Vineri, 02 Mai 2025
RO EN

COFACE: Un scrutin disputat in SUA ar putea duce la supraincalzirea economica

Nimeni nu poate prezice rezultatul de martea viitoare. Cu toate acestea, rezultatul va avea, fara indoiala, implicatii majore asupra comertului, taxelor si ratelor dobanzilor. Dupa toate probabilitatile, tendinta de supraincalzire a economiei SUA s-ar putea intensifica.
 
Incertitudine, de la Biroul Oval la Capitol Hill
Pe 5 noiembrie, americanii se vor indrepta catre urne pentru a decide intre fostul presedinte Donald Trump (republican) si vicepresedintele in exercitiu Kamala Harris (democrat). Rezultatul depinde de cateva „state swing” cheie in care nu a aparut niciun favorit clar. Pe langa presedintie, este in joc controlul Congresului: republicanii au nevoie de doar doua locuri pentru a recupera Senatul, in timp ce democratii au nevoie de un castig net de patru pentru a recupera Camera. Este probabil sa apara un Congres divizat, desi o trifecta – controlul ambelor camere si al presedintiei de catre un singur partid – ramane posibila.
 
Protectionism si riscuri comerciale
O a doua presedintie a lui Trump ar avea ca rezultat cea mai puternica escaladare a politicilor protectioniste din istoria recenta. Candidatul republican doreste sa aplice un tarif de 60% la toate importurile din China si, cel mai important, un tarif general de 10-20% la importurile de la toti partenerii comerciali, aliati sau nu. Acest lucru ar reprezenta un cost substantial pentru intreprinderile si consumatorii americani si ar perturba puternic lanturile valorice globale.
In schimb, Harris va continua probabil o abordare mai strategica si mai masurata a comertului, concentrandu-se pe restrictii directionate, in special in ceea ce priveste China. Cu toate acestea, se asteapta ca tensiunile comerciale sa persiste, in special in sectoarele tehnologiei si a energiei.
 
Viziuni fiscale divergente 
Harris si Trump prezinta politici fiscale semnificativ diferite. Harris isi propune sa creasca impozitele corporatiilor si a bogatilor, oferind scutiri de impozite familiilor cu venituri mai mici. Platforma ei pune accent pe investitiile publice in infrastructura verde si programele sociale, urmarind reducerea inegalitatii veniturilor. Strategia fiscala a lui Trump se concentreaza pe extinderea si adancirea reducerilor de impozite din 2017, inclusiv scaderea ratei impozitului pe profit la 15%. Abordarea sa include dereglementarea pentru a stimula cresterea economica, dar ar putea, de asemenea, sa extinda semnificativ deficitul federal, crescand riscul supraincalzirii economice.

Inflatia si incertitudinea economica
Ambele platforme ale candidatilor implica cheltuieli publice substantiale, ridicand ingrijorari cu privire la inflatie si ratele dobanzilor. In conditiile in care consumul populatiei este puternic, cresterea cheltuielilor deficitare ar putea duce la cresterea inflatiei, fortand Rezerva Federala sa inaspreasca politica monetara si sa majoreze ratele dobanzilor.
In ciuda acestor riscuri, dolarul american va ramane moneda de rezerva globala, asigurand conditii de finantare favorabile tarii. Cu toate acestea, in cazul in care independenta Fed ar fi amenintata intr-un al doilea mandat al lui Trump, increderea in politica monetara a SUA ar putea scadea, crescand incertitudinea economica globala.

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA