Sâmbătă, 03 Mai 2025
RO EN

Acord la nivel mondial de impozitare cu minim 15% a profitului marilor companii

Un acord global privind impunerea unui impozit minim de 15% pe profitul companiilor, ceea ce va face mai dificila evitarea impozitarii, a fost convenit de 136 de natiuni, a anuntat vineri Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), transmite Reuters.
Nu s-au alaturat inca acordului patru tari: Kenya, Nigeria, Pakistan si Sri Lanka, a informat OECD.
Conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), care a condus negocierile, stabilirea unui impozit minim de 15% ar genera venituri suplimentare anuale de 150 miliarde de euro (175 miliarde de dolari).
In iulie, ministrii de Finante din G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate si emergente) au anuntat un acord ''istoric asupra unei arhitecturi fiscale internationale mai stabile si mai echitabile'', care stabileste la nivel mondial un impozit ''de cel putin 15%'' pe profitul multinationalelor.
''Pilonul 1'' al acordului consta in redirectionarea unei parti a impozitului pe profit platit de multinationale catre tarile denumite ''de piata'', adica tarile unde-si desfasoara activitatile. Asadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinationalele si-au inregistrat sediile si reuseau astfel prin practicile de optimizare fiscala sa plateasca impozite mai mici.
Sunt avute in vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro si cu o rata a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societatile multinationale si in special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, sa nu mai plateasca impozite derizorii in raport cu veniturile lor.
''Pilonul 2'' corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel putin 15% asupra profitului companiilor multinationale. Un stat va putea taxa profiturile obtinute in strainatate de o companie inregistrata in acel stat de origine daca ea a fost impozitata in strainatate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensata astfel diferenta.
Infiintata in anul 1961, OECD joaca un rol de consiliere pentru guvernele tarilor puternic dezvoltate in materie de politica economica, sociala si de guvernare. Cele 36 de state membre OECD detin impreuna aproximativ 60% din economia mondiala, 70% din comertul mondial si 20% din populatia lumii.

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA