Marți, 06 Mai 2025
RO EN

Constructorii avertizeaza: Aproape toate santierele cu finantare publica se vor bloca

Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) din Romania a avertizat ca aproape toate santierele cu finantare publica se vor bloca, in contextul majorarilor semnificative ale preturilor materialelor. "In momentul de fata, sectorul constructiilor din Romania se afla intr-o situatie critica, estimam ca in scurt timp cele mai multe santiere finantate din bani publici se vor bloca", a declarat Irinel Tofan, directorul general al companiei Conest SA Iasi si vicepresedinte al FPSC, intr-un interviu pentru RFI Romania. Managerul a subliniat ca firmele au ajuns, practic, sa aduca bani de acasa pentru ca santierele sa poata functiona. Iar cresterea pretului materialelor de constructii, razboiul din Ucraina si exodul fortei de munca au dus la insolvente si a falimente care au depasit statisticile din 2010, an care a marcat un record la acest capitol.
"Din pacate, vom avea situatia in care nu vom putea continua lucrarile din cauza catorva cauze foarte clare pe care nu mai reusim sa le gestionam. Trebuie sa ne uitam atent la explozia preturilor la materiale, la echipamente, la carburanti, la energie. Daca facem o analiza pe ultimele sase luni avem o crestere de circa 60-80%. Daca facem o analiza plecand din ianuarie 2021 de cand preturile au inceput sa creasca ne aflam la 120%. Suntem intr-o perioada, dupa doi ani de pandemie, in care lucrurile nu au functionat in mod normal intr-o economie cu care eram obisnuiti. Aceste cresteri semnificative de peste 100-120% nu mai pot fi suportate. Suntem in situatia in care cheltuim mai mult decat decontam. Un aspect care din pacate va genera in continuare insolvente si falimente pentru firmele de constructii din Romania", a declarat Irinel Tofan.
El a subliniat ca razboiul din Ucraina amplifica ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani de pandemie, care a dus la lipsa materiilor prime pentru fabricatia materialelor de constructii si a echipamentelor. "In ultimii doi ani, ne-am confruntat cu intarzieri majore de livrare a echipamentelor si materialelor in santiere. Suplimentar, aceasta criza se acutizeaza pe fondul razboiului din Ucraina. Putem spune ca materiale importante ca otel beton, ciment, profile metalice, vata bazaltica, bitum, materiale pentru finisaje, care erau importate din Ucraina, lipsesc. Avem o problema ca nu avem materiale. A doua problema, preturile cresc necontrolat si nu mai putem continua. Avem a treia problema. Ne uitam cu mari temeri asupra fortei de munca care in conditiile astea va fi fortata sa isi gaseasca de munca in tarile care au demarat programe prin PNRR", a mai spus managerul.
Pentru a citi interviul integral, click aici!

Din aceeasi categorie

30 Apr 14:05 | AKTOR: Triplare a cifrei de afaceri si crestere majora de profit in 2024, pentru grup
30 Apr 12:13 | Meta Estate Trust investeste 4 milioane euro in sectorul rezidential din Bucuresti
30 Apr 10:05 | SVN: Ratele ipotecare scad ca pondere in veniturile unui debitor, pe termen lung
30 Apr 09:44 | Mr.Finance: Soldul total al creditelor ipotecare a continuat sa creasca in martie
30 Apr 09:29 | NBI: Piata rezidentiala din Bucuresti intra intr-o noua etapa de maturizare
29 Apr 18:30 | PORR Construct: Peste 1.000 de vizitatori, la tunelul autostrazii ce strabate Carpatii
29 Apr 13:26 | STRABAG: Perspective bune in Romania, datorate portofoliului de 653 milioane euro
29 Apr 12:26 | CBRE o numeste pe Ramona Hirnea drept Head of Investor Retail Leasing in Romania
29 Apr 07:00 | GLOBALWORTH reconfigureaza portofoliul pentru reducerea gradului de indatorare
28 Apr 12:58 | Romania ofera printre cele mai mari stimulente din UE pentru proiecte comerciale
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA