Miercuri, 07 Mai 2025
RO EN

CNSP: Proiect pentru 500 km de linie ferata de mare viteza intre Ploiesti si Siret

Pana la data de 25 februarie 2019, se afla in dezbatere publica, pe portalul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP), proiectul de Hotarare a Guvernului (HG) pentru completarea listei proiectelor strategice de investitii care urmeaza a fi pregatite si atribuite in parteneriat public-privat de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 357/2018 cu modificarile si completarile ulterioare. Mai precis, este vorba despre completarea listei respective cu punctul 22 - Linia ferata de mare viteza Ploiesti – Buzau – Focsani – Bacau – Pascani – Iasi – Suceava – Siret (Vicsani), ce reprezinta un proiect strategic din domeniul de infrastructura de transport feroviara.
Potrivit proiectului de HG, „linia ferata de mare viteza Ploiesti – Buzau – Focsani – Bacau – Pascani – Iasi – Suceava – Siret (Vicsani) asigura reducerea timpului de legatura dintre capitala si principalele orase/poli de dezvoltare de pe traseu, precum Ploiesti, Buzau, Focsani, Bacau, Pascani, Iasi, Suceava etc. De asemenea, se creeaza posibilitatea realizarii unor conexiuni cu Republica Moldova si Ucraina”.
In textul ce va fi supus aprobarii Executivului, se mai arata ca realizarea liniei ferate de mare viteza, pe un singur fir, paralel cu firele de cale ferata existente, in lungime de aproximativ 505 km ( Ploiesti – Siret, circa 430 km si Pascani – Iasi circa 75 km), va conduce la atragerea unui numar insemnat de calatori de la transporturile aeriene si rutiere catre transportul feroviar, la atragerea turistilor, a tinerilor cu inalta calificare dornici de a lucra in centrele universitare/de cercetare/industriale care exista/se vor dezvolta pe traseu, dar si a investitorilor straini, prin crearea unor sectoare industriale specializate”.
Oficialii CNSP mai subliniaza ca asigurarea, in cadrul proiectului de parteneriat public – privat, inclusiv cu dotarea de material rulant modern, de ultima generatie, va atrage dupa sine sporirea calitatii serviciilor si a sigurantei calatorilor si a marfurilor in transportul feroviar, concomitent cu reducerea consumului de energie electrica, dar si crearea de noi locuri de munca”.
In final, se stipuleaza si modul de implementare a proiectului de infrastructura feroviara; practic, „constructia si operarea liniei feroviare se va face de catre operatorul privat pe o perioada de 20 de ani, din care patru ani pentru proiectare si constructie, perioada in care investitorul privat va obtine venituri atat din taxa de utilizare a caii ferate si din operarea propriu zisa, cat si din subventii acordate de stat”. Pentru a vizualiza proiectul de HG si expunerea de motive, click aici!

Din aceeasi categorie

30 Apr 13:26 | NOUL pod hobanat peste Somes din Satu Mare a trecut testele statice si dinamice
30 Apr 13:26 | Grupul UMB si Euro-Asfalt: Contract de 540 mil. euro pentru lotul Pipirig-Leghin, A8
29 Apr 14:14 | NESS a inceput lucrarile la podurile care conecteaza Romania si Republica Moldova
29 Apr 14:10 | CNIR preia constructia lotului Chiribis-Biharia, de pe Autostrada Transilvania (A3)
25 Apr 13:58 | CNIR: Licitatie pentru constructia ultimelor trei tronsoane din autostrada A8
25 Apr 07:00 | Vanzarile SW Umwelttechnik Romania au crescut in 2024 cu 18%, la 50 mil. euro
16 Apr 13:54 | ASOCIEREA TrackWorks castiga lucrarile de reabilitare a CF Craiova-Caransebes (lot 1)
16 Apr 12:45 | Constructii Erbasu si Concelex vizeaza constructia Autostrazii Craiova-Filiasi, Lot 3
14 Apr 17:20 | Grupul UMB castiga si lotul 2 de lucrari constructii la autostrada A7 Pascani-Suceava
11 Apr 14:21 | MAKYOL si Ozaltin semneaza contract de executie pentru A3 Poarta Salajului-Nusfalau
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA