructii noi au depasit 4 miliarde euro in primul trimestru
20 Iun 07:18 | Circa 30 miliarde euro pentru infrastructurile civile si militare pana in 2030
19 Iun 12:58 | INS: Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 6,9% in primele 4 luni din 2025
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA