Vineri, 02 Mai 2025
RO EN

Documentatiile pentru autorizatiile de construire pot fi depuse in format electronic

Documentatiile pentru autorizatiile de construire vor putea fi depuse si in format electronic integral, semnate cu semnatura electronica extinsa calificata. Aceasta va ajuta la reducerea birocratiei si la sprijinirea proiectelor de investitii in constructii.
La finalul saptamanii trecute a fost publicata o noua Ordonanta de Urgenta prin care, in vederea facilitarii procedurilor de autorizare in domeniul lucrarilor de constructii, arhitectura si urbanism, se reglementeaza depunerea inscrisurilor in format electronic, semnate cu semnatura electronica extinsa calificata (semnatura electronica extinsa bazata pe un certificat calificat).
Astfel se faciliteaza procedura de depunere a documentatiilor in vederea obtinerii de avize, acorduri, aprobari si autorizatii, ca alternativa la depunerea acestora in forma letric (pe hartie) cu semnatura olografa, stampila si parafa.
Noua Ordonanta stipuleaza in mod expres ca inscrisurile depuse in format electronic au forta juridica egala cu cele depuse in format letric (pe hartie).
Semnatura electronica extinsa calificata poate fi aplicata de arhitecti, auditori energetici, experti tehnici, specialisti cu drept de semnatura in amenajarea teritoriului si urbanism, diriginti de santier, ingineri sau responsabili tehnici cu executia, iar aceasta tine loc atat de semnatura olografa, cat si de stampila individuala.
Aceleasi prevederi se aplica si persoanelor fizice din domenii conexe constructiilor, arhitecturii si urbanismului care elaboreaza studii, analize, cercetari si proiecte.
Autoritatile publice care emit avize, acorduri, certificate de urbanism sau autorizatii de construire sunt obligate sa primeasca inscrisurile in format electronic, semnate cu semnatura electronica extinsa calificata. Aceasta va indica mentionarea calitatii profesionale, titlul de calificare, indentificatorul unic, precum si alte elemente specifice.
Dupa cum am mentionat intr-un articol publicat in urma cu putin timp pe tema semnaturii elecronice si a principalelor aspecte care trebuie cunoscute, semnatura electronica poate aduce avantaje majore in ceea ce priveste eficienta desfasurarii activitatii societatilor, persoanelor fizice si nu in ultimul rand, a autoritatilor publice, prin reducerea birocratiei si a volumului de munca. In Romania, prima lege privind semnatura electronica este datata din anul 2001, iar la nivel european exista un Regulament din anul 2014 care este direct aplicabil in toate Statele Membre UE.

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA