Duminică, 18 Mai 2025
RO EN

MFE: POIM va incheia contracte cu o valoare tripla fata de alocare

O noua masura pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si evitarea dezangajarii (pierderea unor alocari de sume pe anumite Programe Operationale) a fost aprobata de Guvernul Romaniei, la propunerea Ministerului Fondurilor Europene si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Aceasta initiativa face parte din actuala noastra filosofie de lucru in domeniul fondurilor europene si anume gasirea urgenta de solutii sustenabile pentru cresterea gradului de atragere a banilor europeni in tara. Un astfel de deziderat presupune crearea de premise cat mai bune pentru ca beneficiarii sa poata avea acces mai simplu la banii europeni si sa putem creste in acest fel ritmul de implementare pe toate Programele Operationale, a declarat doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.
In acest sens, s-a modificat si completat Ordonanta de Urgenta nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. Scopul modificarii este de a putea fi incheiate contracte de finantare cu o valoare mai mare decat prevedeau alocarile initiale din Programele Operationale, astfel:
In cadrul POR (Programul Operational Regional) si POC (Programul Operational Competitivitate), vor fi incheiate contracte de finantare cu o valoare totala dubla fata de alocarea propriu-zisa. In ceea ce priveste POIM (Programul Operational Infrastructura Mare), vor fi incheiate contracte cu o valoare tripla fata de alocare, in vreme ce pentru POCU (Programul Operational Capital Uman), POCA (Programul Operational Capacitate Administrativa) si POAT (Programul Operational Asistenta Tehnica) se vor putea incheia contracte a caror valoare totala depaseste cu 50% alocarea.
Pentru POAD (Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate), vor fi incheiate contracte a caror valoare totala depaseste cu 20% alocarea programului. Propunerea se justifica prin faptul ca, pentru unele apeluri lansate, au existat proiecte eligibile, de calitate, dar care nu au putut fi contractate fiindca bugetul alocat apelului respectiv nu era suficient.
O alta completare vine in sprijinul beneficiarilor care primesc finantare sub incidenta ajutorului de stat/ de minimis (de obicei organizatii private), prin acces la prefinantare pentru toate categoriile de cheltuieli eligibile intr-o singura transa de maximum 40 la suta din contributia publica eligibila a proiectului. Toate masurile si completarile de mai sus au fost introduse cu obiectivul clar de a urgenta contractarea proiectelor astfel incat, pana la sfarsitul lui 2018, rata de contractare a fondurilor europene gestionate de MFE si MDRAP sa ajunga la 100%.

Din aceeasi categorie

12 Apr 10:53 | Academia Romana: 10 principii de valorificare sustenabila a resurselor minerale
13 Noi 11:13 | SmartWrap a lansat Centrul Mobil de Testare a Stabilitatii Paletilor
10 Feb 13:38 | H Victoriei 139 - Best International Residential Renovation /Redevelopment
01 Iul 11:46 | Canicula e aici. Angajatorii trebuie sa asigure suficienta apa de baut la locul de munca
17 Mai 13:13 | INNOCONSTRUCT: Angajamentul firmelor si Guvernului pentru digitalizare
11 Mar 13:49 | Reprezentantii industriei au semnalat blocaje de transport marfa in portul Constanta
22 Iul 11:39 | RBL, in 10 ani: De la 4 antreprenori la o comunitate de 230 de lideri de business
29 Iun 11:43 | Financial Times: „Nordis Mamaia va fi cel mai mare hotel de leisure din Europa”
23 Iun 13:57 | AKZONOBEL lanseaza competitia Paint the Future, dedicata start-up-urilor
18 Iun 13:57 | Andreas Lier, CEO al BASF, nou presedinte la Camera de Comert Romano-Germana
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA