,,Dupa intrevederea avuta cu domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sanatatii, in prima parte a acestei luni, astazi (luni, n.n.), impreuna cu expertii BERD, am avut o intalnire la Ministerul de Finante, pentru a discuta optiunile finantarii prin PPP a noului Spital Regional Brasov. Discutia cu domnul secretar de stat Mihai Precup a fost tehnica si plina de intrebari, depasind doua ore - un semn foarte bun. Miza proiectului nostru, din punctul de vedere al Ministerului de Finante, nu este doar construirea unui spital modern pentru Brasov, Covasna si Harghita, ci si validarea mecanismului PPP in dezvoltarea de proiecte mari in Romania. Despre acest mecanism doar s-a vorbit in ultimii 25 de ani, fara a se materializa ceva. Ma bucur ca proiectul nostru, dus la finalul fazei SF prin efortul exclusiv al comunitatii brasovene si al partenerilor de la BERD (proiect demarat la initiativa societatii civile si a domnului doctor Dan Grigorescu), este acum considerat de catre minister ca fiind matur si luat in calcul pentru a deveni primul PPP functional din Romania. Intalnirea de astazi va fi urmata de continuarea dialogului cu Ministerul Finantelor: analize tehnice asupra diferitelor scenarii de finantare, calcule privind optimizarea costurilor prin acoperirea din fonduri publice a unor procente din CAPEX, analiza oportunitatii unui mix de solutii de finantare (PPP + fonduri europene). In concluzie, proiectul Spitalului Regional Brasov este bun si este matur si ma voi lupta pana la capat pentru a-l duce la indeplinire!”,a declarat primarul Allen Coliban la finalul intalnirii.

In vederea adoptarii acestei hotarari de Guvern, primarul Allen Coliban a initiat o serie de discutii cu reprezentantii Guvernului, dar si cu parlamentarii de Brasov, carora le-a cerut sprijinul pentru ca Guvernul sa aprobe aceasta investitie, cel mai mare proiect al Brasovului dupa ’89.
Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local la sfarsitul anului trecut, viitorul spital va avea 31 de sectii, 77 de specialitati, 972 de paturi - din care 820 pentru spitalizare continua, 96 de paturi de terapie intensiva, 56 pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienti pe an, atat spitalizati, cat si cei tratati in ambulatoriu, si va dispune de cele mai noi aparate si echipamente medicale din Romania.

Inaugurarea spitalului este prevazuta in 2028, constructia lui fiind evaluata la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor si dotarilor medicale, la 50 de milioane de euro (sumele sunt fara TVA, n.n.).
Proiectul cuprinde urmatoarele obiective de constructie:
- cladirea principala a spitalului (suprafata desfasurata de circa 141.000 m.p.);
- parcare de masini supraetajata (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule);
- cladire servicii tehnice (11.000 m.p., 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperis);
- parc de agrement (circa 10.000 m.p., inclusiv bufet de aprox. 250 m.p.);
- parc fotovoltaic (PV) (aprox. 7.500 m.p.; electricitatea generata de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).
Pentru ca acest spital sa fie functional incepand cu 2028 este necesar sa fie aprobata hotararea de guvern, iar in trimestrul IV lansata licitatia. Procedura ar trebui finalizata la sfarsitul anului 2023, pentru ca pana la sfarsitul anului 2024 sa fie finalizata toata procedura pentru finantare si demararea lucrarilor. In 2025 este prevazuta inceperea lucrarilor de construire, care vor fi finalizate in 2028, data la care Spitalul Regional Brasov ar trebui deschis.

Pentru Municipiul Brasov, acesta reprezinta, de asemenea, un element esential al viziunii sale pentru dezvoltarea Programului “Orasul Medical”.
Proiectul este pe deplin conform cu cele mai recente evolutii ale strategiei europene de asistenta medicala, inclusiv cu programul Sanatate 2020 si cu programul EU4Health si promoveaza obiectivele europene de dezvoltare durabila.