Miercuri, 02 Iulie 2025
RO EN

PWC: Orientarea catre piete mai apropiate de casa poate oferi perspective mai sigure

Directorii generali din Europa Centrala si de Est (ECE), inclusiv din Romania, incep sa vada mai multe oportunitati de extindere si crestere ale afacerilor pe pietele din apropierea ”casei” in 2022, rezulta din raportul CEO Survey 2022 pentru ECE. In acest context, Germania nu doar ca a ramas pe primul in topul pietelor cheie, dar a crescut in preferinte cu 10 puncte procentuale fata de 2021, fiind indicata de 38% dintre liderii de afaceri din ECE.
Analiza la nivelul ECE arata ca importanta pietei din SUA (locul 2) s-a redus la 19%, cu patru puncte procentuale sub nivelul din 2021, iar cea a Chinei (locul 3) a scazut, de asemenea, la 12% in 2022, de la 18% anul trecut. In regiunea ECE, directorii executivi au indicat si Rusia pentru cresterea lor viitoare, la egalitate cu Regatul Unit (11%).
”Orientarea catre piete mai apropiate le poate oferi companiilor perspective mai sigure de dezvoltare, avand in vedere ca intreruperile in lanturile de aprovizionare cauzate de restrictiile pandemiei au ingreunat operatiunile la nivel global in ultimii doi ani. Executivii din Romania vad insa oportunitati de crestere atat pe pietele din apropiere, cat si pe cele indepartate. Astfel, comparativ cu anul trecut, importanta Statelor Unite si a Chinei a crescut pentru companiile din Romania, concomitent cu cea a unor piete din Europa, nou intrate in top: Italia, Austria si Moldova”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.
Cei mai multi directori generali din Romania (39%) claseaza Germania pe primul loc in topul pietelor cu oportunitati de crestere. SUA isi pastreaza locul secund, fiind mentionate de 19% dintre respondentii din Romania, cu trei puncte procentuale peste nivelul din 2021. China intra pe locul trei in top, fiind indicata de 14% dintre respondenti, la acelasi nivel cu Franta. Acestea sunt urmate de Italia (12%), Austria si Moldova (fiecare cu 11%).
 
Increderea in perspectivele de crestere ale propriilor companii, mai mari decat in cresterea economiei
In conditiile in care pandemia persista, directorii executivi din ECE manifesta un optimism mai prudent in ceea ce priveste perspectivele economiei globale, 68% anticipand o imbunatatire a cresterii PIB-ului global in urmatorul an, comparativ cu 77% dintre omologii globali.
Ei sunt insa mai optimisti fata de evolutia veniturilor propriilor companii, 84% fiind increzatori in perspectivele de crestere pentru urmatoarele 12 luni (comparativ cu 85% la nivel global).
 
Pandemia si volatilitatea macroeconomica, in topul preocuparilor
Riscurile legate de sanatate reprezinta cea mai mare ingrijorare a directorilor executivi din ECE fata de perspectivele de dezvoltare a afacerilor, fiind mentionate de 53% dintre respondenti. Acestea sunt urmate de volatilitatea macroeconomica, inclusiv fluctuatia cresterii PIB, inflatie, somaj (48%) si de securitatea cibernetica (40%).
La nivel global insa, amenintarile cibernetice au urcat pe primul loc in topul preocuparilor, 49% dintre directorii executivi plasandu-le in fruntea listei, urmate indeaproape de situatia sanitara globala (48%) si de volatilitatea macroeconomica (43%).
Desfasurat la finalul anului trecut, CEO Survey 2022 exploreaza opiniile a 4.500 de directori din intreaga lume, inclusiv din Romania. Raportul integral al CEO Survey 2022 pentru Romania va fi publicat in perioada urmatoare.

Din aceeasi categorie

27 Iun 11:46 | ANALIZA: La fiecare 1 milion de euro profit al firmelor, statul ia 300.000 de euro
26 Iun 11:00 | HIDROSERV iese din insolventa si se pregateste pentru noi perspective de crestere
25 Iun 16:49 | CC Tax: Se impune o discutie serioasa asupra eficientei si bunei-credinte a ANAF
24 Iun 11:05 | REI: Peste 450 mil. euro pentru investitii in energie regenerabila, pentru companii
23 Iun 10:30 | BCG: Succesul international, testul suprem al competitivitatii companiilor
20 Iun 10:51 | PeliPartners a asistat Alfa Group in achizitia unei parti din IRIDE Business Park
19 Iun 14:25 | AHK: Scadere a schimburilor comerciale dintre Romania si Germania in primele 3 luni
19 Iun 14:48 | CC Tax: Fara reforme locale si reorganizare administrativa, degeaba se majoreaza TVA
16 Iun 10:26 | MoonShotX: Companii romanesti au inchis o sesiune de tranzactionare a LSE
16 Iun 07:50 | Helistech: Birocratizarea excesiva afecteaza fluxul normal al proiectelor
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA