Luni, 12 Mai 2025
RO EN

IMPOZITAREA suplimentara a companiilor energetice are consecinte in economie

Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) isi exprima profunda ingrijorare privind recentele declaratii politice care stigmatizeaza companiile energetice si zvonurile asociate referitoare la introducerea unui impozit pe cifra de afaceri.
Daca aceste informatii “pe surse” s-ar materializa, consecintele ar fi devastatoare, nu numai pentru sectorul energetic, ci si pentru intreaga economie romaneasca si pentru romani. De asemenea, este de asteptat sa apara numeroase falimente si nici o companie sa nu fie in masura sa isi asume rolul de furnizor de ultima instanta.
Intrucat furnizarea de energie este o activitate bazata pe marje mici de profitabilitate, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar avea urmatoarele consecinte:
- Furnizorii si traderii de energie ar fi expusi riscului de a ramane fara lichiditati, ceea ce i-ar obliga sa isi intrerupa activitatea de vanzare a energiei electrice, a gazelor naturale si a agentului termic. Aceasta situatie va determina, la randul ei, probleme semnificative de siguranta a aprovizionarii cu energie, in special in perioada de iarna, putand genera un risc pentru securitatea nationala.
- Capacitatea investitionala a companiilor energetice ar fi grav afectata, iar investitorii ar fi nevoiti sa sisteze programele de investitii, desi exista un consens larg ca sunt absolut necesare investitii de mai multe miliarde de euro pentru continuarea modernizarii sistemului energetic si pentru dezvoltarea de noi capacitati si a unor noi resurse.
- Data fiind importanta strategica a sectorului energetic si rolul acestuia pentru Bursa de Valori Bucuresti, introducerea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri ar avea consecinte foarte grave asupra pretului actiunilor si ar crea pagube colaterale, pe scara larga, companiilor romanesti listate, pietei de capital, dar si zecilor de mii de romani care au investit in actiunile acestor companii.
- Semnalul transmis comunitatii de afaceri ar fi dezastruos, perceptia despre Romana in strainatate fiind afectata pe termen lung.
ACUE subliniaza ca membrii sai respecta legislatia romanesca si sunt buni platitori de taxe si impozite, contribuind impreuna, in ultimii ani, cu circa 1 miliard de euro/an la bugetul de stat.
ACUE face apel la responsabilitatea liderilor politici si solicita consultari adecvate, precum si o evaluare detaliata a impactului inainte de luarea oricarei decizii majore care poate afecta sectorul energetic si economia Romaniei.

Din aceeasi categorie

30 Apr 12:19 | MAZARS: Concurenta acerba influenteaza strategiile liderilor din Romania si ECE
28 Apr 09:15 | Conditiile dificile de piata din primul trimestru au destabilizat 25% dintre companii
25 Apr 14:16 | Producatorii elvetieni avertizeaza: Romania risca sa piarda teren in industrie
25 Apr 11:24 | Transportul multimodal din Romania este utilizat de doar 2,3% din companiile active
24 Apr 11:03 | COFACE: Razboiul comercial dintre SUA si China a intrat in ape neexplorate
15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA