Luni, 19 Mai 2025
RO EN

OAR: Supralargirea Caii Calarasi este inacceptabila

Cu pumnii inclestati, deasupra unui nor de furtuna, Ceausescu dispune continuarea planurilor sale urbanistice. Dedesubtul imaginii proiectate, singurii patru consilieri generali ai Primariei Capitalei (trei de la PNL si unul de la USR) care au raspuns invitatiei OAR Bucuresti la dezbaterea despre supralargirea Caii Calarasi, mentionata in proiectul de buget al PMB.
Serban Sturdza, presedintele OAR Bucuresti, crede ca absenta celorlalti consilieri, reprezentanti ai partidelor din CGMB, face dovada unui dezinteres foarte grav, pe fondul caruia agresiunile de tipul Berzei-Buzesti si cazuri similare de „asasinat urban” asupra cartierelor vor continua.
Mihaela Negulescu, urbanist si specialist in mobilitate urbana, subliniaza ca orasul istoric nu poate fi configurat de inginerii de trafic, ca un cartier nu este o problema rutiera si ca lucrurile gandite fragmentar, fara a fi dublate de o strategie de mobilitate pentru toata zona centrala, sunt inevitabil sortite esecului. Cu exemple din intreaga lume, mai multi vorbitori arata ca o artera de ciculatie mai larga nu fluidizeaza traficul ci, dimpotriva, aduce mai mult trafic in oras si implicit mai multa congestie.
Consilierii generali prezenti se pozitioneaza in unanimitate impotriva ideii de supralargire a Caii Calarasi. Reprezentantii PNL se plang de faptul ca decizia CGMB este una formala si ca de fapt Comisia Tehnica de Amenajarea Teritoriului si Urbanism - cu rol consultativ! - este cea care hotaraste de facto. Bogdan Stroe, consilier general USR, se teme ca fara o campanie publica, de cultivare a atasamentului actualilor bucuresteni fata de mostenirea arhitecturala a capitalei, nicio lege sau masura administrativa nu va reusi sa tina in viata orasul istoric.
Pierre Bortnowski crede ca daca exista ceva in orasul istoric care trebuie recuperat si supralargit, acela este trotuarul - un spatiu cvasi-inexistent la limita dintre fatada si carosabil, un loc periculos, in care trecatorul este amenintat permanent de autovehicole, gropi, borduri, cornise, tencuieli si turturi, impracticabil pentru batrani sau carucioare. Si, pe cand traficul este un mijloc, viata comunitara urbana este scopul.
Horia Roman Patapievici a vorbit in calitate de bucurestean si de locuitor al unei „zone protejate”. A evocat o lume azi disparuta, in care vecinii aveau nume si prenume, uneori burti mari sau palarii pe care si le ridicau respectuos seara, salutand chiar si copiii. A constatat ca, desi unele case si mai multe fatade au supravietuit, tesutul social din spatele lor este mort. La aceeasi adresa, astazi traieste intre necunoscuti. Si a concluzionat ca abia acum, cand bogatii se autoizoleaza in cartiere noi, in spatele barierelor, iar saracilor le revin zone delabrate din vechiul oras sau cartiere specifice, are loc cu adevarat lupta de clasa clamata in comunism.
Au fost de asemenea prezenti si au luat cuvantul Andrei Pippidi, Georgeta Filitti, Cezara Mucenic, Sandra Ecobescu, Doina Vella, Bogdan Bogoescu, Irina Criveanu, Teodora Ganea - arhitect rezident in Calea Calarasi si Edmond Niculusca (ARCEN), coordonatorul Catalogului Bucuresti - un inventar al zonelor protejate din Bucuresti. Stefan Ghenciulescu, vicepresedinte OAR National, a subliniat ca, in virtutea bunelor practici urbanistice actuale, ideea de supralargire a unei strazi dintr-un cartier istoric este pur si simplu inacceptabila. OAR Bucuresti a cerut printr-o adresa oficiala informatii suplimentare si publicarea documentelor care au fundamentat oportunitatea studiului de fezabilitate pentru „Supralargire Calea Calarasi si bd. Corneliu Coposu, intre str. Sf. Vineri si Sos. Mihai Bravu”.

Din aceeasi categorie

12 Apr 10:53 | Academia Romana: 10 principii de valorificare sustenabila a resurselor minerale
13 Noi 11:13 | SmartWrap a lansat Centrul Mobil de Testare a Stabilitatii Paletilor
10 Feb 13:38 | H Victoriei 139 - Best International Residential Renovation /Redevelopment
01 Iul 11:46 | Canicula e aici. Angajatorii trebuie sa asigure suficienta apa de baut la locul de munca
17 Mai 13:13 | INNOCONSTRUCT: Angajamentul firmelor si Guvernului pentru digitalizare
11 Mar 13:49 | Reprezentantii industriei au semnalat blocaje de transport marfa in portul Constanta
22 Iul 11:39 | RBL, in 10 ani: De la 4 antreprenori la o comunitate de 230 de lideri de business
29 Iun 11:43 | Financial Times: „Nordis Mamaia va fi cel mai mare hotel de leisure din Europa”
23 Iun 13:57 | AKZONOBEL lanseaza competitia Paint the Future, dedicata start-up-urilor
18 Iun 13:57 | Andreas Lier, CEO al BASF, nou presedinte la Camera de Comert Romano-Germana
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA