„E important ca toti primarii si toate comunitatile locale sa cunoasca stadiul exact al acestui proiect major cu finantare europeana. Pregatirea acestuia a fost un proces extrem de complex si de laborios dar si beneficiile vor fi pe masura, respectiv zeci de localitati in plus care vor beneficia de alimentare cu apa sau de sisteme noi de epurare-colectare”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
In ceea ce priveste stadiul Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj in perioada 2014-2020, Compania de Apa Somes lucreaza in momentul de fata la revizuirea aplicatiei de finantare, in urma observatiilor si recomandarilor facute in acest sens de catre Autoritatea de Management - Programul Operational Infrastructura Mare si JASPERS - organism de asistenta tehnica al UE. Dupa finalizarea acestor completari, perioada estimata la finalul lunii noiembrie, aplicatia de finantare va fi retransmisa AM-POIM in vederea evaluarii. Ulterior, aplicatia va intra in procesul de aprobare, astfel incat, in prima parte a anului 2018, Compania de Apa va demara licitatiile internationale pentru contractarea lucrarilor de executare a lucrarilor, acestea urmand a incepe in cea de-a doua jumatate a anului 2018.
„Asocierea regionala pentru rezolvarea nevoilor din sectorul serviciilor publice s-a dovedit a fi o reteta de succes prin intermediul careia Compania de Apa Somes a reusit sa devina un campion al atragerii de fonduri europene. In paralel cu extinderea continua a retelei de comunitati deservite, ea a reusit sa asigure si cresterea continua a calitatii si a eficientei serviciilor oferite”, a declarat vicepresedintele forului administrativ judetean, domnul Vakar Istvan.
Reamintim faptul ca prin intermediul Programului Operational Infrastructura Mare - POIM, Consiliul Judetean Cluj si Compania de Apa Somes S.A., impreuna cu autoritatile publice din aria deservita, intentioneaza sa atraga de la Uniunea Europeana cea de-a cincea finantare majora pentru continuarea seriei de investitii de modernizare si extindere a infrastructurii de alimentare cu apa si de canalizare in judetele Cluj si Salaj. Investitiile propuse in cadrul proiectului vizeaza lucrari de alimentare cu apa potabila si realizarea de sisteme de colectare-epurare apa uzata in nu mai putin de 88 de localitati din judetul Cluj si, respectiv, 97 de localitati din judetul Salaj.