Miercuri, 02 Iulie 2025
RO EN

CEMBUREAU: 40% din combustibilii folositi la productia cimentului provin din deseuri

Deseurile constituie, in medie, 40% din volumul total al combustibililor folositi pentru productia cimentului in Uniunea Europeana, procentul diferind, evident, de la un stat membru la altul, potrivit datelor CEMBUREAU, organizatie ce reuneste principalii fabricanti de ciment din UE. "Astazi, industria cimentului beneficiaza de disponibilitate tehnica pentru a inlocui 60% din combustibilii pe care ii utilizeaza in productie cu deseuri, cota respectiva urmand a creste la 95% in viitor. Avand in vedere cantitatile uriase de deseuri generate in UE in fiecare an, utilizarea optima a acestora de catre producatorii din industria cimentului reprezinta o oportunitate unica pentru managementul deseurilor", se precizeaza in raportul comandat de CEMBUREAU la Ecofys.
Reprezentantii organizatiei din industria cimentului ofera, astfel, o solutie interesanta si la indemana pentru gestionarea deseurilor din statele membre. "In loc sa se concentreze pe dezvoltarea de proiecte scumpe de management al deseurilor sau pe incineratoare pentru productia de energie din deseuri, statele membre ar trebui sa utilizeze mai intai solutiile pe care le au la indemana pe teritoriile proprii. Prin utilizarea preponderenta a facilitatilor existente in fiecare tara pentru colectarea si utilizarea deseurilor, companiile din industria cimentului nu numai ca ofera o solutie pentru gestionarea deseurilor ce nu pot fi reciclate sau refolosite, dar si evita necesitatea de a investi in capacitati suplimentare de management al deseurilor, generand economii importante in randurile statelor membre", se arata in documentul citat.
Potrivit estimarilor Ecofys, citate de CEMBUREAU, statele membre pot economisi intre 9 si 16 miliarde euro folosind capacitatile deja existente in industria cimentului, valoarea preconizata rezultand din fondurile necesare a fi investite in constructia de incineratoare pentru transformarea deseurilor in energie.
Conform CEMBUREAU, Uniunea Europeana genereaza circa 2,5 miliarde tone de deseuri, cantitatea respectiva fiind gestionata in diverse moduri: reciclare, depozitare sau recuperare a energiei, prin incinerare. Peste 50% din deseuri sunt reciclate, 13% dintre acestea sunt folosite pentru generarea de energie, in timp ce peste 35% sunt, inca, depozitate la gropi de gunoi. In fabricatia cimentului, producatorii folosesc, anual, milioane de tone de deseuri drept combustibili alternativi, ca materii prime. Industria cimentului inlocuieste, astfel, o parte a combustibililor folositi pentru ardere in cuptoare, cu solutii alternative, provenite din deseuri (co-procesare).

Din aceeasi categorie

30 Iun 07:52 | Regulamentul UE revizuit pentru comercializarea produselor pentru constructii
30 Iun 07:00 | WIENERBERGER: Rezultate solide in trimestrul intai datorate inovarii si rezilientei
27 Iun 07:05 | TotalEnergies Marketing aniverseaza 20 de ani de prezenta de succes in Romania
25 Iun 07:33 | SW UMWELTTECHNIK: Obiective de consolidare prin continuarea investitiilor
25 Iun 07:00 | Heidelberg Materials pregateste tranzitia energetica si are inceput bun de anul financiar
24 Iun 11:04 | HOLCIM anunta finalizarea procesului de separare a afacerii din America de Nord
23 Iun 07:30 | Bauelemente: Solutii prefabricate complete pentru cladiri non-rezidentiale
23 Iun 07:00 | HENKEL: Divizia Adezivi anunta vanzari de 2,7 miliarde euro si incertitudini noi pe piete
19 Iun 11:13 | 75 de organizatii solicita Guvernului o pozitie ferma pentru fonduri UE pentru paduri
17 Iun 07:00 | BASF: Tarifele comerciale volatile afecteaza performanta financiara anuala a grupului
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA