Duminică, 11 Mai 2025
RO EN

Spatii Sigure este primul proiect promovat in cadrul arhINITIATIVE, in anul 2021

Primul proiect promovat in acest an in cadrul arhINITIATIVE, este volumul "Spatii Sigure 2(m)-020", lansat recent de echipa Safe Interior Design. arhINITIATIVE este apelul de proiecte si solutii propuse de arhitecti pentru depasirea momentului pandemiei de Covid-19 si sprijinul necesar in perioada urmatoare, la toate nivelurile si pe toate palierele societatii, initiativa fiind lansata la jumatatea anului 2020 de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR).
"Spatii Sigure 2(m)-2020" este un proiect multidisciplinar, in care au fost studiate si dezvoltate metode de imbunatatire prin design a sigurantei sanatatii utilizatorilor cladirilor de birouri si de invatamant, pe durata epidemiilor virale, precum Covid-19 si gripa. Acest proiect a fost lansat din necesitatea intelegerii in detaliu a vulnerabilitatilor cladirilor in fata epidemiilor virale si a modului in care acestea pot fi contracarate.
Volumul analizeaza pe larg felul in care diferite tari au abordat pandemia si informatiile de baza medicale referitoare la Covid-19 si prezinta strategii salutogene pentru (re)amenajarea si adaptarea birourilor si a scolilor la noua situatie sociala si sanitara.
"Proiectul a aparut in primul rand din nevoia de a intelege si gasi solutii pentru a-i proteja pe cei apropiati: cum ne protejam copiii, familia, colegii de birou. Astfel, am inceput sa discutam, sa ne punem probleme, sa ne documentam. Eu sunt un arhitect cu o experienta de peste 25 de ani dintr-o familie de ingineri, sotul meu, tot arhitect, vine dintr-o familie de medici si biologi, prietenii nostri sunt profesionisti care fiecare exceleaza in domeniul lui. Stiam ca proiectul va avea nevoie si de medici si biologi, noi ca arhitecti neavand suficiente date sa intelegem toate mecanismele acestei epidemii. Am lansat ideea sa cercetam impreuna solutiile pentru a crea spatii sigure, usor de folosit, care sa previna sau sa limiteze epidemiile virale. Am asamblat initial o echipa un pic mai mare, pe parcurs unii au fost coplesiti de prea multele obligatii impuse de epidemie si s-au retras. Membrii echipei au fost motivati de propria pasiune de a rezolva probleme complicate, cred ca asta ne-a unit si ne-a facut sa lucram eficient, fara a fi nevoie de stimulari financiare", a declarat dr. arh. Raluca Buzdugan (foto), initiatoarea si coordonatoarea proiectului.
Titlul "Spatii sigure" a fost ales inca de la inceput si reprezinta, de fapt, scopul proiectului. Completarea de 2(m)-020 a venit din ideea arh. Yvonne Toader, coautoare si creatorare a copertii. "In 2020 am invatat ca spatiile sunt sigure cand pastram intre noi distanta de 2m, de aici 2(m)-020", explica arhitecta.
Solutiile propuse de proiect acopera un spectru larg, de la solutii tehnice de tipul folosirii luminii germicide, la strategii salutogene de reducere a stresului. Recomandarile si propunerile volumului sunt aplicabile atat constructiilor existente, cat si celor viitoare.
"Pe partea de birouri si scoli sunt necesare mai ales reconfigurari ale cladirilor existente, fondul construit este deja destul de mare, nu ar fi sustenabil sa fie abandonat. Volumul se adreseaza in special arhitectilor, dar contine informatii relevante pentru toti cei interesati de felul in care cladirile ne pot mentine sau pune in pericol sanatatea", a mai precizat arh. Raluca Buzdugan.
Pentru a accesa volumul "Spatii Sigure 2(m)-020", click aici!

Din aceeasi categorie

06 Mai 07:26 | Arh. Serban Tiganas: "Suntem intr-o perioada in care constructiile merg bine"
05 Mai 07:41 | YDA Proiect Consulting: Cifra de afaceri in crestere cu 80% in 2024 si perspective bune
01 Mai 07:00 | DEZEEN: De ce sunt promovate in continuare cladirile de tipul "zgarie-nori vitrati"?
29 Apr 12:42 | Alesonor extinde parteneriatul cu Nolte Home Studio, pentru Amber Forest
29 Apr 12:41 | PUG-ul va conecta documentatiile de urbanism ale sectoarelor si zona metropolitana
29 Apr 11:03 | OAR: Procedurile favorizeaza pretul cel mai mic in defavoarea calitatii arhitecturale
28 Apr 09:08 | CONCEPT STRUCTURE: “De la proiectare pana la exploatare”, prioritati pentru spitale
28 Apr 07:00 | ACE 2024: Arhitectii sunt primii lideri in lupta pentru un mediu construit rezistent
24 Apr 09:32 | PPC sustine pregatirea studentilor din universitatile de constructii Bucuresti si Iasi
23 Apr 07:00 | NBS: Sustenabilitatea in arhitectura, ignorata inca in fazele incipiente ale proiectelor
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA