Sâmbătă, 17 Mai 2025
RO EN

CET Arad a intrat in insolventa pentru datorii de 108 milioane lei

Furnizorul de energie termica din Arad (CET Arad), aflat in subordinea municipalitatii, a intrat in insolventa pentru datorii de 108 milioane lei, insa, dupa cum se arata intr-un comunicat al Primariei municipiului Arad, masura a fost luata in urma deciziei furnizorului de gaz E.On (unde CET Arad inregistreaza datorii) de a institui poprire pe tert. Situatia in cauza ar fi insemnat imposibilitatea CET Hidrocarburi de a plati salariile timp de trei luni. Pentru a evita o asemenea situatie, conducerea CET Arad a hotarat intrarea in insolventa, solicitand, de asemenea, ridicarea popririi de pe conturile blocabile.
In cadrul unei conferinte organizate ad-hoc, dupa emiterea deciziei Tribunalului Arad, la data de 18 iunie 2018, oficialitatile locale au dat asigurari ca situatia va fi rezolvata rapid.
„Aradenii nu vor ramane fara apa si caldura prin intrarea in insolventa a centralei termice municipale. Prin aceasta masura, a intrarii in insolventa, se incearca de fapt scoaterea centralei din impasul in care se afla. Cererea de intrare in insolventa va fi urmata in termen de maximum sase luni de un plan de reorganizare, care inseamna reinceperea functionarii. Prin planul de reorganizare, chiar daca nu vom putea achita toate datoriile, in trei sau patru ani, cel putin sa demonstram ca putem plati macar o parte dintre ele”, a declarat directorul CET Arad, Robert Malos.
In acest moment CET Arad are datorii cumulate in cuantum de 108 milioane de lei catre CFR, E.On Gaz Romania si alti furnizori.
La conferinta, a fost prezent si primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, acesta afirmand ca situatia actuala de la CET Arad a fost cauzata de lipsa sustinerii financiare din partea Guvernului Romaniei.
„In 2010-2011, Guvernul Romaniei si-a platit partea pentru functionarea acestor centrale termice, respectiv peste 110 milioane de lei. In 2012, zero, in 2013, zero, in 2015, zero! Deci in sase ani s-au primit doar 28 de milioane de lei, ceea ce confirma decalajul pe care il are astazi CET-ul. Decizia pe care a luat-o CET-ul este exact una in sprijinul cetatenilor, pentru a furniza in continuare agent termic. Institutiile care vor sa-si recupereze datoriile trebuie sa gaseasca solutii, mai ales ca oficialii de la CFR Marfa au fost la Guvern, au avut sprijinul Ministrului Energiei, dar nu au avut sprijinul Ministrului de Finante, pentru ca la randul lor sunt datori la statul roman. O astfel de centrala, nu numai cea din Arad, dar si din orice localitate din Romania, daca nu este sprijinita si guvernamental, nu poate sa functioneze si este regretabil, pentru ca este vorba despre sistemul energetic national care trebuie sa produca energie electrica”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca.

Din aceeasi categorie

12 Apr 10:53 | Academia Romana: 10 principii de valorificare sustenabila a resurselor minerale
13 Noi 11:13 | SmartWrap a lansat Centrul Mobil de Testare a Stabilitatii Paletilor
10 Feb 13:38 | H Victoriei 139 - Best International Residential Renovation /Redevelopment
01 Iul 11:46 | Canicula e aici. Angajatorii trebuie sa asigure suficienta apa de baut la locul de munca
17 Mai 13:13 | INNOCONSTRUCT: Angajamentul firmelor si Guvernului pentru digitalizare
11 Mar 13:49 | Reprezentantii industriei au semnalat blocaje de transport marfa in portul Constanta
22 Iul 11:39 | RBL, in 10 ani: De la 4 antreprenori la o comunitate de 230 de lideri de business
29 Iun 11:43 | Financial Times: „Nordis Mamaia va fi cel mai mare hotel de leisure din Europa”
23 Iun 13:57 | AKZONOBEL lanseaza competitia Paint the Future, dedicata start-up-urilor
18 Iun 13:57 | Andreas Lier, CEO al BASF, nou presedinte la Camera de Comert Romano-Germana
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA