Duminică, 04 Mai 2025
RO EN

Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale

La data de 1 septembrie 2022, Romania a publicat Ordinul nr. 2048, care implementeaza Directiva UE privind raportarea tara cu tara (UE) 2021/2101. Acesta aduce modificari semnificative pentru companiile care opereaza in Romania, deoarece obliga anumite multinationale sa furnizeze informatii detaliate despre activitatile lor, profiturile obtinute si impozitele platite in fiecare tara in care opereaza.
Directiva privind raportarea tara cu tara face parte din demersul mai larg al UE de a promova transparenta si o atitudine responsabila vizavi de aspectele fiscale. Aceasta obliga companiile multinationale cu o cifra de afaceri consolidata de cel putin 750 de milioane de euro sa raporteze anumite informatii financiare si fiscale, acoperind fiecare jurisdictie in care opereaza.
Potrivit Ordinului nr. 2048, obligatia de raportare se va aplica multinationalelor care sunt rezidente in Romania si au o cifra de afaceri consolidata de 750 de milioane de euro sau mai mult pentru exercitiul financiar incepand cu 1 ianuarie 2023. Informatiile care trebuie raportate includ, printre altele, natura activitatilor desfasurate in fiecare jurisdictie, numarul de angajati, veniturile inregistrate, profiturile inregistrate si impozitele declarate si platite. Implementarea directivei in Romania se asteapta sa consolideze capacitatea autoritatilor fiscale de a identifica tentativele de evaziune fiscala si de transfer de profit de catre companiile multinationale. Prin cerinta de a raporta aceste informatii, autoritatile fiscale vor putea intelege mai bine cum opereaza companiile multinationale si cum isi aloca profiturile intre diferite jurisdictii.
Este important ca grupurile multinationale afectate sa se pregateasca pentru aceste obligatii de raportare, deoarece nerespectarea noilor cerinte poate duce la sanctiuni si la afectarea reputatiei companiilor. Multinationalele vor trebui sa se asigure ca au sisteme si procese implementate pentru a colecta informatiile necesare si a le raporta cu exactitate si in timp util.
Exista si unele provocari in calea implementarii acestei raportari, care tin de capacitatea autoritatilor fiscale romane de a gestiona si administra informatiile obtinute prin acest demers, dar si de a se coordona cu institutii fiscale din alte jurisdictii. De asemenea, pentru a aplica aceasta directiva, autoritatile fiscale romane au nevoie de instrumente specifice pentru a detecta si investiga cazurile de evaziune fiscala, iar pentru aceasta este nevoie de investitii semnificative in instruire, tehnologie si alte tipuri de resurse.
De asemenea, implementarea directivei va necesita coordonare intre autoritatile fiscale romane si autoritatile fiscale din alte tari in care isi desfasoara activitatea grupurile multinationale. Acest lucru poate fi o provocare, in special in cazurile in care exista diferente in cerintele de raportare sau in care tratatele fiscale dintre tari sunt neclare sau inconsecvente.
Asadar, implementarea in Romania a Directivei UE privind raportarea tara cu tara, sau „Public CBC”, cum este denumita de catre mediul de afaceri, este un pas important catre cresterea transparentei si a responsabilitatii in aspecte de natura fiscala. Aceasta va ajuta autoritatile fiscale sa identifice evaziunea fiscala si transferul de profit si, in cele din urma, sa asigure ca sistemul fiscal este echitabil si eficient pentru toti.
 
Material de opinie de Maria Butcu, Director, si Evelina Calin, Manager, Solutii de Servicii Externalizate, Deloitte Romania
 
 

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA