Luni, 19 Mai 2025
RO EN

BIHOR: Peste 300 de milioane lei pentru refacerea a trei drumuri judetene

Viceprim-ministrul Paul Stanescu, ministrul dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene, si Marius Nica, ministru delegat pentru fonduri europene, au semnat, la Oradea, 3 contracte de finantare pentru modernizarea drumurilor judetene din Bihor. Viceprim-ministrul Paul Stanescu a semnat cele doua contracte care prevad finantarea prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) a unor drumuri judetene in lungime totala de 54 de km.
„In ultima perioada am intreprins mai multe vizite in teritoriu, unde am semnat contracte de finantare, si acest lucru ne arata ca incep sa se demareze proiecte importante pentru comunitatile locale: infrastructura rutiera, scoli, gradinite, dispensare etc. Am semnat astazi, impreuna cu edilii zonei, contracte de finantare cu o valoare de peste 170 de milioane de lei alocate de la bugetul de stat, prin Programul National de Dezvoltare Locala, pentru infrastructura rutiera a judetului Bihor. Proiectele finantate contribuie la reducerea timpului de deplasare, asigura o mai mare securitate in transport si accesul mai facil si mai rapid catre furnizorii de servicii de sanatate, sociale si educative”, a declarat viceprim-ministrul Paul Stanescu.
In judetul Bihor sunt incluse in Programul National de Dezvoltare Locala - etapa II, 172 de obiective de investitii, cu o alocare totala de 750 de milioane de lei. Alte 868,139 de milioane de lei sunt alocate judetului Bihor prin PNDL - etapa I, pentru un numar de 177 de proiecte, dintre care 19 obiective sunt finalizate inclusiv sub aspect financiar (decontari realizate integral).
Marius Nica, ministru delegat pentru fonduri europene, a semnat contractul de finantare prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, pentru reabilitarea drumurilor judetene Beius - Stana de Vale si Remeti - Stana de Vale, pe o lungime totala de 43 km.
Proiectul are o valoare totala de 134,28 milioane lei, din care 113,6 milioane lei reprezinta alocarea eligibila nerambursabila. Beneficiarii directi ai acestui proiect vor fi cei aproximativ 620 mii de locuitori ai judetului Bihor, prin dezvoltarea infrastructurii de transport rutier si cresterea gradului de accesibilitate si mobilitate a persoanelor si a marfurilor, dar si agentii economici locali participanti la traficul ce se va desfasura pe traseul modernizat. De asemenea, se estimeaza ca, urmare a dezvoltarii infrastructurii de transport, vor fi atrasi in zona noi investitori, iar numarul turistilor care viziteaza sau tranziteaza zona va cunoaste o crestere semnificativa, datorita mai bunei conexiuni la drumurile nationale.
Proiectul „Traseul regional Transilvania Nord; Drumul Apuseni: reabilitarea si modernizarea DJ 764 A; DJ 108 J, Lungime totala - 43,375 km, judetul Bihor” este finantat prin POR 2014-2020, Axa prioritara 6 - Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala, Prioritate de investitii 6.1 - Stimularea mobilitatii regionale prin conectarea nodurilor secundare si tertiare la infrastructura TEN-T.
Despre PNDL
PNDL este un program de finantare multianual, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. PNDL are ca obiectiv general echiparea unitatilor administrativ-teritoriale cu toate dotarile tehnico-edilitare, de infrastructura educationala, de sanatate si de mediu, sportiva, social-culturala si turistica, administrativa si de acces la caile de comunicatie in vederea asigurarii unui climat investitional atractiv pentru localitatile Romaniei.
Pot beneficia de finantare, in cadrul Programului, unitatile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritatile administratiei publice locale, respectiv comunele, municipiile si orasele, inclusiv pentru satele componente ale acestora, judetele, precum si unitatile administrativ-teritoriale membre ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, constituite in conditiile legii, pentru investitiile realizate prin asociatiile de dezvoltare intercomunitara.
Despre Programul Operational Regional 2014-2020
Programul Operational Regional (POR) 2014 - 2020 are ca obiectiv general cresterea competitivitatii economice si imbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatilor locale si regionale, prin sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, infrastructurii si serviciilor, pentru dezvoltarea durabila a regiunilor, astfel incat acestea sa isi poata gestiona in mod eficient resursele si sa isi valorifice potentialul de inovare si de asimilare a progresului tehnologic.

Din aceeasi categorie

12 Apr 10:53 | Academia Romana: 10 principii de valorificare sustenabila a resurselor minerale
13 Noi 11:13 | SmartWrap a lansat Centrul Mobil de Testare a Stabilitatii Paletilor
10 Feb 13:38 | H Victoriei 139 - Best International Residential Renovation /Redevelopment
01 Iul 11:46 | Canicula e aici. Angajatorii trebuie sa asigure suficienta apa de baut la locul de munca
17 Mai 13:13 | INNOCONSTRUCT: Angajamentul firmelor si Guvernului pentru digitalizare
11 Mar 13:49 | Reprezentantii industriei au semnalat blocaje de transport marfa in portul Constanta
22 Iul 11:39 | RBL, in 10 ani: De la 4 antreprenori la o comunitate de 230 de lideri de business
29 Iun 11:43 | Financial Times: „Nordis Mamaia va fi cel mai mare hotel de leisure din Europa”
23 Iun 13:57 | AKZONOBEL lanseaza competitia Paint the Future, dedicata start-up-urilor
18 Iun 13:57 | Andreas Lier, CEO al BASF, nou presedinte la Camera de Comert Romano-Germana
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA