Sâmbătă, 03 Mai 2025
RO EN

FIC solicita cresterea colectarii impozitelor si limitarea taxarii cifrei de afaceri

Membrii Comitetului Director al Consiliului Investitorilor Straini (FIC) s-au intalnit in data de 25 octombrie cu Prim-ministrul Romaniei, domnul Marcel Ciolacu, Viceprim-ministrul, domnul Marian Neacsu, Ministrul Finantelor, domnul Marcel Bolos si Ministrul Economiei, domnul Radu Oprea. Principalele teme abordate au vizat reforma cadrului fiscal si masurile de stimulare a investitiilor private.
Reprezentantii FIC au transmis ingrijorarile marilor investitori cu privire la masura de impozitare a cifrei de afaceri si impactul acesteia asupra economiei, dar si o serie de recomandari care ar putea diminua dezechilibrele sistemului de impozitare si care ar conduce la evitarea unor situatii de blocaj in economie. Totodata, FIC a salutat proritatile asumate de guvern pentru institutiile din domeniul fiscal: digitalizarea in ritm accelerat a ANAF si reorganizarea Ministerului Finantelor pentru cresterea gradului de colectare la bugetul de stat. Discutiile privind noile masuri fiscale vor continua la nivel tehnic impreuna cu reprezentantii autoritatilor competente pentru a identifica cele mai bune solutii si pentru a aduce clarificari, dar si pentru a contribui la conturarea normelor de aplicare. 
“Intelegem contextul macroeconomic in care ne aflam, cunoastem eforturile Guvernului de reducere a deficitului bugetar si sustinem planul de reforma fiscala asa cum este mentionat in PNRR (eliminarea exceptiilor, marirea bazei de impozitare, etc.). Insa la ceea ce nu ne-am asteptat a fost impozitul pe cifra de afaceri pentru ca in majoritatea tarilor este o practica inexistenta, cu doar cateva exceptii din Africa si Asia, si doar pentru anumite sectoare si limitat in timp pentru Polonia si Ungaria. Marjele de profitabilitate nu sunt direct proportionale cu marimea cifrei de afaceri, ci depind de specificul industriei in care activeaza companiile, precum si de conditiile de piata. Pot fi companii cu cifre de afaceri foarte mari, dar care opereaza cu marje foarte mici si care au un aport foarte mare in zona impozitelor pe salarii sau indirecte (TVA si accize), care sunt foarte importante in colectarea catre bugetul de stat si in economie. Estimarile arata ca acele companii care au rentabilitatea sub pragul de 3% vor finanta impozitul minim pe cifra de afaceri din alte surse, deci practic vor da tot profitul la buget si vor aduce bani de acasa. Astfel, consideram ca sunt necesare trei amendamente importante pentru legislatia actuala: asigurarea unui tratament fiscal echitabil si luarea in considerare a ratei de rentabilitate per industrie la calculul impozitului pe cifra de afaceri, limitarea in timp a aplicabilitatii impozitului pe cifra de afaceri si cresterea colectarii impozitelor, deoarece aceasta din urma ar rezolva situatia deficitelor bugetare in viitor.” a declarat Presedintele FIC, Daniel Anghel.
In acelasi timp, FIC a transmis nevoia pentru setarea unor directii de stimulare a investitiilor private existente si de atragere a noi investitii in Romania. In acest sens, invitatia din partea Premierului de colaborare pentru incurajarea investitiilor in zonele startegice identificate de Guvern a fost primita cu toata deschiderea din partea FIC si cu angajamentul de a contribui la atingerea acestor deziderate. In cadrul intalnirii a fost agreata instituirea unui mecanism de lucru intre reprezentantii Guvernului si cei ai Consiliului Investitorilor Straini, cu intalniri regulate la care sa participe si reprezentanti ai Ministerului Finantelor si ai Ministerului Economiei.
De peste 25 de ani, companiile FIC sunt inregistrate si platesc impozite in Romania, doar in anul 2022 contributia tuturor companiilor membre FIC la bugetul general consolidat este estimata la 84 miliarde lei, ceea ce reprezinta 20% din veniturile curente incasate de stat in anul respectiv. De asemenea, investitiile facute de acestia au avut, in medie, ca punct de plecare sfarsitul anilor 1990, fapt care releva angajamentul lor de a investi in Romania pe termen lung. In 2022, investitiile companiilor FIC au fost de peste 10 miliarde lei, reprezentand 25% din cheltuielile de capital conform executiei bugetului consolidat.
FIC ramane un partener pentru Guvernul Romaniei in setarea directiilor startegice pentru dezvoltarea durabila a economiei romanesti si implicit a societatii, dar si in implementarea celor mai bune practici europene si in atingerea standaredelor OECD.

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA