Marți, 01 Iulie 2025
RO EN

OMV Petrom: Investitii de 11 miliarde euro in sectorul energetic, pana in anul 2030

Situatia de acum din piata energiei din Romania este cauzata, pe langa contextul european, de lipsa investitiilor in capacitati noi de productie, dar si de faptul ca, desi avem resurse suplimentare de gaze, acestea stau blocate din cauza legislatiei, a afirmat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, intr-un interviu pentru AGERPRES. Povara fiscala in ceea ce priveste gazele naturale este cea care descurajeaza investitiile noi. Regimul de impozitare este de sase ori mai mare decat media Uniunii Europene, iar, pentru gazele offshore, de zece ori mai mare.
In acest context, OMV Petrom a propus cel mai mare plan de investitii private din sectorul energetic: 11 miliarde de euro pana in 2030. "Avem nevoie insa si de angajamentul politic pentru a restabili climatul investitional in vederea realizarii acestui plan", a declarat Christina Verchere.
Managerul OMV Petrom a explicat ca preturile pe piata gazelor au fost determinate de redresarea puternica a activitatii economice, de diminuarea stocurilor de gaze pe fondul unei ierni lungi si friguroase la inceputul anului trecut si de existenta unor cantitati mai mici de gaze naturale pentru furnizare decat au fost estimate. "Furnizarea de gaz a fost afectata de productia mai scazuta din UE, de volumele mai mici importate din Rusia prin conducte si de livrarile volatile de GNL. Aceste evolutii s-au reflectat mai departe si in preturile energiei electrice, deoarece aproximativ 20% din productia de electricitate a UE se bazeaza pe gaze naturale. In plus, pretul certificatelor de CO2 a crescut de peste doua ori. In acest context european mai larg, piata energiei din Romania este influentata negativ si de lipsa investitiilor in noi capacitati de productie. In plus, avem resurse suplimentare de gaze naturale, deja descoperite si evaluate, cum este Neptun Deep, care nu au putut fi deblocate din cauza cadrului legislativ nefavorabil", a explicat Christina Verchere.
Reprezentanta OMV Petrom spune ca preturile ridicate la gazele naturale nu se reflecta in rezultatele companiei, din cauza impozitarii extrem de ridicate. In 2021, rata efectiva de impozitare a productiei de gaz a fost de 47%, iar OMV Petrom a virat la bugetul de stat suma-record de 12,3 miliarde lei.
"Performanta noastra financiara din 2021 a fost intr-adevar mai buna decat in 2020, totusi sub nivelul din 2019. Rezultatele au fost in principal determinate de cresterea puternica a pretului titeiului, de cererea mai mare de produse energetice si de performanta excelenta a rafinariei Petrobrazi si a centralei electrice Brazi. Productia centralei Brazi a fost cea mai mare din 2012, anul cand a fost pusa in functiune, si a acoperit 8% din productia de energie a Romaniei", a mai precizat managerul OMV Petrom.
Totodata, oficialul OMV Petrom considera ca scaderea productiei de gaze a companiei nu a avut niciun impact asupra preturilor, care au urmat tendinta pietei internationale. Ea estimeaza ca preturile se vor mentine ridicate cel putin pe parcursul acestui an.
Solutia pentru asigurarea energiei pentru Romania o constituie deblocarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagra, a subliniat ea, precizand ca OMV Petrom a amanat cu inca un an, pentru 2023, luarea unei decizii daca va scoate sau nu aceste zacaminte.
Pentru a citi interviul integral, click aici!

Din aceeasi categorie

30 Iun 16:04 | Proiecte PNRR si licitatii de 5 miliarde euro sunt prioritare pana la finalul anului
30 Iun 11:19 | INS: In mai 2025 s-au eliberat 3.364 autorizatii pentru cladiri rezidentiale
27 Iun 11:51 | INS: Crestere optima a activitatii din constructii, in perioada iunie-august 2025
24 Iun 14:16 | Investitii cu impact: prioritati guvernamentale pentru perioada 2025-2028
23 Iun 10:45 | Bucurestenii respira un aer tot mai toxic - 60% din poluare vine din trafic
23 Iun 10:24 | BEI isi majoreaza plafonul de finantare pentru 2025 la 100 miliarde euro
20 Iun 11:51 | INS: Investitiile in constructii noi au depasit 4 miliarde euro in primul trimestru
20 Iun 07:18 | Circa 30 miliarde euro pentru infrastructurile civile si militare pana in 2030
19 Iun 12:58 | INS: Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 6,9% in primele 4 luni din 2025
16 Iun 09:22 | AMCHAM: Comisia Europeana asteapta un plan credibil din partea Romaniei la ECOFIN
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA