Sâmbătă, 03 Mai 2025
RO EN

CDR: Prima solutie pentru scaderea deficitului bugetar - reducerea risipei

In contextul anuntarii in spatiul public a unui nou pachet de masuri fiscale, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei recomanda ca principalele surse pentru reducerea deficitului bugetar excesiv sa fie reducerea cheltuielilor bugetare si cresterea capacitatii de colectare a veniturilor fiscale. Impunerea unor masuri fiscale, de magnitudinea celor vehiculate, intr-un termen atat de scurt si la mijlocul anului fiscal, risca sa genereze noi dezechilibre la nivelul economiei.
Masurile de ajustare fiscala prin controlul cheltuielilor, oricat de nepopulare ar fi, trebuie sa fie implementate cu prioritate si celeritate. Statul roman este nevoit sa limiteze risipa si sa actioneze responsabil in administrarea banilor publici.
Restructurarea companiilor de stat, care continua sa acumuleze pierderi si datorii, profesionalizarea si digitalizarea aparatului administrativ, revizuirea cu rapiditate a legii salarizarii sunt masuri care pot diminua cheltuielile si, in consecinta, pot contribui la echilibrarea bugetara. Pentru ca ajustarea sa fie sustenabila, nivelul cheltuielilor trebuie monitorizat si sustinut prin intarirea capacitatii de a genera venituri si printr-o proiectie corecta si realista a bugetului.
In acelasi timp, Romania nu mai poate amana recuperarea decalajului urias in colectarea taxelor. In continuare avem cel mai mare decalaj de TVA din Europa – de 35%. Fiecare punct procentual de TVA inseamna 1,4 miliarde lei neincasati la bugetul de stat.
Implementarea cu succes si in termenele agreate a programelor si proiectelor publice este conditionata de capacitatea tehnica si operationala a autoritatilor si institutiilor statului. Astfel, cresterea semnificativa si de urgenta a capacitatii administrative, prin utilizarea de personal competent sau contractarea de asistenta tehnica oferita de prestatori specializati de servicii, locali sau internationali, este necesara si prioritara.
Nu in ultimul rand, regimul cheltuielilor de sponsorizare si/sau mecenat nu trebuie modificat, afectand un mecanism care deja si-a dovedit utilitatea in societate.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei incurajeaza Guvernul sa efectueze o analiza riguroasa a cheltuielilor publice si a cailor de reducere a acestora, beneficiind de asistenta tehnica independenta, in scopul dimensionarii acestora la un nivel suportabil, asumat cu responsabilitate.
Comunitatea de afaceri pe care o reprezentam considera ca este vital ca orice modificare a politicilor publice sa se faca transparent, printr-o consultare reala cu toate partile interesate. Predictibilitatea cadrului fiscal este o preconditie pentru continuarea fluxurilor investitionale si implicit a cresterii economice.
Ne exprimam si pe aceasta cale deschiderea si disponibilitatea la dialog pentru a pune impreuna bazele unui sistem fiscal sustenabil, clar, digital si predictibil.
„Din pacate, masurile de ajustare fiscala pe care Guvernul le propune acum nu au ca motivatie nevoia de reasezare a sarcinii fiscale pe baze sustenabile, ci nevoia de a acoperi prin masuri spontane si insuficient fundamentate deficitul bugetar excesiv recent recunoscut. Daca aceste masuri nu sunt incadrate intr-o strategie macroeconomica de substanta pe un orizont de timp mai lung, in corelatie cu un plan de limitare a risipei bugetare si de eficientizare a cheltuielilor publice, anul viitor, an electoral, ne vom gasi in aceeasi situatie si o noua presiune fiscala va fi resimtita in principal de mediul privat.”, a spus Florin Pogonaru, Presedinte AOAR si Coordonator al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA