Marți, 01 Iulie 2025
RO EN

RoCoach & Novel: Romanii privesc cu optimism viitorul AI, dar se tem pentru jobul lor

Peste trei sferturi dintre romani (76%) vad in Inteligenta Artificiala (AI) o oportunitate pentru economie si societate, desi jumatate dintre acestia recunosc si riscuri, adoptand o pozitie echilibrata in ceea ce priveste dezvoltarea acestui tip de tehnologie. Totusi, optimismul romanilor in ceea ce priveste oportunitatile aduse de inteligenta artificiala este dublat de o doza considerabila de ingrijorare. Astfel, mai mult de o treime dintre respondenti (35,7%) anticipeaza ca AI va duce in principal la pierderea locurilor de munca, chiar daca vor aparea si noi tipuri de joburi. Alti 42% cred intr-un impact echilibrat: disparitia unor roluri sau meserii, dar si aparitia altora intr-o proportie similara, in timp ce doar 11% sunt de parere ca AI va genera mai multe locuri de munca decat va elimina, arata datele celui mai recent studiu privind perceptia romanilor asupra AI, realizat de RoCoach impreuna cu Novel Research, in perioada mai-iunie 2025. 
Reticenta privind impactul AI asupra joburilor creste odata cu varsta si este mai accentuata in randul persoanelor cu educatie preuniversitara. In schimb, in randul utilizatorilor activi ai noii tehnologii aproape 67% vad AI ca o mare oportunitate, comparativ cu doar 18,7% in randul celor care au auzit despre aceasta tehnologie, dar nu au utilizat-o niciodata. 
Nu doar locurile de munca genereaza preocupari in randul romanilor, ci si modul in care AI ar putea fi folosit in evaluarea performantei profesionale. Doar 20,2% dintre cei chestionati sunt de acord ca AI-ul sa faca singur evaluari, fara interventie umana, in timp ce aproape 40% accepta ca AI-ul sa contribuie la evaluarea lor doar impreuna cu analiza superiorului ierarhic. Peste 35% dintre romani declara ca nu sunt confortabili cu evaluarea automata si o resping total.
 
Romanii cer statului sa sprijine formarea profesionala in AI
Mai mult de jumatate dintre romani (64,6%) considera ca statul ar trebui sa sprijine activ formarea profesionala legata de AI, mai ales in cadrul industriilor strategice (36,9%), sau in relatie cu prevenirea somajului tehnologic (27,7%). Perceptia publica indica astfel o asteptare clara privind rolul statului in pregatirea economiei pentru schimbarile aduse de AI, iar tinerii (18-29 de ani) sunt segmentul cel mai vocaI, 45% dintre ei considerand ca AI poate deveni o componenta strategica pentru competitivitatea Romaniei. Astfel, asteptarea lor este ca statul sa creeze o strategie care sa stimuleze investitiile private, inovatia si dezvoltarea specialistilor, pentru ca Romania sa nu ramana in urma in noua economie globala bazata pe AI.
"Cercetarea confirma ca romanii nu sunt refractari la schimbare, dar cer echilibru si protectie. Vedem o societate care nu respinge AI-ul, ci cauta repere clare pentru a-l integra sanatos in viata profesionala. Iar in fata unui fenomen care schimba paradigme, avem datoria sa construim mai mult decat competente tehnice - avem datoria sa cultivam discernamant, adaptabilitate si leadership uman. Cred ca Romania are oportunitatea de a construi un model de integrare inteligenta a noilor tehnologii: prin educatie, reconversie profesionala si politici de reducere a decalajelor digitale", spune Mihai Stanescu (foto), fondatorul RoCoach, prima companie de coaching din Romania si dezvoltator al Organizational Transition Quotient (ORQ). 
In contextul polarizarii sociale, evidentiata mai ales pe parcursul ultimului proces electoral, RoCoach si Novel Research lanseaza studiul privind perceptia romanilor asupra inteligentei artificiale - o cercetare care nu analizeaza doar atitudinile fata de tehnologie, ci reflecta, in profunzime, felul in care romanii isi proiecteaza viitorul intr-o societate in schimbare accelerata. AI-ul devine, in acest moment, nu doar un subiect tehnologic, ci un barometru al increderii, al educatiei digitale, al anxietatii sociale si al capacitatii noastre de adaptare.
Prin aceasta initiativa, RoCoach si Novel Research isi propun sa deschida un spatiu de dialog intre decidenti, mediul de afaceri si societate, in jurul unui subiect care, in viitorul apropiat, poate genera un impact social fara precedent.
"Ne-am dorit ca acest studiu sa exploreze implicatiile sociale ale unei tehnologii care schimba deja economia, piata muncii si modul in care interactionam. Rezultatele arata o societate polarizata nu doar politic, ci si digital, cu diferente majore intre generatii, regiuni si niveluri de educatie. Intr-un astfel de context, AI-ul poate fi fie catalizator al incluziunii, fie amplificator al excluderii. Pentru ca Romania sa navigheze cu succes aceasta tranzitie, avem nevoie de politici coerente, lideri conectati la realitate si decizii care sa tina cont de perceptia si nevoile reale ale oamenilor", spune Marian Marcu, Managing Partner Novel Research.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 800 de persoane din mediul urban, cu varste intre 18 si 64 de ani, active profesional si utilizatoare de internet. Datele au fost colectate in perioada mai-iunie 2025, prin metoda CAWI (Computer Assisted WEB Interviews). 

Din aceeasi categorie

30 Iun 18:18 | ASR si ANAZ anunta organizarea primului curs de zincare termica pentru sudori
25 Iun 13:14 | APSAP: Peste 94% dintre bugetari nu se tem de pierderea locului de munca
19 Iun 07:00 | ADECCO: Incasari de 5,5 miliarde euro si masuri de crestere a disciplinei costurilor
11 Iun 12:33 | Parteneriat strategic intre Trust Expert si Facultatea de Constructii si Instalatii Iasi
06 Iun 11:20 | Genesis Property: Aproape 47% dintre angajati si-ar dori saptamana de lucru de 4 zile
28 Mai 15:36 | PORR, partener principal la EBcon 2025, conferinta de Employer Branding din ECE
08 Mai 13:22 | CCE-R: Elvetia investeste 10 milioane CHF in educatia duala din Romania
06 Mai 07:00 | MANPOWER anunta incasari de 4,1 miliarde USD in primele trei luni din anul 2025
05 Mai 07:00 | RANDSTAD raporteaza Incasari de peste 5,6 miliarde euro in trimestrul intai
09 Apr 11:14 | VUCAMIX: 57% dintre angajati isi doresc competente in Inteligenta Artificiala
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA