Duminică, 11 Mai 2025
RO EN

PRIMARIA Sector 4 creste suprafetele de spatii verzi prin “plantare pe verticala”

Cetatenii din Sectorul 4 vor putea beneficia de un mediu mai curat si de reducerea poluarii, prin implementarea proiectului ”Pereti Verzi”, care va fi finantat cu fonduri europene. Primaria Sectorului 4 lanseaza Concursul International de Solutii pentru realizarea de „Pereti Verzi”, pentru a accesa fondurile Pactului Ecologic European (Green Deal). Romania poate primi consistente sume nerambursabile, prin mecanismul european, apt de a asigura implementarea Pactului Ecologic.
Autoritatile publice din Romania pot primi aceste sume, ce se ridica pana la 800 milioane de euro, daca isi asuma prin proiecte cat se poate de riguroase, realizarea de transformari in domenii cum ar fi energia verde, eficienta energetica, digitalizarea, conservarea si recuperarea biodiversitatii etc.
Un astfel de proiect vine din Sectorul 4 al capitalei si poarta numele de “Pereti Verzi”. El se refera la cresterea suprafetelor de spatii verzi prin plantarea pe verticala, pe fatadele scolilor, ale blocurilor si ale institutiilor publice, de plante specifice climei si zonei.
Primaria lanseaza acest concurs ce are ca scop nu doar infrumusetarea orasului, ci si scaderea facturilor de utilitati ale populatiei cu pana la 30% (impreuna cu alte masuri, cum ar fi anveloparea blocurilor). Nu uitam nicio clipa, bineinteles, de scopurile fundamental ecologice ale Green Deal, respectiv, de cresterea calitatii aerului si combaterea poluarii.
Intrucat experienta in domeniu este una inca redusa in Romania, invitam agentii economici si/sau persoanele fizice sa se inscrie la concurs atat in nume propriu, cat si in colaborare cu entitati europene din domeniu, astfel incat solutiile propuse sa fie cat mai aprofundate si realizabile, avand in vedere clima din Capitala.
Solutiile propuse vor fi analizate de o comisie din care vor face parte specialisti in domeniu, inclusiv grupuri de expertiza propuse ca urmare a parteneriatului incheiat de Primaria Sectorului si Ambasada Tarilor de Jos in Romania.
„Una dintre marile probleme cu care ne confruntam in Bucuresti este legata de poluare si de calitatea aerului. E datoria noastra sa gasim solutii, iar la nivelul administratiei locale a sectorului 4 intentionam sa folosim toate solutiile furnizare de finantarile europene. Sper ca vom avea propuneri interesante ca urmare a acestui concurs de solutii si sa ne apucam cat mai repede de treaba pentru ca mediul in care traim sa fie curat, ingrijit si sigur”, declara Daniel Baluta, primarul Sectorului 4.
Un prim pas in acest sens a fost facut la inceputul lunii septembrie 2020, cand un astfel de perete verde a fost construit pe una dintre fatadele Colegiului National „Octav Onicescu”. Vorbim practic despre o mini-gradina verticala, de aproximativ 150 de mp, realizata pe un suport special, cu sistem de irigare integrat, din plante perene, rezistente la caldura, frig si umezeala accentuata. Plantele compun un micro-ecosistem, care retine praful si reduce poluarea. Pozitionarea lor ofera un tablou vizual unic, pe tot parcursul anului.
Green Deal este planul european de reducere a a emisiilor de gaze de sera cu 55% pana in 2030. In acelasi timp, Green Deal isi propune ca, pana in 2050, Europa sa devina prima zona neutra din punct de vedere climatic. Romania este parte a Green Deal, pentru implementarea caruia beneficiaza de mari oportunitati de finantare.

Din aceeasi categorie

06 Mai 07:26 | Arh. Serban Tiganas: "Suntem intr-o perioada in care constructiile merg bine"
05 Mai 07:41 | YDA Proiect Consulting: Cifra de afaceri in crestere cu 80% in 2024 si perspective bune
01 Mai 07:00 | DEZEEN: De ce sunt promovate in continuare cladirile de tipul "zgarie-nori vitrati"?
29 Apr 12:42 | Alesonor extinde parteneriatul cu Nolte Home Studio, pentru Amber Forest
29 Apr 12:41 | PUG-ul va conecta documentatiile de urbanism ale sectoarelor si zona metropolitana
29 Apr 11:03 | OAR: Procedurile favorizeaza pretul cel mai mic in defavoarea calitatii arhitecturale
28 Apr 09:08 | CONCEPT STRUCTURE: “De la proiectare pana la exploatare”, prioritati pentru spitale
28 Apr 07:00 | ACE 2024: Arhitectii sunt primii lideri in lupta pentru un mediu construit rezistent
24 Apr 09:32 | PPC sustine pregatirea studentilor din universitatile de constructii Bucuresti si Iasi
23 Apr 07:00 | NBS: Sustenabilitatea in arhitectura, ignorata inca in fazele incipiente ale proiectelor
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA