
Acest proiect s-a depus in parteneriat, respectiv: U.A.T. Municipiul Orastie in calitate de Solicitant si lider de parteneriat si U.A.T. Judetul Hunedoara prin Consiliul Judetean Hunedoara in calitate de Partener. Proiectul „Realizarea Muzeului Civilizatiei Dacice cu reabilitarea si modernizarea strazilor de acces, in municipiul Orastie” contine doua obiective de investitii:
1. Reabilitarea cladirii existente si transformarea acesteia in Muzeul Civilizatiei Dacice
2. Reabilitarea strazilor N. Balcescu (Tronson 2), N. Iorga, I. Creanga, Cetatii, din Municipiul Orastie
Obiectivele generale urmarite pentru realizarea Muzeului Civilizatiei Dacice sunt urmatoarele: expunerea si promovarea patrimoniului arheologic descoperit in zona Cetatilor Dacice, realizarea unei conexiuni muzeale si turistice intre Sarmizegetusa Regia si Ulpia Traiana Sarmizegetusa, crearea unui spatiu de documentare si cercetare pentru Comitetul UNESCO si Consiliul Stiintific al monumentului Sarmizegetusa Regia, relocarea patrimoniului cultural imobil al Muzeului de Etnografie si Arta Populara Orastie in acelasi spatiu expozitional. Cladirea va contine sali de expunere, sali de conferinte si expozitii temporare, depozite si spatiu carantina, laborator restaurare obiecte de etnografie, birouri, spatii pentru paza, spatiu pentru vanzare bilete si suveniruri, garderoba, cai de acces (holuri, scari, ascensor), grupuri sociale.
Se propune astfel, valorificarea cladirii existente, prin schimbarea destinatiei si refunctionalizarea acesteia, reamenajarea cladirii pentru punerea in valoare a acesteia in vederea intrarii in circuitul turistic, o deosebita importanta avand asezarea geografica a localitatii si a cladirii propuse pentru acest muzeu, pentru a fi inclus in circuitul turistic deosebit de important al obiectivelor turistice inscrise si incluse in patrimonial UNESCO.
Lucrarile de reabilitare si modernizare pentru strazile N. Balcescu (Tronson 2), N. Iorga, I. Creanga, Cetatii din Municipiul Orastie vor cuprinde urmatoarele: sistematizarea circulatiei, trotuare modernizate, regenerare zone verzi, amenajare de spatii de odihna cu mobilier urban, continuarea amenajarii unor trasee pietonale, punerea in valoare a scuarurilor, refacerea vegetatiei imbatranite, cresterea calitatii spatiilor publice.
Valoarea totala a investitiei va fi de 24.283.201,91 lei cu TVA. Durata estimata de executie a obiectivului de investitii este de 24 luni.