Dupa finalizarea procedurii de achizitie publica si semnarea contractului de prestari servicii, Consultantul va finaliza pana in decembrie 2018 analiza tehnico-economica pentru cele 4 variante posibile de conectare:
- linie simpla neelectrificata, cu racordare din linia magistrala 700, cap Y Mogosoaia care subtraverseaza DN 1 cu asigurarea gabaritului de electrificare, cu o statie c.f. situata in imediata vecinatate a aerogarii AIHCB si Terminalul T1 al AIHCB,
- linie simpla neelectrificata, cu racordare din linia magistrala 700, in zona PO Odai, care subtraverseaza DN 1, cu asigurarea gabaritului de electrificare, cu o statie c.f. situata in imediata vecinatate a aerogarii AIHCB si Terminalul T1 al AIHCB,
- linie simpla neelectrificata, cu gabarit de electrificare, cu racordare din statia Balotesti la Terminalul Plecari AIHCB.
- varianta de traseu in sistem MONORAIL cu puncte de imbarcare/ debarcare din PO Odai si din imediata vecinatate a terminalelor de sosiri - plecari ale AIHCB.
Asa cum a declarat si directorul general al CFR SA, la conferinta Transporturi si Infrastructura, la nivelul directiei de specialitate din cadrul CFR SA se studiaza ”in-house” si varianta de modernizare a PO Otopeni si a infrastructurii rutiere intre PO Otopeni si AIHCB.
La sfarsitul anului 2018, CFR SA va putea prezenta factorilor de decizie si opiniei publice estimarile financiare si solutiile tehnice detaliate pentru cele 5 variante de realizare a conexiunii cu AIHCB. In functie de costurile fiecarei variante si a solutiilor tehnice se va decide asupra variantei alese precum si a solutiei de finantare (Fonduri UE - POIM 2014-2020, Buget de Stat, alte surse) si se va proceda la implementarea proiectului, cu parcurgerea tuturor etapele legale obligatorii pentru realizarea investitiilor.
Mentionam faptul ca, Ministerul Transporturilor si CFR SA trateaza cu prioritate realizarea unei legaturi feroviare cu AIHCB si ca urmare va prezenta factorilor de decizie 5 variante la realizare a conexiunii, conform prevederilor legale.