Marți, 01 Iulie 2025
RO EN

GUVERNUL a aprobat noi proceduri de prevenire a insolventei pentru companii

Guvernul Romaniei a adoptat Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, care transpune in dreptul romanesc Directiva (UE) 2019/1023 privind restructurarea si insolventa.
Directiva europeana si proiectul de lege de transpunere isi propun sa faciliteze accesarea masurilor de restructurare la primele semne de dificultate, pentru a preveni iesirea din circuitul economic a companiilor viabile si pentru a stimula reluarea activitatii economice a companiilor care intampina dificultati financiare, indepartand, astfel, stigmatul esecului.
In contextul actual, cand multe companii experimenteaza dificultati punctuale sau sectoriale pe fondul pandemiei, transpunerea Directivei in legislatia nationala este o oportunitate pentru insanatosirea mediului de afaceri romanesc.
Proceduri mai clare, mai flexibile, cu o mai larga marja de negociere a debitorului cu creditorii sai, sub umbrela unei suspendari de maximum 4 luni a executarilor silite, instrumente procedurale adaptate unei stari de dificultate incipienta vor veni in sprijinul antreprenorilor afectati de pandemie.
In acelasi timp, creditorii companiilor vor beneficia de un grad mai mare de recuperare a creantelor prin apelarea la mecanisme de restructurare inca de la primele semne de dificultate.
In plus, noua legislatie va incuraja acordarea de finantari in procedura si va cuprinde prevederi care incearca sa elimine blocajele care tergiverseaza, actualmente, in procedurile de insolventa, aprobarea unui plan de reorganizare.
Urmand standardele prevazute de Directiva pentru armonizarea legislatiilor statelor membre, dar si spiritul acesteia, de eficientizare si flexibilizare a instrumentelor de redresare, proiectul de lege propune introducerea unei noi proceduri pre-insolventa–acordul de restructurare preventiva–si modificarea substantiala a procedurii concordatului preventiv.
Noua procedura a fost conceputa a se adresa debitorilor aflati intr-o faza incipienta a starii de dificultate, in care nu se resimte inca presiunea creditorilor (prin declansarea unor executari silite), dar in care indicatorii de natura financiara si/sau non-financiara semnaleaza deja nevoia de a interveni pentru a preveni o situatie de insolventa. Procedura este in cea mai mare parte extrajudiciara, negocierile debitorului cu creditorii fiind desfasurate out-of-court, fara existenta unor constrangeri de timp sau procedurale, instanta fiind sesizata abia la final, cand acordul de restructurare a fost aprobat de creditori, cu majoritatile prevazute de Directiva.
Daca starea de dificultate este mai serioasa, fiind previzibila declansarea urmarii de catre creditori sau au fost deja incepute executari silite individuale, debitorul are la dispozitie o procedura de restructurare mai complexa, concordatul preventiv. In cadrul acesteia, in vederea facilitarii negocierii unui plan de restructurare, debitorul beneficiaza de o suspendare a executarilor silite individuale pe o perioada de 3 luni, cu posibilitatea prelungirii, in conditii limitativ prevazute de lege si cu garantii adecvate pentru creditori. Sunt corectate in proiectul de lege elementele ce impiedicau functionarea concordatului, identificate de practica, doctrina sau semnalate de mediul de afaceri, inclusiv pe durata consultarii publice.
Proiectul de lege incurajeaza folosirea mijloacelor electronice in realizarea demersurilor procedurale, pentru a facilita ajungerea in termen cat mai scurt la un rezultat favorabil in negocierea acordului de restructurare sau a planului de restructurare.
Vom sustine dezbaterea proiectului de lege in Parlament in procedura de urgenta, fiind important sa oferim cat mai repede mediului de afaceri un cadru de restructurare eficient, care sa insemne negocieri in confidentialitate, departe de perspectiva insolventei si a esecului.
Consultarile intense cu mediul de afaceri si cu corpurile profesionale cu competente in domeniul procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa, derulate pe durata elaborari proiectului, ne-au dovedit ca acesta este asteptat si ca solutiile acolo preconizate sunt larg imbratisate.

Din aceeasi categorie

27 Iun 11:46 | ANALIZA: La fiecare 1 milion de euro profit al firmelor, statul ia 300.000 de euro
26 Iun 11:00 | HIDROSERV iese din insolventa si se pregateste pentru noi perspective de crestere
25 Iun 16:49 | CC Tax: Se impune o discutie serioasa asupra eficientei si bunei-credinte a ANAF
24 Iun 11:05 | REI: Peste 450 mil. euro pentru investitii in energie regenerabila, pentru companii
23 Iun 10:30 | BCG: Succesul international, testul suprem al competitivitatii companiilor
20 Iun 10:51 | PeliPartners a asistat Alfa Group in achizitia unei parti din IRIDE Business Park
19 Iun 14:25 | AHK: Scadere a schimburilor comerciale dintre Romania si Germania in primele 3 luni
19 Iun 14:48 | CC Tax: Fara reforme locale si reorganizare administrativa, degeaba se majoreaza TVA
16 Iun 10:26 | MoonShotX: Companii romanesti au inchis o sesiune de tranzactionare a LSE
16 Iun 07:50 | Helistech: Birocratizarea excesiva afecteaza fluxul normal al proiectelor
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA