Duminică, 20 Iulie 2025
RO EN

OAR - Bihor: Administratia locala vizeaza dezvoltarea parcurilor industriale

Arh. Vlad Popescu Sturz, vicepresedintele filialei Bihor din cadrul Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), considera ca birocratia din procesul de avizare/autorizare a constructiilor este generata cu precadere de lipsa specialistilor in proiectare din aparatul administrativ. Totodata, oficialul OAR este de parere ca o campanie de constientizare a publicului cu privire la avantajele colaborarii dintre beneficiar si proiectant, incepand din faza de achizitie a terenului pana la finalizarea obiectivului, este primordiala. 
 
- Cum credeti ca se va dezvolta in urmatorii ani zona inclusa in aria de reprezentare a filialei Bihor din cadrul OAR? 
- Intr-un scenariu optimist, consider ca judetul Bihor si, cu precadere, municipiul Oradea vor fi marcate de o dezvoltare accelerata, mai ales in sectorul parcurilor industriale, in contextul in care administratia locala are in program o strategie in acest sens, mizand si pe pozitionarea geografica favorabila. De asemenea, cred ca segmentul rezidential si, in special, locuintele colective vor consemna o crestere considerabila a numarului de unitati edificate, odata ce conditiile de finantare o vor permite. Centrul istoric din Oradea, emblematic pentru stilul “Art Nouveau” si statiunea Baile Felix, ale carei ape geotermale sunt recunoscute pentru efectele curative specifice, constituie zone atractive din punct de vedere turistic. In momentul de fata, aceste obiective necesita, insa, fonduri masive pentru restaurare. Odata finalizate, acestea vor incuraja si alte investitii similare sau de alta natura.
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii?
- Exista cateva motive principale care influenteaza demararea unor lucrari de constructii, cel primordial fiind legat de finantare. Este imposibil sa demarezi un proiect important, in conditiile actuale specifice accesului la credite bancare sau fonduri nerambursabile. O alta problema care intarzie momentul initierii unei investitii si genereaza dificultati in activitatea proiectantilor consta in birocratia specifica procesului de autorizare. Lipsa specialistilor de arhitectura din aparatul administrativ are consecinte si asupra fluxului de avizare/autorizare, iar o corectie in acest sens ar duce la fluidizarea procedurilor de avizare. As dori sa ma refer si la mentalitatea gresita in legatura cu importanta arhitectului pe parcursul derularii unei investitii, care se poate generaliza la nivelul societatii. Exista situatii in care anumite persoane care vor sa construiasca o casa apeleaza la arhitect doar pentru ca legea o impune si privesc proiectul doar ca pe un element ce le faciliteaza accesul la autorizatia de construire, neglijand ulterior specificatiile acestuia. Pentru a corecta aceste situatii, valabile in cazul micilor investitori, filiala Bihor a OAR are in vedere o campanie de constientizare a publicului cu privire la avantajele colaborarii cu un proiectant incepand din faza de achizitie a terenului, pina la finalizarea obiectivului.
- Care este zona cu cel mai mare potential de dezvoltare din regiune?
- Consider ca zona metropolitana, reprezentata de municipiul Oradea si localitatile adiacente, prezinta potentialul cel mai important. Un obiectiv determinant in dezvoltarea ulterioara a orasului si a economiei locale este modernizarea Aeroportului din Oradea, prin adaptarea infrastructurii existente. De asemenea, sunt necesare extinderea parcurilor industriale si consolidarea pozitiei de pol universitar regional. Aceste elemente vor duce, inevitabil, la revitalizarea pietei constructiilor, in special in zona industriala, rezidentiala si de birouri. Totodata, cred ca si majorarea numarului de spatii destinate recrearii (parcuri si zone de agreement) ar fi oportuna in acest sens.

Din aceeasi categorie

15 Iul 07:00 | EFCA: Consultanta in inginerie este in stabilizare, cu stoc de contracte pentru 8,4 luni
11 Iul 11:38 | Vladimir ARSENE, Westfourth Architecture: Orice arhitect trebuie sa fie vizionar
07 Iul 07:00 | INS: Scadere de -4,7% a cifrei de afaceri din arhitectura, in primele 4 luni din 2025
07 Iul 07:00 | SWECO a raportat un prim trimestru 2025 solid si o imbunatatire a profitabilitatii
03 Iul 07:01 | OAR Bucuresti a construit un dialog corect cu administratiile Capitalei
02 Iul 07:15 | VIB Management lucreaza la 23 de proiecte avan o valoare de peste 30 milioane euro
24 Iun 11:55 | CNIR si ARIC emit documente standardizate pentru contractele de consultanta tehnica
24 Iun 10:48 | TENDINTELE acestui an transforma locuinta intr-un refugiu sofisticat si personalizat
24 Iun 07:05 | ARIC: "Infrastructura Romaniei are nevoie in continuare de investitii mari"
23 Iun 11:03 | STORIA: Cum arata cartierul ideal conturat de specialisti pentru nevoile cetatenilor?
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA