Joi, 03 Iulie 2025
RO EN

SIBIU: Peste 20 milioane euro pentru un nou parc de agrement - Gusterland

La Sibiu, edilii au obtinut finantare nerambursabila pentru un nou parc de agrement: "Gusterland”, intr-o zona diametral opusa zonei de agrement din Sub Arini. Investitia are valoarea totala de 103,1 milioane lei din care valoarea nerambursabila este de 94,8 milioane lei. Contractul de finantare a fost semnat cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, Autoritatea de Management pentru Programul „Regiunea Centru” 2021 – 2027, in cadrul Prioritatii 8: „O regiune atractiva”, Actiunea: 8.1: „Dezvoltare urbana integrata prin regenerarea spatiilor publice, punerea in valoare a patrimoniului, infrastructurii culturale si a potentialului turistic din municipiile Regiunii Centru”.
"Dezvoltarea urbana cu sustinere financiara din surse nerambursabile a fost folosita de autoritatile publice ale municipiului Sibiu intr-o maniera care a raspuns nevoilor sibienilor tinand cont de o prioritizare riguroasa. Asta reiese din analiza modului in care au fost folosite finantarile nerambursabile disponibile in perioadele de programare 2007 – 2013, 2014 – 2020 si in cea de acum 2021 – 2027. Initial, accentul s-a pus pe imbunatatirea infrastructurii rutiere si pe mobilitatea urbana, extrem de importante pentru un oras mare, aflat la intersectia unor importante culoare europene si nationale de transport, mai ales ca in urma cu doua decenii nu exista autostrada. S-au investit astfel peste 87 de milioane de lei. 
 
 
In perioada 2014 – 2020, cu o investitie totala de 323 de milioane de lei, paleta investitiilor municipale sibiene cu finantare nerambursabila s-a diversificat: cresterea eficientei energetice a cladirilor publice si rezidentiale, reabilitarea si extinderea infrastructurii educationale, a infrastructurii sanitare si sociale. Totodata au continuat si investitiile in infrastructura rutiera si au inceput investitiile in infrastructura de agrement, o componenta importanta pentru dezvoltarea economiei bazata pe industria turismului si cu rol esential pentru confortul localnicilor. 
In zona Tilisca, un munte de moloz care uratea zona de zeci de ani, a fost transformat intr-o zona de agrement care include un teren de minigolf, locuri de joaca pentru copii, alei, zona umeda, o mini-tiroliana... In zona diametral opusa, a dealului Gusterita, prin proiectul al carui contract de finantare l-am semnat acum, 33 de hectare de teren nevalorificat vor fi transformate intr-un nou parc pentru sanatatea si agrementul localnicilor, completand oferta culturala si turistica a orasului cu diversificarea posibilitatilor de agrement”, a declarat Simion Cretu, director general al ADR Centru.
 
 
Dezvoltarea infrastructurii de turism din Municipiul Sibiu prin amenajarea unei zone de agrement si ecoturism pe dealurile Gusteritei, in municipiul Sibiu va introduce in circuitul activitatilor comunitare un teren de 33 de hectare care acum este sub-valorificat, aproape abandonat. Amenajarea parcului raspunde uneia dintre cele mai mari provocari, anume lipsa unei oferte diversificate de petrecere a timpului liber, care sa depaseasca oferta culturala a orasului si care sa fie sustinuta de o infrastructura adecvata. Proiectul promoveaza un stil de viata activ si sanatos, prin facilitati care incurajeaza miscarea, activitatile sportive si organizarea unor campanii de constientizare privind beneficiile unei vieti active pentru sanatatea fizica si mentala. Crearea unei noi oferte de petrecere a timpului liber va contribui la prelungirea duratei de sedere a turistilor, aspect esential pentru stimularea turismului local, care reprezinta un factor-cheie pentru dezvoltarea economica. Cresterea fluxului turistic va genera noi oportunitati de angajare in sectoare precum HoReCa, agentiile de turism si infrastructura locala, consolidand economia orasului.
"Complexul pentru agrement Gusterland va schimba felul in care petrecem timpul liber in Sibiu si, implicit, calitatea vietii. Este un proiect amplu, amenajat pe o suprafata extinsa, de 33 ha, si cu dotari complexe - de aceea valoarea totala a investitiei se ridica la 103 milioane de lei. Din aceasta suma, aproape 93 de milioane de lei i-am obtinut acum din fonduri europene nerambursabile, ceea ce inseamna ca din bugetul local vom asigura doar diferenta, de 10 milioane de lei. Lucrarile, in curs, sunt deja executate in proportie de 48% si vizam inaugurarea in primavara anului 2026. Termenul de executie a fost intarziat de o interventie neprevazuta, solicitata de societatea de electricitate DEER Brasov, care a presupus o solutie tehnica noua si lucrari mult mai complexe, ce presupun ingroparea unei importante linii electrice aeriene de inalta tensiune care traverseaza momentan amplasamentul. Profit de moment sa multumesc, in numele sibienilor, tuturor institutiilor avizatoare care au avut un aport in obtinerea documentelor necesare implementarii proiectului”, explica doamna Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu.
 
 
In cadrul proiectului, care se estimeaza ca va fi finalizat in luna iunie 2028, se vor amenaja facilitati noi, care acum lipsesc din oferta de agrement sibiana: instalatie de sanie/bob de vara, spatiu de joaca – inclusiv turn de aventura, partie de schi si tubing cu suprafata sintetica, tiroliana. Desigur, facilitatile deja obisnuite sunt prezente: terasa panoramica, un iaz, traseu pietonal, traseu pentru biciclete, zona de popas turistic. Va fi construita o cladire multifunctionala, se vor amenaja parcari si zona intreaga va avea toate dotarile cu utilitati si serviciile necesare unei functionari optime. Tot pentru buna functionare vor fi organizate, in cadrul proiectului, schimburi de bune practici si know-how cu operatori ai unor structuri similare de agrement din Austria si Germania.
De aceasta investitie vor beneficia locuitorii municipiului Sibiu si turistii, fiind estimat un numar de 60.000 de persoane/an care vor vizita parcul, 20.000 de persoane care vor achita tarife pentru diferite activitati, firmele din HoReCa locala si operatorii din turism, ONG-urile.
Pentru mai multe detalii, puteti consulta fisa de proiect.

Din aceeasi categorie

03 Iul 11:45 | HERCESA lanseaza Vivenda Prime, cu 105 locuinte, in estul Capitalei
02 Iul 17:55 | RELUARE licitatie de 27 mil. euro, lucrari de eficientizare energetica Palat Victoria
02 Iul 16:05 | PORR Romania avanseaza cu lucrarile de constructii la platforma din Portul Constanta
02 Iul 16:39 | VEGO a finalizat PUD pentru constructie Complex Multifunctional Cartierul Energiei
01 Iul 18:39 | MARI companii liciteaza constructie cladire de 158 mil. euro la spitalul Pius Brinzeu
01 Iul 17:53 | ELCEN: Cofinantare de 450 mil. euro necesara pentru constructie centrale in Capitala
01 Iul 16:50 | Urban Scope va elabora documentatia pentru campusul dual de 25 mil. euro din Buzau
01 Iul 13:23 | GEIGER si SDC Proiect construiesc cu 20 mil. euro campusul CRESCENDO Alba Iulia
30 Iun 18:19 | ONE PM asigura managementul lucrarilor de extindere a NEPI Promenada Mall
30 Iun 17:54 | STRABAG a finalizat fundatia noii cladiri de birouri The ARC, din Bucuresti
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA