Joi, 01 Mai 2025
RO EN

ANAR: Cel putin 70% din lungimea cursurilor de apa va fi cadastrata cu fonduri PNRR

Cel putin 70% din lungimea cursurilor de apa va fi cadastrata in cadrul Investitiei I6 – „Realizarea cadastrului apelor”, proiect derulat in prezent de Administratia Nationala ”Apele Romane” in cadrul Componentei 1 – Managementul apelor, Pilonul I „Tranzitia Verde”. Proiectul beneficiaza de fonduri sustinute din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) 2020 – 2026, in valoare de aproximativ 30 milioane de euro. Contractul de finantare a proiectului a fost semnat in data de 8 noiembrie 2024. 
Proiectul isi propune delimitarea albiilor minore ale cursurilor de apa prin utilizarea unor tehnici de interpretare si prelucrare semi-automata a informatiilor satelitare disponibile la nivel mondial si european. Sunt vizate zonele active hidromorfologic – adica acele areale unde au loc procese active de eroziune, respectiv sedimentare, precum si punctele critice ale infrastructurilor longitudinale ale cursurilor de apa, respectiv diguri, aparari de mal. 
In cadrul proiectului, va fi realizat un model digital unitar al terenului/ al suprafetei la nivel national, pe baza informatiilor satelitare. Acesta va fi completat prin masuratori topografice cu informatii detaliate obtinute cu ajutorul tehnologiilor specifice – LIDAR (engl. „light detection and ranging”). 
Modelul va fi pus la dispozitia tuturor factorilor interesati, dintre care mentionam: institutii ale statului (Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apararii Nationale, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara), institutii de invatamant si cercetare (ex. Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Facultatea de Geografie, Facultatea de Arhitectura) pentru imbunatatirea proceselor de evaluare specifica, a Studiilor de Fezabilitate realizate, precum si pentru cercetare.
 
 
Totodata, vor fi create instrumente care sa permita identificarea zonelor de mobilitate a albiilor, respectiv zone cu eroziuni si/sau cu depuneri de sedimente care pot pune in pericol siguranta lucrarilor hidrotehnice existente sau alte obiective socio-economice. Acestea vor facilita cresterea timpilor de anticipare, identificarea sectoarelor critice si justificarea fundamentarii lucrarilor de investitii, intretinere sau interventie necesare.
Astfel, constituirea unei baze de date istorice cu informatii satelitare va permite identificarea zonelor cu schimbari semnificative a folosintei terenurilor, extinderea urbanizarii devenind un instrument suport in corelarea actiunilor de dezvoltare spatiala. Vor fi luate in considerare totodata hazardele naturale, respectiv inundatii, alunecari de teren, fenomene erozionale, etc. Toate acestea vor deveni un suport pentru luarea deciziilor in gestionarea riscurilor generate de schimbarile climatice (fenomene extreme).
Termenul de finalizare este 15 decembrie 2025. 
 

Din aceeasi categorie

01 Mai 07:00 | DEZEEN: De ce sunt promovate in continuare cladirile de tipul "zgarie-nori vitrati"?
23 Apr 07:00 | NBS: Sustenabilitatea in arhitectura, ignorata inca in fazele incipiente ale proiectelor
21 Apr 07:00 | Prognoze Gensler pentru evolutia pietei de proiectare in constructii in anul 2025
16 Apr 09:53 | CDS: Lipsa de date centralizate ingreuneaza planificarea reabilitarii spitalelor
15 Apr 11:36 | Alexandru Fulga, PPC: Primul an de activitate, consolidare in mijlocul provocarilor!
10 Apr 14:58 | Heritage In Design, proiect care isi propune salvarea patrimoniului cultural national
07 Apr 11:28 | Bilfinger: Consultanta si inginerie pentru noua fabrica Knauf Insulation Tarnaveni
04 Apr 12:42 | ANCPI include inca 11 UAT-uri in programul de cadastrare cu fonduri europene
04 Apr 07:00 | RAMBOLL: Crestere a incasarilor, in pofida unor proiecte intarziate sau anulate
02 Apr 12:43 | INTERIO 2025: Design, arhitectura & planuri pentru viitorul litoralului, in Constanta
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA