Sâmbătă, 03 Mai 2025
RO EN

Finantare EximSUA de 57 milioane USD pentru studii de fezabilitate și inginerie

Exim SUA a aprobat o finantare de 57 de milioane de dolari pentru studii de inginerie si fezabilitate pentru pregatirea constructiei unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, a anuntat luni seara ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.
"Am inceput cu energie buna saptamana. Vestile bune au venit din Washington, unde Exim SUA a aprobat in unanimitate o finantare de 57 de milioane de dolari pentru studii de inginerie si fezabilitate pentru pregatirea constructiei unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Un proiect pe care il vom vedea finalizat peste 8 ani de zile, iar pentru asta trebuie sa facem pasi in fiecare zi. Si facem", a scris ministrul pe reteaua de socializare.
Ministerul Energiei a anuntat saptamana trecuta intentia Guvernului Canadei de a pune la dispozitie 3 miliarde de dolari canadieni pentru finantarea noilor reactoare nucleare CANDU ale centralei de la Cernavoda.
In august 2021, Romania a semnat un Memorandum de Intelegere cu Canada pentru a consolida si sustine in continuare cooperarea in proiecte civile de energie nucleara, ca urmare a unei relatii de 55 de ani intre Canada si Romania in industria nucleara.
Interesul pentru finantarea proiectului Unitatilor 3 si 4, in valoare de trei miliarde dolari canadieni, anuntat de Guvernul canadian, completeaza interesul exprimat de Statele Unite ale Americii, prin US Exim Bank, de a finanta serviciile tehnice furnizate de SUA pentru aceleasi unitati.
Nuclearelectrica este compania nationala romaneasca producatoare de energie electrica, termica si combustibil nuclear care functioneaza sub autoritatea Ministerului Energiei, statul roman detinand 82,49% din actiuni, iar ceilalti actionari 17,50%, dupa listarea companiei la bursa in 2013.
Sucursala CNE (CNE) Cernavoda opereaza doua unitati nucleare CANDU, care se numara printre cele mai performante unitati din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear si se afla in curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achizitia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, in vederea sustinerii proiectelor de investitii pe termen lung ale companiei.
Capacitatile de producere a energiei nucleare nu au emisii de CO2, sunt disponibile 24 de ore din 24, sapte zile din sapte, au o dependenta extrem de redusa de factorul climatic si sunt sigure. Exploatarea Unitatilor 1 si 2 a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2 de la punerea in functiune, a aratat recent Nuclearelectrica.

Din aceeasi categorie

01 Mai 07:00 | DEZEEN: De ce sunt promovate in continuare cladirile de tipul "zgarie-nori vitrati"?
23 Apr 07:00 | NBS: Sustenabilitatea in arhitectura, ignorata inca in fazele incipiente ale proiectelor
21 Apr 07:00 | Prognoze Gensler pentru evolutia pietei de proiectare in constructii in anul 2025
16 Apr 09:53 | CDS: Lipsa de date centralizate ingreuneaza planificarea reabilitarii spitalelor
15 Apr 11:36 | Alexandru Fulga, PPC: Primul an de activitate, consolidare in mijlocul provocarilor!
10 Apr 14:58 | Heritage In Design, proiect care isi propune salvarea patrimoniului cultural national
07 Apr 11:28 | Bilfinger: Consultanta si inginerie pentru noua fabrica Knauf Insulation Tarnaveni
04 Apr 12:42 | ANCPI include inca 11 UAT-uri in programul de cadastrare cu fonduri europene
04 Apr 07:00 | RAMBOLL: Crestere a incasarilor, in pofida unor proiecte intarziate sau anulate
02 Apr 12:43 | INTERIO 2025: Design, arhitectura & planuri pentru viitorul litoralului, in Constanta
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA