Luni, 19 Mai 2025
RO EN

PARLAMENTUL EUROPEAN: 35% eficienta energetica si 35% energie din regenerabile

Deputatii sunt gata sa negocieze tinte obligatorii cu ministrii UE pentru a atinge 35% eficienta energetica si 35% energie din surse regenerabile in consum, pana in 2030. Parlamentul a confirmat propunerea comisiei parlamentare de a avea o tinta obligatorie de 35% de eficienta energetica in UE, un minimum de 35% din surse regenerabile in consumul brut final de energie si, respectiv, de 12% in transport, pana in 2030. Pentru a atinge aceste tinte generale, statele membre trebuie sa isi stabileasca propriile tinte care sa fie monitorizate si realizate conform unei alte propuneri legislative, votate separat, privind guvernanta uniunii energetice. Rezolutia privind sursele regenerabile a fost aprobata cu 492 voturi la 88 si 107 abtineri.
Eficienta energetica : tinta obligatorie de minimum 35%
In ceea ce priveste eficienta energetica, Parlamentul a votat pentru o tinta obligatorie de minimum 35% si pentru tinte nationale indicative. Acest target trebuie calculat pe baza consumului estimat de energie in 2030, conform modelului PRIMES (care simuleaza consumul de energie si sistemul de alimentare cu energie in UE). Propunerea legislativa privind eficienta energetica a fost aprobata cu 485 voturi la 132 si 58 abtineri.
Energie regenerabila: o tinta de 35%
In votul privind o alta propunere legislativa, adoptata cu 492 voturi la 88 si 107 abtineri, deputatii au spus ca 35% din consumul de energie in Europa in 2030 trebuie sa fie din surse regenerabile. Trebuie fixate, de asemenea, tinte nationale de la care statele membre se pot abate cu maximum 10%, in anumite conditii.
Transport: mai mult combustibil bio avansat, eliminarea graduala a uleiului de palmier pana in 2021
In 2030, fiecare stat membru va trebui sa se asigure ca 12% din energia consumata in transporturi vine din surse regenerabile. Contributia asa numitilor carburanti bio de “prima generatie” (din alimente si plante alimentare) va trebui limitata la nivelul 2017 cu un maximum de 7% in transport. Deputatii vor de asemenea sa interzica utilizarea uleiului de palmier din 2021. Partea combustibililor bio avansati (care au un impact mai mic asupra utilizarii terenurilor decat cei din alimente), combustibili regenerabili pentru transport de origine non-biologica, combustibili bazati pe reziduuri si electricitatea din surse regenerabile trebuie sa fie cel putin 1,5% in 2021, crescand pana la 10% in 2030.
Biomasa
Deputatii vor ca schemele de sprijin pentru energia regenerabila din biomasa sa fie create astfel incat sa evite utilizarea nesustenabila a biomasei pentru productia de energie daca exista utilizari mai bune sau materiale, intrucat carbonul stocat in lemn ar putea fi eliberat in atmosfera prin ardere pentru incalzire. Pentru generarea de energie, prioritatea ar trebui acordata arderii reziduurilor si resturilor lemnoase.
Statiile de incarcare
Pana in 2022, 90% dintre statiile de incarcare pe drumurile transeuropene trebuie sa fie echipate cu puncte de reincarcare pentru masinile electrice, spun deputatii.
Energia generata de consumatori si comunitatile energetice
Parlamentul doreste ca toti consumatorii care produc energie in spatiile lor si care ar urma sa poata consuma aceasta energie si sa instaleze sisteme de stocare fara taxe, suprataxe sau contributii. Mandatul de negociere pentru deputati cere statelor membre sa evalueze barierele existente pentru consumul energiei produse in spatiul consumatorului, sa promoveze acest consum si sa se asigure ca toti consumatorii, mai ales gospodariile, pot sa se alature unor comunitati pentru energie regenerabila fara sa faca subiectul unor conditii si proceduri nejustificate.
Planuri nationale si rolul Comisiei
Pentru a atinge obiectivele uniunii energetice trebuie ca fiecare stat membru sa notifice Comisia pana la 1 ianuarie 2019 si apoi la fiecare zece ani despre planurile sale nationale privind energia si politica climatica. Primul plan trebuie sa se refere la perioada 2021 - 2030, iar urmatoarele trebuie sa acopere perioada de zece ani care urmeaza. Comisia va evalua planurile nationale integrare si poate face recomandari sau lua masuri de remediere daca considera ca au fost facute progrese insuficiente sau actiunile luate nu sunt destule. Propunerea de raport privind guvernanta uniunii energetice a fost aprobata cu 466 voturi la 139 si 38 abtineri.

Din aceeasi categorie

12 Apr 10:53 | Academia Romana: 10 principii de valorificare sustenabila a resurselor minerale
13 Noi 11:13 | SmartWrap a lansat Centrul Mobil de Testare a Stabilitatii Paletilor
10 Feb 13:38 | H Victoriei 139 - Best International Residential Renovation /Redevelopment
01 Iul 11:46 | Canicula e aici. Angajatorii trebuie sa asigure suficienta apa de baut la locul de munca
17 Mai 13:13 | INNOCONSTRUCT: Angajamentul firmelor si Guvernului pentru digitalizare
11 Mar 13:49 | Reprezentantii industriei au semnalat blocaje de transport marfa in portul Constanta
22 Iul 11:39 | RBL, in 10 ani: De la 4 antreprenori la o comunitate de 230 de lideri de business
29 Iun 11:43 | Financial Times: „Nordis Mamaia va fi cel mai mare hotel de leisure din Europa”
23 Iun 13:57 | AKZONOBEL lanseaza competitia Paint the Future, dedicata start-up-urilor
18 Iun 13:57 | Andreas Lier, CEO al BASF, nou presedinte la Camera de Comert Romano-Germana
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA