Duminică, 11 Mai 2025
RO EN

SR ISO 37101 - standardul pentru proiectarea de orase inteligente si durabile

Materialele de inalta tehnologie, retelele de senzori si datele de calitate sunt necesare pentru a permite urbanistilor si arhitectilor sa construiasca orase frumoase, ecologice si inteligente, aspect deosebit de important in contextul in care mai mult de jumatate din populatia lumii traieste in zone urbane.
Potrivit ASRO - Organismul National de Standardizare, sustinerea serviciilor care ocupa un loc important in orasele durabile de maine - noi modele economice, imbunatatirea sanatatii si sigurantei publice, sisteme avansate de management al apei si de transport - reprezinta noi capacitati de retele care apar in intreaga lume. Acestea sunt, la randul lor, sprijinite de standardele elaborate in cadrul comitetului tehnic international ISO/TC 268 pentru orase si comunitati durabile, prin colaborare globala, ce acopera granitele geografice, industriale si tehnologice.
"Provocarile cu care se confrunta orasele din intreaga lume sunt extrem de complexe si adesea foarte specifice. Fiecare oras este unic, dar toate doresc un cadru general pe care sa il poata utiliza. Acest lucru a fost realizat prin consens international cu privire la mijloacele si modul in care se aplica cele mai bune practici. De asemenea, cadrul trebuie sa fie in concordanta cu obiectivele de dezvoltare durabila ale ONU, concepute pentru a crea o lume mai buna si mai prospera pentru toti. Standardele trebuie sa se asigure ca sunt abordate aspecte precum managementul apei, al energiei, siguranta rutiera, transporturile, securitatea cibernetica, sanatatea, schimbarile climatice si bunastarea cetatenilor, inclusiv a populatiei in curs de imbatranire", arata reprezentantii ASRO.
Astfel, ISO 37101 - "Dezvoltarea durabila in comunitati. Sistemul de management pentru dezvoltare durabila. Cerinte cu ghid pentru utilizare", este baza de referinta pentru orasele durabile. Acesta ofera un sistem de management al calitatii care stabileste cerintele de baza pentru orase - nevoile si strategiile de dezvoltare durabila.
Conform ASRO, SR ISO 37101 este sprijinit de alte standarde din seria ISO 37100 care ofera informatii, structuri si masuri mai specifice. Impreuna, acestea ofera un set de practici inteligente pentru managementul serviciilor, datelor si sistemelor de conducere intr-o maniera bazata pe colaborare in intregul oras.
La nivel national, ASRO/CT 397 este comitetul tehnic preocupat cu dezvoltarea sustenabila a infrastructurilor inteligente din cadrul oraselor si comunitatilor. Acesta se concentreaza pe elaborarea standardelor care abordeaza dezvoltarea sustenabila si rezilienta infrastructurilor aferente comunitatilor teritoriale si in special a oraselor, indiferent de asezarea geografica si marimea acestora, pe baza prioritatilor identificate in fiecare dintre acestea.
Pana in acest moment, au fost adoptate doua standarde internationale:
SR ISO 37100:2017, Orase si comunitati teritoriale sustenabile. Vocabular care stabileste termenii referitori la dezvoltarea sustenabila in cadrul comunitatilor teritoriale, dezvoltarea infrastructurilor inteligente si alte subiecte asociate;
SR ISO/TR 37121:2018, Dezvoltare sustenabila a comunitatilor. Inventar al ghidurilor si abordarilor existente privind dezvoltarea sustenabila si rezilienta in orase, care ofera un inventar de ghiduri si abordari privind dezvoltarea sustenabila si rezilienta oraselor.
Printre beneficiile utilizarii acestor standarde, se regasesc: economisirea resurselor existente, reducerea poluarii, gestionarea mai eficienta a energiei si optimizarea serviciilor, ca fluidizarea traficului, atragerea investitiilor etc.

Din aceeasi categorie

06 Mai 07:26 | Arh. Serban Tiganas: "Suntem intr-o perioada in care constructiile merg bine"
05 Mai 07:41 | YDA Proiect Consulting: Cifra de afaceri in crestere cu 80% in 2024 si perspective bune
01 Mai 07:00 | DEZEEN: De ce sunt promovate in continuare cladirile de tipul "zgarie-nori vitrati"?
29 Apr 12:42 | Alesonor extinde parteneriatul cu Nolte Home Studio, pentru Amber Forest
29 Apr 12:41 | PUG-ul va conecta documentatiile de urbanism ale sectoarelor si zona metropolitana
29 Apr 11:03 | OAR: Procedurile favorizeaza pretul cel mai mic in defavoarea calitatii arhitecturale
28 Apr 09:08 | CONCEPT STRUCTURE: “De la proiectare pana la exploatare”, prioritati pentru spitale
28 Apr 07:00 | ACE 2024: Arhitectii sunt primii lideri in lupta pentru un mediu construit rezistent
24 Apr 09:32 | PPC sustine pregatirea studentilor din universitatile de constructii Bucuresti si Iasi
23 Apr 07:00 | NBS: Sustenabilitatea in arhitectura, ignorata inca in fazele incipiente ale proiectelor
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA