
Masuri similare de ordin prudential au fost adoptate deja in alte tari, cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania si Cehia.
Principalele obiectivele urmarite la modificarea regulamentului sunt:
- simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice si consolidarea cresterii sustenabile a activitatii de creditare. Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului si al ratelor aferente va putea fi stabilit usor de orice solicitant.
- protejarea populatiei cu venituri medii si cu venituri sub valorile medii in sensul imbunatatirii capacitatii de plata, pentru creditare sanatoasa.
De asemenea, BNR a prevazut facilitati pentru cresterea sustenabila a activitatii de creditare a populatiei, cum ar fi reguli mai permisive pentru achizitionarea primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor, respectiv neaplicarea limitei gradului de indatorare pentru maximum 15% din portofoliul de credite noi destinate persoanelor fizice, la nivelul fiecarui creditor. De asemenea, noul regulament va avea ca efect reducerea birocratiei bancare pentru acordarea unei credit.
Toate solicitarile de credit formulate inainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clientilor persoane fizice, precum programul Prima Casa, se solutioneaza pe baza reglementarii de la momentul depunerii cererii la banca, chiar daca acordarea creditului are loc dupa 1 ianuarie 2019.
Creditele acordate exclusiv in scopul rambursarii datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrarii in vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerinte privind gradul de indatorare. Acest lucru nu este valabil, insa, pentru refinantarile ce presupun si acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e).
Modificarile la regulament se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2019, subliniaza oficialii BNR.