Duminică, 04 Mai 2025
RO EN

FIC: Sunt necesare investitii importante in sistemul energetic national

Europa se confrunta cu o criza fara precedent in domeniul energiei, principala provocare fiind gasirea acelor masuri echilibrate si instrumente care sa asigure solutii viabile si durabile care sa sustina toti actorii, sa reduca presiunea costurilor si sa protejeze consumatorii vulnerabili. In acelasi timp sunt necesare investitii importante in sistemul energetic pentru a asigura securitatea si independenta energetica in viitor.
Un criteriu vital pentru marii investitori ramane stabilitatea, predictibilitatea si transparenta cadrului legislativ asa cum rezulta si din cea mai recenta editie a Business Sentiment Index (BSI) publicat de Consiliul Investitorilor Straini. Acest criteriu nu a fost respectat in ceea ce priveste masurile luate de Romania in domeniul energiei, majoritatea acestora fiind adoptate in 2022 prin Ordonante de Urgenta fara timpul necesar de consultare cu partile implicate. Cu toate ca actorii importanti din piata depun eforturi majore sa se adapteze la noile reglementari, conformarea si implementarea devin din ce in ce mai greoaie, avand in vedere termenele foarte stranse, multiplele modificari din ultimul an si imperfectiunile legislatiei, iar astfel functionarea pietei este afectata.
Avand in vedere complexitatea crizei si specificitatile fiecarei tari (resurse, cadru fiscal national, masuri legislative in vigoare), Regulamentul UE 2022/1854 permite o larga flexibilitate, stabilind doar o cota minima de 33% care poate fi atinsa si prin masurile deja existente la nivelul fiecarui stat. Adoptarea OUG 186/2022 nu a tinut cont de cadrul legislativ existent care prevedea deja o serie de masuri de solidaritate pentru consumatorii vulnerabili, impozite asupra veniturilor suplimentare, contributii pentru fondul dedicat tranzitiei energetice, dar si plafonarea preturilor din domeniul energiei. Prin prisma adoptarii OUG 186/2022, Romania a devenit singura tara cu o impozitare suplimentara semnificativa deja existenta care a introdus in paralel si contributia de solidaritate. Doua treimi din statele UE care au ales sa introduca contributia de solidaritate au aplicat cota minima de 33% si mai mult de jumatate dintre tari au ales sa aplice numai pentru un singur an (nu pentru doi, asa cum este cazul Romaniei).
FIC reitereaza necesitatea unui cadru legislativ predictibil si consultarea cu mediul de afaceri pentru a ajunge la cele mai bune solutii care sa asigure securitatea energetica, protejarea consumatorilor vulnerabili si viabilitatea tuturor actorilor implicati in domeniul energiei si in acelasi timp, deschiderea pentru dialog cu autoritatile statului pentru a pune la dispozitie analizele si cunostintele expertilor din mediul privat. Ramanem partenerii Guvernului pentru a identifica acele masuri durabile pentru depasirea crizei din domeniul energiei, dar si pentru a asigura dezvoltarea economica a Romaniei.

Din aceeasi categorie

15 Apr 13:53 | Avocat: Companiile se organizeaza in holdinguri pentru a plati impozite mai mici
15 Apr 13:17 | Schimbare de atitudine in randul managerilor romani: economia globala pierde teren
14 Apr 12:53 | Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
11 Apr 11:46 | FIC: Companiile cu capital strain au realizat afaceri cumulate de 275 miliarde euro
08 Apr 09:46 | CC Tax Advisory: Colectarea disperata desfasurata de ANAF poate duce la abuzuri
31 Mar 17:09 | MAZARS: Noi reglementari fiscale si contabile de care companiile trebuie sa tina cont
28 Mar 12:38 | PWC: Romania trebuie sa redefineasca modelul economic pentru a continua cresterea
21 Mar 11:59 | Concurenta crescuta si factorii geopolitici pot incetini dezvoltarea companiilor
19 Mar 11:56 | Consiliul Concurentei analizeaza preluarea ZG Timber Sebes de catre Kronospan
17 Mar 10:07 | CITR sustine concordatul preventiv, ca solutie de reducere a impactului insolventei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA