
Estimarea valorilor de investitii necesare pentru fiecare componenta a SACET s-a realizat pe baza informatiilor detinute de consultant din proiecte similare, precum si din datele disponibile la nivelul ELCEN si RADET privind investitiile specifice pe diverse tipuri de lucrari similare realizate de cele doua companii. Astfel, din totalul estimat de 3,8 miliarde euro necesar pentru modernizarea si eficientizarea SACET, circa 50 de milioane de euro ar costa constructia de centrale de cogenerare noi, inclusiv a celei de la Casa Presei (evaluata la circa 11,5 milioane de euro), peste 1,9 miliarde euro sunt estimate costurile cu reabilitarea blocurilor de locuinte, lucrarile la nivel de dispecer au fost evaluate la 50 de milioane de euro, cele la retelele de transport al energiei termice - la 500 de milioane de euro, costurile cu modernizarea punctelor termice (PT) si a retelelor de distributie ar ajunge la 400 de milioane de euro, circa doua milioane de euro sunt necesare pentru racordurile la reteaua de transport al gazelor naturale, iar 890 de milioane de euro reprezinta estimarea pentru constructia si modernizarea de centrale ELCEN.
In estimarea necesarului de 1,9 miliarde euro necesar pentru reabilitarea blocurilor de locuinte s-a luat in calcul contextul in care acestea vor continua in perioada urmatoare, datorita disponibilitatii de fonduri europene in acest sens. In stabilirea prognozei s-a luat in calcul un ritm de reabilitare termica de circa 3%/an in perioada 2018-2020 si de aproximativ 5%/an in intervalul 2023-2038. Efectele reabilitarii blocurilor de locuinte au fost cuantificate si considerate si in proiectia necesarului de energie termica necesar pe termen mediu si lung.
In ceea ce priveste investitia in centralele de cogenerare noi, estimata la circa 50 de milioane de euro, sursa de finantare va proveni din surse de capital privat sau mixt (public-privat).
Programul de investitii prioritare va fi implementat pana in 2024
Programul prioritar de investitii presupune realizarea, in intervalul 2018-2024, a urmatoarelor lucrari, in ordinea mentionata:
• Reabilitarea unei lungimi de circa 250 km de traseu de retea de transport al energiei termice, in perioada 2018-2022, si reabilitarea finala a retelei de transport al energiei termice in perioada 2023-2024 (circa 500 de milioane de euro);
• Modernizarea centralei termice de la Casa Presei prin transformarea in centrala de cogenerare de inalta eficienta, in perioada 2018-2020 (11,5 milioane de euro);
• Modernizarea surselor ELCEN CET Grozavesti si CET Bucuresti Sud, in perioada 2018-2020;
• Realizarea dispecerului de termoficare si a racordarii unor centrale ale ELCEN la reteaua de transport al gazelor naturale, in perioada 2019-2021 (52 milioane de euro);
• Modernizarea surselor ELCEN CET Bucuresti Vest si CET Progresu, in perioada 2021-2023.
Totodata, avand in vedere necesitatea asigurarii continuitatii serviciului de alimentare cu energie termica la nivelul sistemului, se va avea in vedere realizarea lucrarilor imediate de conformare la restrictiile de mediu pentru capacitatile ELCEN aflate in perioada de tranzitie fata de implementarea prevederilor Directivei nr. 2010/75/UE privind emisiile de gaze cu efect de sera. In acelasi timp, se va acorda o atentie speciala serviciului de alimentare cu energie termica prestat de RADET prin centrale de cvartal sau de bloc. Aceste centrale necesita lucrari de reabilitare si modernizare imediata pentru functionarea in conditii de siguranta.
Pentru modernizarea centralelor ELCEN s-au prevazut investitii prioritare de 875,4 milioane de euro.