Sâmbătă, 05 Iulie 2025
RO EN

Constructiile si productia industriala sunt puternic afectate de criza creditului

La inceputul anului 2009, riscul de tara comunicat de compania Coface pentru Romania a fost apreciat la A4-, ceea ce denota un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza, probabilitatea de neplata fiind inca admisibila. Rating-ul de tara reflecta comportamentul de plata al companiilor si masoara riscul mediu al aparitiei oricaror incidente cauzate de aceste dificultati. Tara noastra va mentine, o perioada, acest rating, cu care a fost apreciata inca de la sfarsitul anului 2007. Din cauza contextului international nefavorabil si a intrarii in recesiune a principalelor economii din UE, Romania resimte o scadere brusca a activitatii economice. Principalele «motoare» de crestere economica din ultimii ani, respectiv consumul, constructiile si productia industriala, sunt puternic afectate de criza creditului pe fondul inrautatirii conditiilor de imprumut si accesului la credite. Acestea au dus la blocarea activitatii din sectorul constructiilor si, implicit, a companiilor conexe acestui sector. Pe fondul efectelor negative si al instalarii crizei in economia mondiala, dar si din cauza scaderii cererii pe pietele traditionale de export, productia industriala din Romania a inregistrat primele semne de depreciere abrupta, previziunile pentru anul acesta fiind, potrivit analistilor Coface, intr-un con de umbra.

Companiile romanesti sunt vulnerabile

Firmele romanesti (care isi desfasurau activitatea in special pe baza unor surse imprumutate) sunt cele mai afectate, in acest moment, de criza, efectele fiind resimtite la nivelul cresterii dobanzilor si al majorarii ratelor, dar si prin scaderea comenzilor. Exportatorii au, de asemenea, dificultati cauzate - mai ales - de diminuarea cererii pe pietele traditionale, in timp ce, pe plan intern, diminuarea consumului a dus la o reducere a vanzarilor de pana la 30%. Blocajul de lichiditate din sistem creeaza un «efect de domino» intre clienti si furnizori, dovada fiind volumul mare al creantelor neincasate si cresterea intarzierilor de plata pana la 90 - 120 de zile. "In ciuda efectelor negative ale crizei, estimam ca situatia se va stabiliza spre sfarsitul lui 2009, iar relansarea s-ar putea resimti incepand cu semestrul al doilea din 2010. Anul acesta vor supravietui companiile care au rezerve de capital din anii de crestere anteriori si care se vor putea adapta, cat mai repede, noilor conditii de piata", a declarat Cristian Ionescu, country manager al Coface Romania. Conform datelor publicate de Buletinul Insolventelor, in lunile octombrie si noiembrie 2008 s-au deschis aproximativ 2.000 de noi proceduri de insolventa. De asemenea, in noiembrie a fost inregistrata o dublare a numarului de intarzieri la plata raportate de catre clientii Coface, din care, conform reprezentantilor firmei, 60% provin din sectorul constructiilor.

Moneda nationala este dependenta de capitalul extern al tarii

Cresterea puternica a consumului a fost sustinuta prin majorarea gradului de indatorare in valuta, atat la nivelul companiilor cat si la cel al persoanelor fizice, avand ca rezultat adancirea deficitului de cont curent. Pe fondul inrautatirii conditiilor de acces la finantare, al cresterii semnificative a costurilor cu creditarea si, in paralel, cu scaderea investitiilor straine directe, finantarea deficitului de cont curent va fi, practic, imposibila in 2009. Astfel, analistii Coface sunt de parere ca, pentru echilibrarea acesteia, vom asista la devalorizarea monedei nationale, care va atrage si o scadere a nivelului importurilor si diminuarea balantei comerciale. Informatii suplimentare, la www.coface.ro

Din aceeasi categorie

30 Ian 14:38 | Interesul pentru inceperea de proiecte noi de constructii este tot mai scazut
29 Ian 16:21 | Tendinta de scadere a sectorului constructiilor se mentine
20 Ian 13:24 | Sectorul constructiilor din Romania nu este, inca, in declin
15 Ian 12:11 | Noiembrie 2008 - prima luna de scaderi in constructii, conform INS
09 Ian 13:03 | Cu 20% mai putine tranzactii imobiliare in octombrie 2008
08 Ian 12:03 | Peste 57.000 de autorizatii de construire emise in perioada ianuarie - noiembrie 2008
18 Dec 13:00 | Romania - lider european in constructii in primele zece luni din 2008
16 Dec 17:38 | O noua lege privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
15 Dec 14:49 | Constructiile prezinta cel mai ridicat grad de risc in ceea ce priveste falimentele
11 Dec 12:51 | In Romania sunt anuntate peste 30 de santiere pe zi
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA