Joi, 22 Mai 2025
RO EN

ELECTROPROIECT continua sa investeasca in extinderea competentelor in proiectare

Romania se afla inca intr-o etapa de crestere si de modernizare a infrastructurilor, iar Guvernul va trebui sa finanteze investitiile incepute si sa continue sa aloce bugete pentru proiecte strategice cu impact pozitiv asupra societatii. Extinderea domeniului de aplicare a semnaturii electronice conform OUG nr.140/20220 inclusiv la plansele desenate, adaptarea modelelor de contracte de proiectare si executie a modelului colaborativ BIM cerut de ISO19650 si continuarea Foii de parcurs privind implementarea metodologiei BIM cu etapele III si IV reprezinta masuri necesar a fi adoptate pentru un parcurs bun si eficient al proiectelor, in opinia lui Istvan Besenyei, General Manager al companiei de proiectare Electroproiect. In plus, potrivit specialistului, orice instabilitate geopolitica cauzeaza o stare de incertitudine care poate conduce la amanarea unor investitii pe termen lung, in special in proiectele private. Din acest punct de vedere, pot fi asteptate noi cresteri ale preturilor la materiale si perturbari in lantul de aprovizionare, care vor avea efecte in executia si planificarea proiectelor de constructii. 
In continuare Istvan Besenyei ofera detalii interesate legate de cele mai recente proiecte ale Electroproiect si se refera la obiectivele de dezvoltare a companiei.
 
- Ce proiecte de constructii speciale si cladiri publice aveti in lucru si ce termene de executie au acestea?
- In prezent, avem in desfasurare mai multe proiecte de infrastructura aeroportuara atat in etapa de proiectare/ dezvoltare, cat si in etapa de asistenta tehnica. La Aeroportul International "Mihail Kogalniceanu" - Constanta, Electroproiect a fost proiectant de specialitate pentru toate instalatiile interioare si exterioare necesare pentru extinderea si modernizarea terminalului, iar in prezent asiguram asistenta tehnica pe durata lucrarilor de executie. La Aeroportul Satu Mare, compania noastra asigura serviciile de asistenta tehnica pe durata executiei, iar anterior am a furnizat servicii complete de proiectare (proiectant general, coordonarea activitatii de proiectare, proiectant al instalatiilor).
Pentru Aeroportul Braila - Galati, ce va fi construit de la zero, am finalizat studiul de fezabilitate si am asigurat servicii de proiectare pentru toate instalatiile specifice, inclusiv pentru turnul de control virtual, al doilea din Romania dupa cel realizat la Brasov - Ghimbav de o alta companie a Grupului TIU - UTI Construction and Facility Management, in asociere cu Bog’Art, pe baza unui proiect realizat in parteneriat cu SAAB - Suedia si Thales - Franta.
Suntem implicati in mai multe proiecte al caror beneficiar este ROMATSA, pentru modernizarea sistemelor ILS (Instrument Landing System) pentru a asigura compatibilitatea cu CAT 3 la Suceava si la Aeroportul "Henri Coanda" - Otopeni (pentru pistele 1 si 2), iar la Iasi avem in lucru un proiect pentru upgrade si eficientizare energetica a balizajului si a platformei, beneficiar final fiind Consiliul Judetean. Pentru ca am mentionat Aeroportul "Henri Coanda", as adauga ca furnizam servicii de proiectare pentru modernizarea terminalelor existente (instalatiile cladirii si conformarea la normele de securitate la incendiu), servicii de expertize tehnice si elaborare a documentatiei DALI pentru instalatiile HVAC, iar pentru proiectul de sistematizare a suprafetei de miscare in vederea cresterii activitatii operationale si conformarea cu Regulamentul nr. 139/2014 furnizam servicii de proiectare si asistenta tehnica pentru instalatiile electrice (balizaj si iluminat platforme) si instalatiile de apa si canalizare.
In domeniul institutiilor sanitare, suntem in etapa de asistenta tehnica la Spitalul Municipal Tecuci si la Spitalul Judetean Vrancea din Focsani, pentru care am fost proiectant de specialitate al tuturor instalatiilor (electrice, de ventilatie, tratarea aerului si infrastructura de fluide medicale, sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii, gaze naturale si medicale, automatizari, BMS si heliport). 
Pentru Penitenciarul in regim de maxima siguranta si regim inchis cu 1.000 de locuri Berceni (Prahova), aflat in etapa de executie, furnizam servicii de asistenta tehnica.
Am realizat studiile de fezabilitate pentru 3 obiective ale Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, doua situate in Portul Constanta si un altul in Deva, si avem in lucru studiile de fezabilitate pentru alte doua locatii (in Vrancea si Ilfov).
In domeniul infrastructurii de educatie, continuam proiectul de modernizare a instalatiilor interioare si exterioare pentru 11 scoli din Sectorul 1 al Capitalei.
Un proiect important si cu multe provocari este modernizarea Palatului de Justitie din Cluj Napoca, o cladire monument istoric aflata in patrimoniul Ministerului Culturii, pentru care Electroproiect furnizeaza servicii de proiectare a tuturor instalatiilor.
Recent, am finalizat proiectul Teatrul de copii Constanta, pentru care am elaborat documentatia de proiectare (DTAC, DTOE, PTh+DE) pentru toate instalatiile electrice, curenti slabi si mecanice pentru spatiile interioare si exterioare. 
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2024 si in primele 3 luni din 2025 si ce estimari aveti pentru anul in curs si in perspectiva anilor 2026-2030?
- Chiar daca rezultatele financiare nu s-au ridicat la nivelul celor inregistrate in 2023, care a fost un an record din acest punct de vedere, acestea s-au incadrat in estimarile si marjele de profitabilitate stabilite la inceputul anului pe baza contractelor semnate si a oportunitatilor. Din punct de vedere al activitatii, 2024 fost un an in care ne-am continuat cresterea, prin diversificare portofoliului de clienti si a competentelor, prin abordarea unor noi domenii precum serviciile de inginerie si supervizarea de lucrari pentru autostrazi si drumuri expres sau solutii de stocare a energiei electrice BESS si proiecte de energie fotovoltaica, prin dezvoltarea unor proiecte interne al caror scop este sa ne eficientizeze activitatea si sa ne faca mai agili si mai adaptabili la cerintele pietei. Experienta din ultimii ani ne-a furnizat fundamentele necesare pentru a gestiona proiecte din ce in ce mai complexe in domenii deja traditionale precum infrastructura de transport aerian si terestru, institutii guvernamentale, sanitare si de educatie etc., dar si abordarea de noi domenii, aceasta fiind tendinta pe care dorim sa o urmam si in viitor. 
 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe langa decizia strategica de a dezvolta competente in domeniile mentionate mai sus si de a le consolida pe cele deja existente, avem in vedere activitati de inovare pentru a identifica cele mai noi tehnologii si modul in care le putem ingloba in oferta noastra. Punem accentul pe digitalizarea accentuata atat a activitatii de proiectare, cat si a proceselor interne operationale si functionale, pe adoptarea de instrumente de proiectare de ultima generatie (BIM, proiectare 4D etc.) si pe automatizare in procesul de elaborare a documentatiilor tehnice si de realizare a devizelor pentru proiectele publice, ceea ce va creste eficienta estimarilor de costuri si va reduce timpul alocat pregatirii ofertelor.
O alta preocupare constanta a noastra este atragerea si retentia de specialisti, o provocare careia incercam sa ii raspundem prin programe de formare profesionala si dezvoltare continua a competentelor, accesul la tehnologii avansate si implicarea in proiecte complexe si ambitioase. Avem cateva proiecte de internship si mentorat dedicate studentilor si absolventilor facultatilor tehnice si ne bucuram sa vedem ca sunt implicati si dornici sa lucreze cu tehnologii emergente.
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii de cladiri/ constructii publice la inceputul anului 2025 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu, din punct de vedere al nevoii unui nou echilibru intre nevoia de sustenabilitate + eficienta energetica si nevoia de a asigura resursele necesare functionarii societatii, ca ansamblu, intr-o perioada in care se tinde catre izolationism?
- Observam o intensificare a cererii pentru proiecte care integreaza principii de sustenabilitate si eficienta energetica. Pe termen scurt, investitiile in cladiri verzi, reabilitarea energetica prin proiecte de modernizare a cladirilor deja existente si utilizarea materialelor prietenoase cu mediul, cu amprenta redusa de carbon, vor continua sa fie stimulate prin politici nationale si europene, dar si ca raspuns la cererile din partea beneficiarilor privati si institutionali. Se va accentua tendinta de digitalizarea procesului de proiectare (BIM, simulari energetice, automatizari) care contribuie semnificativ la eficientizarea executiei si operarii cladirilor. Tendinta spre izolationism, vizibila in anumite contexte geopolitice sau economice, va genera probabil o reconfigurare a lanturilor de aprovizionare si o presiune suplimentara asupra pietei de constructii prin instabilitatea costurilor materialelor. 
 
- Ce va aduce nou in domeniul arhitecturii si proiectarii adoptarea noului normativ de securitate la incendiu?
- Ca orice modificare de normativ, aceasta vine cu oportunitati si provocari. Una dintre cele mai relevante noutati este abordarea mai integrata si mai detaliata a scenariilor de evacuare, ventilatie pentru fum si compartimentare, ceea ce va influenta inca din fazele incipiente conceptele de proiectare. Probabil si costul materialelor cu performante mai bune de protectie la foc si al solutiilor tehnice va creste. Pentru o companie de proiectare, noul normativ inseamna provocari de adaptare, dar si oportunitati de a livra solutii mai sigure, mai inteligente.

Din aceeasi categorie

21 Mai 07:42 | CDS: Crestere sustenabila pe termen lung si extindere pe noi segmente de activitate
19 Mai 14:51 | PS3: VEGO si CCAT liciteaza servicii de 6 mil. euro pentru elaborarea de documentatii
19 Mai 07:28 | SGS Romania mizeaza pe dezvoltarea serviciilor in domeniul digitalizarii si ESG
14 Mai 15:55 | Studentii din Timisoara reprezinta Romania in competitia de arhitectura Saint-Gobain
14 Mai 10:25 | OAR: Concurs International de Solutii pentru regenerarea zonei centrale din Tulcea
14 Mai 07:07 | SENARIA: Constructiile in 2025 - proiecte complexe, cerinte mai stricte, costuri mai mari
13 Mai 07:53 | PPC: Sustenabilitatea si eficienta energetica devin prioritati strategice
12 Mai 13:16 | ISOPAN EST: Arhitectii romani se pot inscrie la Manni Group Design Award 2025
12 Mai 07:56 | GLOBEXTERRA mizeaza pe o crestere anuala medie de 10%-15% pana in 2030
09 Mai 11:01 | Cabin Fever: Scoala internationala de vara pentru studentii la arhitectura, in iulie
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA