Luni, 07 Iulie 2025
RO EN

Proiectul Baneasa necesita investitii de circa 2 miliarde euro

Inteviu cu Michael Lloyd (41 de ani), Principal & Managing Partner al Proiectului Baneasa

- Ati intampinat dificultati in procesul de incepere a lucrarilor?- Nu ne-am confruntat cu dificultati mari, dar am avut nevoie de cinci ani pentru a planifica proiectul in cele mai mici amanunte si pentru a pune la punct documentatia juridica necesara inceperii lucrarilor. Bineinteles, intotdeauna vor exista probleme cu utilitatile, cu coordonarea si finalizarea acestora la timp, pentru ca - in cea mai mare parte - nu se afla sub controlul nostru, dar este evident ca situatia se imbunatateste in zona Baneasa.

- Precizati stadiul de executie a proiectului.
- In Baneasa Shopping City lucrarile sunt in plina desfasurare. Structura de otel a geamurilor securizate este deja fixata, iar fatada constructiei este asamblata. Peretii de compartimentare din gips-carton ai magazinelor sunt montati in proportie de 80%, iar lucrarile de constructie a peretilor din zidarie se afla la jumatate. Pe aproximativ 50% din suprafata totala inchiriabila a mall-ului vor fi prezente marci nou-intrate pe piata din Romania, iar procesul de inchiriere este finalizat. Peek & Cloppenburg si Inditex Group, cu Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Zara Home si Oysho isi vor deschide primele magazine din Romania in aceasta locatie, odata cu inaugurarea obiectivului in primavara lui 2008.

In Baneasa Rezidential, lucrarile la prima faza a constructiei au fost incepute in vara anului 2005, iar in luna iulie a.c. - 51 de locuinte erau deja finalizate. Urmatoarele 87 de apartamente au fost definitivate in luna octombrie, iar celelalte 89 de unitati locative vor fi livrate beneficiarilor la inceputul lui 2008.

In Baneasa Business & Technology Park, prima faza a constructiei a fost initiata in toamna anului 2006 si se va finaliza in acest an (respectiv primele 2 cladiri de birouri S+P+4E, ce insumeaza 26.000 mp utili). Circa 85% din suprafata primelor doua cladiri de birouri este deja inchiriata. Majoritatea chiriasilor lucreaza, in prezent, la amenajarea si compartimentarea spatiilor.

Cand vine vorba despre un proiect de o asemenea amploare, fiind unic pe piata romaneasca, inevitabil, se inregistreaza mici intarzieri. Cu toate acestea, in momentul de fata, noi putem spune ca ne-am tinut promisiunile.

- Mentionati valoarea lucrarilor de viabilizare a terenului si a investitiei totale.
- Inainte de inceperea lucrarilor am cheltuit aproximativ 20 milioane de euro pentru a aduce terenul la «statusul» necesar pentru a putea dezvolta Proiectul Baneasa. In acest moment, valoarea investitiei estimata pentru intregul obiectiv este cuprinsa intre 1,8 miliarde euro - 2 miliarde euro.

- Care sunt firmele partenere in proiect?
- Proiectul Baneasa este dezvoltat de catre Baneasa Investments printr-un parteneriat incheiat cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si o serie de investitori particulari, stabilit in anul 2000, cu scopul de a crea si dezvolta acest proiect. De asemenea, dorim sa il dezvoltam prin parteneriate strategice cu firme imobiliare internationale si locale, dintre care pot fi amintite: Salans - pentru consiliere juridica; Calisson - proiectant general; Rostrada - sevicii de consultanta in investitii. Planurile de arhitectura au fost intocmite de arh. Chapman Taylor, Mihai Radu Architects si Zip Studio. In ceea ce priveste serviciile de telecomunicatii, a fost incheiat un parteneriat strategic cu Romtelecom de care beneficiaza Baneasa Rezidential si BB&TP. Pentru prima faza a constructiei la Baneasa Rezidential, am semnat un parteneriat cu Alpha Bank care ofera un produs creat special pentru viitorii locatari ai zonei. Arhitectul primei faze a constructiei Baneasa Rezidential, este ZIP Studio, iar antreprenor este compania Comnord. Arhitectul proiectului Baneasa Business&Technology Park este compania Chapman Taylor, constructorul este firma Comnord, iar managerul de proiect este Kappa Architects & Engineers. Planurile de arhitectura pentru Baneasa Shopping City au fost elaborate de Chapman Taylor, iar constructor este Bouygues Romania.

- Ce factori au determinat majorarea suprafetei obiectivului?
- Urmarind ultimele tendinte de comert international, managementul Baneasa Shopping City a dezvoltat si mai mult proiectul initial, prin reconfigurarea intrarii principale pentru a incorpora un «department store» si dublarea suprafetei destinate zonei de distractie (de la 15.000 mp la 30.000 mp). In partea rezidentiala, care reprezinta acum 60% din intreaga suprafata a proiectului, vor exista aproximativ 4.500-5.000 de unitati locative. Zona pe care, probabil, o vom extinde cel mai mult este Baneasa Business & Technology Park. Motivul pentru care am ales sa majoram suprafetele pentru aceste zone a fost nivelul ridicat de dezvoltare atins de nordul Bucurestiului, care este mai degraba o zona urbana decat una suburbana.

- Care va fi, cu aproximatie, pretul unui apartament cu doua camere?
- Pretul unei unitati locative cu doua camere (un dormitor), pentru prima faza a constructiei din zona rezidentiala, a fost cuprins intre 215.000 de euro - 230.000 euro (plus TVA).

- Mentionati avantajele oferite de aceasta investitie.
- Proiectul Baneasa este cel mai mare proiect de dezvoltare urbana din Romania, este un concept integrat, care va cuprinde o zona rezidentiala spatioasa, un parc de afaceri modern si una dintre cele mai intinse zone comerciale din sud-estul Europei. Suprafata totala a proiectului este de 221 hectare reprezentand 1% din suprafata Bucurestiului. Proiectul Baneasa inglobeaza solutii pentru multe dintre aspectele stringente ale vietii urbane cotidiene: peste 20 ha sistem de drumuri publice, care vor ajuta la descongestionarea traficului in zona, o comunitate puternica de aproximativ 15.000 – 20.000 de locuitori, sursa suplimentara de venituri pentru bugetul local peste 872 milioane de euro, pe o perioada de 10 ani. Estimam, de asemenea, ca in cadrul Proiectului Baneasa vor fi 25.000 de angajati permanenti, iar aceste locuri de munca vor fi distribuite, dupa cum urmeaza: Baneasa Shopping City aproximativ 7.000, BB&TP - aproximativ 13.000 si comert / profesii liberale si servicii - circa 5.000. Totodata, obiectivul incorporeaza peste 50 de hectare de spatiu verde.

- Considerati ca pe piata din Bucuresti mai sunt locuri pentru astfel de obiective?
- Fara indoiala! Bucurestiul este un oras usor dezorganizat, fiind constituit din numeroase parti care nu se imbina intotdeauna perfect. Cel mai mare avantaj al unui proiect bazat pe un masterpan (asa cum este Baneasa) este acela de a putea beneficia, intr-un singur mediu (construit dupa ultimele standarde europene), de cele mai importante elemente ale vietii: a trai, a munci si a petrece timpul liber. Astfel, locuitorii vor avea parte de mai putin stres, iar pe termen lung, cu siguranta calitatea vietii se va imbunatati.

- Cum apreciati evolutia pietei imobiliare din Romania in 2007?
- Consider ca sunt inca foarte multe de facut pe piata imobiliara romaneasca. Cu siguranta se poate dezvolta foarte mult in urmatorii 20 de ani, insa depinde de mai multi factori cat de rapid sau lent va fi acest proces.

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA