Marți, 13 Mai 2025
RO EN

FIEC solicita pastrarea liberei circulatii a serviciilor si lucratorilor in constructii

FIEC sprijina ferm masurile care vizeaza asigurarea liberei circulatii a marfurilor pe piata interna in contextul crizei Covid-19. Pentru companiile de constructii, in special livrarea echipamentului de protectie este esentiala pentru a raspunde cerintelor de sanatate si securitate pe santiere. La fel de importanta este livrarea de materiale de constructie, deoarece lipsa acestor materiale a dus deja la inchiderea santierelor. Prin urmare, FIEC saluta Comunicarea recenta a Comisiei privind punerea in aplicare a culoarelor verzi in conformitate cu directivele pentru masurile de gestionare a frontierelor pentru protejarea sanatatii si asigurarea disponibilitatii bunurilor si serviciilor esentiale. Statelor membre le revine acum obligatia de a lasa circulatia marfurile cat mai libera. Intr-un mod similar, FIEC saluta Orientarile Comisiei Europene privind exercitarea liberei circulatii a lucratorilor. In cele ce urmeaza, am dori sa subliniem problemele specifice sectorului constructiilor legate de libera circulatie a serviciilor si a lucratorilor, fundamentale pentru lanturile de aprovizionare in sectorul constructiilor europene. Fara a compromite sanatatea si siguranta angajatilor si a tine cont de urgenta sanitara, FIEC ar dori sa atraga atentia asupra faptului ca, in aceste tari, daca aceste activitati nu sunt interzise, companiile de constructii raporteaza in prezent dificultati in ceea ce priveste furnizarea transfrontaliera a serviciilor lor si perturbari majore ale lanturilor de aprovizionare din cauza restrictiilor si / sau a cerintelor foarte diferite introduse de fiecare stat membru.
Exemple:
- In absenta unor ghiduri sau protocoale sanitare armonizate, este extrem de dificil sa obtineti informatiile necesare pentru companiile care isi furnizeaza serviciile intr-un alt stat membru.
- Companiile de constructii, generale sau subcontractanti, sunt reticente / incapabile sa isi presteze serviciile intr-un alt stat membru din cauza riscului de a ramane blocate din cauza unor noi masuri de restrictie nationala brusca in statul membru respectiv. Exista, in special, riscul de a fi pus in carantina pentru o anumita perioada dupa intoarcerea in statul membru de origine sau dupa intrarea in statul membru gazda. Ca urmare a unor astfel de masuri, lucrarile la santiere sunt blocate.
- Muncitorii din Europa de Est sunt fie angajati direct la companii de constructii din Europa de Vest, fie angajati ca subcontractanti. De obicei, acesti lucratori stau in statul membru gazda cateva saptamani si se intorc in familiile lor in weekend. In curand, majoritatea lucratorilor se vor intoarce in statul membru de origine pentru vacantele de Paste. Cerintele actuale de carantina din unele state membre din Europa Centrala si de Est, conform carora aceste persoane se pot intoarce in statul membru gazda numai dupa o anumita perioada, vor duce la o lipsa masiva de forta de munca pentru companiile de constructii si pierderi considerabile de venit pentru lucratorii in cauza.Datorita inchiderii hotelurilor din unele tari, lucratorii nu mai pot fi gazduiti si trebuie sa se intoarca in tara lor natala, proiectul fiind finalizat.Constructia este o industrie intensiva in munca, cu o pondere mare de lucratori transfrontalieri. Prin urmare, mobilitatea lucratorilor este esentiala pentru lanturile de aprovizionare ale sectoarelor. In mod similar, furnizarea de servicii de constructii transfrontaliere este esentiala pentru finalizarea proiectelor si supravietuirea companiilor.Desi recunoscand ca sanatatea si siguranta tuturor angajatilor pe santierele de constructii din intreaga UE trebuie sa ramana prioritatea principala, este, de asemenea, de o importanta cruciala sa se asigure, acolo unde este posibil, continuarea activitatilor de constructie, atat timp cat acestea indeplinesc conditiile sanitare obligatorii si cerinte de sanatate pentru lucratorii in cauza, pentru a mentine lucrarile la proiectele de constructii critice si pentru a limita pe cat posibil intreruperile economice majore. Industria constructiilor reprezinta 9% din PIB-ul UE-28 si 6,4% din totalul locurilor de munca din UE-28. Prin urmare, activitatea continua in constructii este esentiala pentru a amortiza efectul crizei economice si pentru a facilita o redresare rapida. In acest sens, FIEC ar dori sa sublinieze ca programele de sprijin public ar trebui sa se concentreze, de asemenea, pe mentinerea capitalurilor proprii ale companiilor si ca, pentru a pastra lanturile valorice, limitarile introduse la nivel national trebuie sa fie proportionale.
- Prin urmare, FIEC solicita Comisiei Europene si statelor membre sa tina cont de importanta critica a liberei circulatii a serviciilor si a lucratorilor pentru sectorul constructiilor in gestionarea ulterioara a crizelor si sa monitorizeze si sa isi actualizeze continuu orientarile.
- Constructiile, care furnizeaza unele dintre serviciile critice, sunt inca permise in marea majoritate a statelor membre ale UE, cu unii care cer chiar sectorului sa isi mentina activitatile cu conditia indeplinirii cerintelor de sanatate si securitate. In conformitate cu Directivele privind libera circulatie a lucratorilor, statele membre ar trebui sa permita lucratorilor de frontiera si detasati sa continue trecerea frontierelor la locul de munca, daca munca din sectorul in cauza este inca permisa in statul membru gazda.
- In special, si in stilul orientarilor Comisiei Europene cu privire la lucratorii in transport, FIEC solicita renuntarea la restrictiile de calatorie si carantina obligatorie pentru lucratorii din constructii care nu prezinta niciun simptom, in special pentru cei care lucreaza la proiecte de importanta majora/critica in infrastructura.
- Mai mult, FIEC recomanda Comisiei Europene sa amane intrarea in vigoare a Directivei (UE) 2018/957 privind detasarea lucratorilor.

Din aceeasi categorie

13 Mai 07:00 | WDP: Activitatea ampla de inchiriere subliniaza dinamica sanatoasa a pietei
30 Apr 14:05 | AKTOR: Triplare a cifrei de afaceri si crestere majora de profit in 2024, pentru grup
30 Apr 12:13 | Meta Estate Trust investeste 4 milioane euro in sectorul rezidential din Bucuresti
30 Apr 10:05 | SVN: Ratele ipotecare scad ca pondere in veniturile unui debitor, pe termen lung
30 Apr 09:44 | Mr.Finance: Soldul total al creditelor ipotecare a continuat sa creasca in martie
30 Apr 09:29 | NBI: Piata rezidentiala din Bucuresti intra intr-o noua etapa de maturizare
29 Apr 18:30 | PORR Construct: Peste 1.000 de vizitatori, la tunelul autostrazii ce strabate Carpatii
29 Apr 13:26 | STRABAG: Perspective bune in Romania, datorate portofoliului de 653 milioane euro
29 Apr 12:26 | CBRE o numeste pe Ramona Hirnea drept Head of Investor Retail Leasing in Romania
29 Apr 07:00 | GLOBALWORTH reconfigureaza portofoliul pentru reducerea gradului de indatorare
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA