Joi, 15 Mai 2025
RO EN

FIDES: Sectorul imobiliar sustine, direct si indirect, peste 500.000 locuri de munca

Dezvoltarile imobiliare continua sa fie un pilon al cresterii economice din Romania, contribuind semnificativ la ocuparea fortei de munca, la cresterea calitatii vietii si la finantarea bugetelor autoritatilor centrale si locale. De aceea, Romania are nevoie de o colaborare onesta si principiala intre administratie, investitori si cetateni, pentru a construi spatii urbane durabile si orientate spre comunitate. 
Anul trecut, doar sectorul constructiilor a reprezentat aproximativ 8% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, fara a considera celelalte industrii antrenate, in mod direct, pe orizontala, precum furnizorii de materiale, de servicii de finantare sau vanzari, design interior sau mobilier. Pe toate cele trei segmente – rezidential, birouri, logistic – contributia la PIB depaseste o cincime, demonstrand importanta acestui veritabil „motor al economiei”.
La nivel national, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS) in aprilie, proiectele nerezidentiale au inregistrat in luna februarie 2025 o crestere de peste 54% fata de luna anterioara. In ceea ce priveste sectorul de locuit, interesul populatiei pentru case si apartamente se mentine pe un trend ascendent, dar mai putin accelerat fata de segmentele office si industrial (doar 0,7% spor, in februarie 2025 fata de ianuarie 2025, insa 70% raportat la aceeasi perioada a anului trecut).
Mai mult decat atat, sectorul imobiliar sustine, direct si indirect, conform datelor oficiale, peste 500.000 de locuri de munca, acoperind o paleta larga de profesii – de la proiectare, executie si management, pana la servicii conexe precum logistica, marketing si consultanta. Astfel, acesta are un aport substantial nu doar la modernizarea infrastructurii si spatiilor de locuire si munca, dar este si un important contributor fiscal, varsand anual sume substantiale, necesare cheltuielilor Statului.
"Aceste cifre subliniaza faptul ca investitorii si dezvoltatorii nu sunt doar actori in piata imobiliara, ci contribuie activ la bunastarea generala a societatii, la asigurarea ocuparii fortei de munca si la modernizarea localitatilor din toata tara”, a declarat Constantin Sebesanu, Presedintele Federatiei Investitorilor si Dezvoltatorilor pentru o Economie Sustenabila (FIDES). 
In ciuda provocarilor de reglementare, a lipsei de predictibilitate a legislatiei, ori a fluctuatiilor pietei, sectorul imobiliar continua sa stimuleze cresterea economica si sa raspunda nevoilor crescande ale romanilor, fie ei beneficiari individuali de locuinte sau antreprenori in cautare de un sediu pentru propriul business ori de un spatiu industrial sau pentru depozitare. Astfel, pentru a putea asigura in continuare dezvoltarea socio-economica a comunitatilor, pentru a putea favoriza prosperitatea oamenilor si a putea finanta pe mai departe bugetul Statului, este important ca deciziile guvernamentale din perioada urmatoare, eventualele reforme fiscale si alte masuri cu impact in economie sa fie discutate cu toti partenerii stakeholderii implicati, de la sindicate si patronate, pana la asociatii profesionale si reprezentanti ai mediului academic. Orice politica publica de impact reclama o fundamentare serioasa, pornind de la premisa ca investitorii si dezvoltatorii acestui sector sunt parteneri legitimi, atat ai administratiei, cat si ai societatii. Asigurarea stabilitatii si predictibilitatii actelor normative reprezinta garantia justa pentru dezvoltarea Romaniei, iar interesul sustinut pentru dezvoltarile rezidentiale si nerezidentiale reflecta increderea consumatorilor in valoarea pe termen lung a investitiilor imobiliare. 
In actualul context societal si electoral, extrem de incarcat in spatiul public, FIDES se raliaza principiilor enuntate de mediul de afaceri, afirmand ca investitorii si dezvoltatorii asteapta respect, deschidere si integritate din partea oamenilor politici, in dialogul constructiv pentru cele mai bune solutii, in folosul cetatenilor Romaniei. 
"Ne dorim o tara aliniata principiilor democratice care definesc statele moderne – o tara in care munca, initiativa si responsabilitatea sunt recunoscute si incurajate”, a mai transmis Constantin Sebesanu, Presedinte FIDES. „Romania trebuie sa ramana ferm ancorata in principiile economiei de piata si sa promoveze un climat in care performanta, inovatia si contributia la binele comunitatii sunt recunoscute ca piloni ai dezvoltarii.”

Din aceeasi categorie

15 Mai 07:11 | CITADINA 98: Perspective bune si accesare a pietei de infrastructura feroviara
13 Mai 11:21 | Colliers: Bugetele pentru mentenanta spatiilor de birouri cresc cu 10% in 2025
13 Mai 07:00 | WDP: Activitatea ampla de inchiriere subliniaza dinamica sanatoasa a pietei
12 Mai 13:12 | ONE United Properties: Cifra de afaceri de 352 milioane lei, in primul trimestru
08 Mai 12:24 | Birourile viitorului: colaborare, energie si un grad de ocupare ideal intre 50% si 85%
08 Mai 11:26 | C&W Echinox: Inceput de an in forta pentru piata industriala si logistica
07 Mai 07:37 | Eco Garden Construct: Noi proiecte mari in Romania si extindere in Republica Moldova
05 Mai 12:35 | CBRE: piata industriala si de retail raman ancore solide pentru investitii
30 Apr 14:05 | AKTOR: Triplare a cifrei de afaceri si crestere majora de profit in 2024, pentru grup
30 Apr 12:13 | Meta Estate Trust investeste 4 milioane euro in sectorul rezidential din Bucuresti
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA