Luni, 05 Mai 2025
RO EN

ACE 2024: Arhitectii sunt primii lideri in lupta pentru un mediu construit rezistent

Studiul sectorial bienal comandat de Consiliul Arhitectilor din Europa (ACE) si cofinantat de ”Programul Europa Creativa” al Uniunii Europene, colecteaza si analizeaza date statistice, sociologice si economice privind arhitectii europeni, piata de arhitectura si practicile de arhitectura. Bazandu-se pe raspunsurile a 28.000 de arhitecti din 29 de tari europene, editia 2024 a studiului a fost extinsa cu noi domenii de cercetare, si a devenit astfel cea mai cuprinzatoare analiza a profesiei de arhitect din Europa. Ea serveste drept referinta indispensabila pentru oricine este interesat de arhitectura si de mediul construit. Editia curenta a cercetarii stabileste un nou record, dat de participarea a 29 de tari din cadrul organizatiilor membre ACE - cel mai mare numar inregistrat vreodata. In plus, studiul incorporeaza sondajele nationale din 2024 realizate in Germania si in Marea Britanie, care ii imbogatesc domeniul de aplicare. 
Documentul arata ca, in prezent, exista 580.000 de arhitecti in 30 de tari europene, marcand o crestere de 8% in ultimul deceniu. Profesia se apropie de paritatea de sex, femeile reprezentand actualmente 45% dintre profesionistii domeniului. Majoritatea arhitectilor lucreaza cu norma intreaga, iar o proportie semnificativa - 46% - sunt proprietari sau directori de birouri/cabinete, multi dintre acestia functionand ca firme mici si independente. 
In prezent, mai multi arhitecti lucreaza in calitate de directori, comparativ cu deceniul precedent. Piata europeana a constructiilor este evaluata la 2.600 de miliarde euro, iar birourile de arhitectura detin o cota de 1% din aceasta, generand o cifra de afaceri totala de 26 de miliarde euro. Locuintele private sunt dominante, reprezentand peste jumatate dintre proiectele de arhitectura. Cu toate acestea, cresterea incertitudinii a atenuat perspectivele, 37% dintre arhitecti anticipand o scadere a volumului de munca in anul urmator, in timp ce 19% estimeaza o crestere. Birourile de arhitectura se incadreaza in continuare in categoria intreprinderilor mici, aproape 70 % dintre acestea functionand individual. 
In ciuda provocarilor, cifra de afaceri medie pentru birourile de toate dimensiunile isi revine dupa declinul pandemic, desi inflatia a erodat cresterile inregistrate in ultimii doi ani. 
Companiile din domeniu realizeaza tot mai frecvent evaluari post-ocupare pentru a masura performanta cladirilor, iar din ce in ce mai multi arhitecti se angajeaza in prezent in proiectarea durabila, 54% dintre acestia incorporand frecvent principii de proiectare cu consum redus de energie. Veniturile arhitectilor au ajuns la o medie de 43.500 euro. Diferenta de remunerare intre femei si barbati persista, barbatii arhitecti castigand, in medie, cu 22% mai mult decat omoloagele lor.
Autorii raportului au mai afirmat ca arhitectura nu se mai rezuma doar la construirea de structuri, ci se ocupa de modelarea viitorului. Sustenabilitatea nu mai este o tendinta, ci o asteptare de baza, demonstrata de faptul ca mai mult de 54% dintre specialisti integreaza in mod regulat proiectarea cu consum redus de energie, iar evaluarile post-ocupare devin tot mai standard in industrie. Misiunea este clara: arhitectii trebuie sa fie lideri in lupta pentru un mediu construit care este rezistent, responsabil si pregatit pentru provocarile viitoare. Intr-o perioada de schimbari economice si incertitudine globala, arhitectii continua sa inoveze, sa creeze si sa inspire - proiectand spatii care nu sunt doar durabile si incluzive, ci si construite pentru a rezista testului timpului. Pentru informatii suplimentare, click aici

Din aceeasi categorie

05 Mai 07:41 | YDA Proiect Consulting: Cifra de afaceri in crestere cu 80% in 2024 si perspective bune
01 Mai 07:00 | DEZEEN: De ce sunt promovate in continuare cladirile de tipul "zgarie-nori vitrati"?
29 Apr 12:42 | Alesonor extinde parteneriatul cu Nolte Home Studio, pentru Amber Forest
29 Apr 12:41 | PUG-ul va conecta documentatiile de urbanism ale sectoarelor si zona metropolitana
29 Apr 11:03 | OAR: Procedurile favorizeaza pretul cel mai mic in defavoarea calitatii arhitecturale
28 Apr 09:08 | CONCEPT STRUCTURE: “De la proiectare pana la exploatare”, prioritati pentru spitale
24 Apr 09:32 | PPC sustine pregatirea studentilor din universitatile de constructii Bucuresti si Iasi
23 Apr 07:00 | NBS: Sustenabilitatea in arhitectura, ignorata inca in fazele incipiente ale proiectelor
21 Apr 07:00 | Prognoze Gensler pentru evolutia pietei de proiectare in constructii in anul 2025
16 Apr 09:53 | CDS: Lipsa de date centralizate ingreuneaza planificarea reabilitarii spitalelor
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA