Luni, 19 Mai 2025
RO EN

IMOBILIARE: Evolutia cererii de locuinte - nou versus vechi

Structura si dinamica acestui indicator se prezinta destul de diferit in marile centre regionale ale tarii. Dincolo de statisticile periodice privind variatiile de preturi consemnate pe piata rezidentiala, un semn important al „mersului” pietei la un moment dat este si cererea (alaturi, desigur, de oferta). Consultand cel mai recent raport de piata publicat de Analize Imobiliare.ro, platforma lansata si sustinuta de Imobiliare.ro, iti poti forma o perspectiva realista asupra dinamicii acestui indicator.
Potrivit studiului mentionat, in ultimul patrar al anului 2017 cererea pentru proprietati rezidentiale (atat apartamente, cat si case) s-a diminuat cu 13% fata de trimestrul anterior in cele mai mari sase orase ale tarii. Scaderi ale apetitului pentru achizitii au fost consemnate in majoritatea oraselor analizate: -13% in Bucuresti, -10% in Timisoara, -17% in Constanta, -18% in Brasov si, respectiv, -16% in Brasov; exceptia de la regula o constituie Cluj-Napoca, unde cererea s-a mentinut la un nivel relativ constant, in conditiile unei cresteri usoare, de doar 1%.
Minus fata de T3, plus fata de 2016
Dincolo de diminuarea activitatii de tranzactionare in contextul epuizarii fondurilor pentru Prima Casa, acest recul este unul firesc si poate fi pus pe seama ciclicitatii pietei rezidentiale - dat fiind ca luna septembrie marcheaza, in mod traditional, un apogeu al activitatii de tranzactionare, in vreme ce in decembrie se resimte, dimpotriva, un declin din acest punct de vedere.
De remarcat este ca, raportat la perioada similara a anului trecut, interesul din partea potentialilor cumparatori a consemnat, per ansamblu, un avans de 5%. Acest indicator a avut o evolutie sensibil diferita in cele sase centre regionale analizate: a scazut cu 7% in Bucuresti, dar s-a majorat (de cele mai multe ori considerabil) in toate celelalte cazuri - cu 6% in Timisoara, cu 12% in Constanta, cu 30% in Brasov, cu 24% in Cluj-Napoca si cu 42% in Iasi.
Interes in crestere pentru blocurile noi
Din punctul de vedere al preferintelor potentialilor cumparatori, locuintele nou-construite ocupa in continuare un loc important, 56% dintre clientii din marile orase aratandu-se interesati de acest tip de proprietati (fata de 55% in trimestrul al treilea). Lucrurile stau insa diferit atunci cand ne uitam la fiecare piata in parte. Astfel, in trei dintre marile centre regionale analizate, majoritatea inclina spre achizitia unei locuinte noi: 66% in Iasi, 71% in Cluj-Napoca (o crestere importanta, de la 65% trimestrul anterior) si 59% in Bucuresti; pe de alta parte, in celelalte trei orase, ponderea ocupata de locuintele noi este minoritara, dar totusi in crestere: 48% in Timisoara (de la 42% trimestrul trecut) si 43% in Constanta si Brasov (fata de 41% si, respectiv, 42%).

Din aceeasi categorie

12 Apr 10:53 | Academia Romana: 10 principii de valorificare sustenabila a resurselor minerale
13 Noi 11:13 | SmartWrap a lansat Centrul Mobil de Testare a Stabilitatii Paletilor
10 Feb 13:38 | H Victoriei 139 - Best International Residential Renovation /Redevelopment
01 Iul 11:46 | Canicula e aici. Angajatorii trebuie sa asigure suficienta apa de baut la locul de munca
17 Mai 13:13 | INNOCONSTRUCT: Angajamentul firmelor si Guvernului pentru digitalizare
11 Mar 13:49 | Reprezentantii industriei au semnalat blocaje de transport marfa in portul Constanta
22 Iul 11:39 | RBL, in 10 ani: De la 4 antreprenori la o comunitate de 230 de lideri de business
29 Iun 11:43 | Financial Times: „Nordis Mamaia va fi cel mai mare hotel de leisure din Europa”
23 Iun 13:57 | AKZONOBEL lanseaza competitia Paint the Future, dedicata start-up-urilor
18 Iun 13:57 | Andreas Lier, CEO al BASF, nou presedinte la Camera de Comert Romano-Germana
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA