Miercuri, 14 Mai 2025
RO EN

BM: Romania trebuie sa imbunatateasca rezilienta la dezastre si schimbari climatice

Romania a cunoscut, inainte de pandemie, una dintre cele mai rapide cresteri economice din Uniunea Europeana, dar are nevoie de institutii mai puternice si de disciplina fiscala pentru a o mentine si este important sa isi imbunatateasca urgent rezilienta in fata dezastrelor naturale si a schimbarilor climatice, a declarat vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Anna Bjerde.
Aceasta a efectuat, in perioada 12 - 14 iulie 2021, prima sa vizita oficiala in Romania, ocazie cu care a apreciat nivelul inalt recent de crestere economica al tarii, precum si raspunsul eficient al acesteia la criza economica si la cea din domeniul sanatatii generate de pandemia de COVID-19. Se asteapta ca aceste eforturi sa faciliteze o crestere economica in 2021 la niveluri similare cu cele de dinainte de pandemie.
"Inainte de pandemie, Romania a cunoscut una dintre cele mai rapide rate de crestere economica din Uniunea Europeana (UE) si o reducere semnificativa a saraciei. Dar tara are nevoie de institutii mai puternice si de disciplina fiscala pentru a mentine o crestere economica de care sa beneficieze toti cetatenii. Este important ca Romania sa isi imbunatateasca urgent rezilienta in fata dezastrelor naturale si a schimbarilor climatice, pentru o redresare echitabila si sustenabila", a spus oficialul BM.
In timpul vizitei sale, Anna Bjerde a reafirmat angajamentul Bancii Mondiale de a sprijini Romania pentru o redresare post-pandemica prietenoasa cu mediul, rezilienta si incluziva si a subliniat necesitatea implementarii unor reforme structurale ambitioase si a consolidarii fiscale, asigurand sprijinul celor mai vulnerabili membri ai societatii, precum si consolidarea institutiilor tarii. Anna Bjerde a subliniat, de asemenea, sprijinul continuu al Bancii Mondiale pentru punerea in aplicare a strategiei nationale pentru integrarea romilor.
Vizita a inclus intalniri la nivel inalt si discutii aprofundate cu autoritati publice, societatea civila, sectorul privat si parteneri de dezvoltare. Anna Bjerde s-a intalnit si cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pentru a discuta despre eforturile continue de redresare ale Romaniei, inclusiv despre reformele in sectorul educatiei in urma provocarilor generate de pandemie. Cu premierul Florin Citu si alti membri ai Cabinetului acestuia, vicepresedintele Bancii Mondiale a discutat despre Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si reforme prioritare pentru a incuraja o redresare durabila din punct de vedere fiscal, ce protejeaza mediul inconjurator si care este favorabila incluziunii sociale in tara.
In vizita efectuata in Romania, Anna Bjerde a fost insotita de Gallina A. Vincelette, director regional pentru tarile din UE, si de Anna Akhalkatsi, noul manager de tara pentru Romania si Ungaria, precum si de Koen Davidse, director executiv al board-ului Bancii Mondiale.
Vizita a marcat semnarea unui nou Memorandum de Intelegere (MoU) intre Banca Mondiala si Guvernul Romaniei pentru furnizarea asistentei tehnice pana in anul 2029. In cadrul acestui Memorandum, Banca Mondiala va sprijini Guvernul in eforturile sale ce urmaresc convergenta Romaniei la standardele UE, incurajarea prosperitatii in cadrul intregii societati, reducerea saraciei, promovarea incluziunii sociale si consolidarea capacitatii generale a administratiei publice.

Din aceeasi categorie

30 Apr 12:55 | Beltrame, primul producator de otel din Europa certificat GSCC pentru sustenabilitate
30 Apr 09:08 | Derom Total si SystemBau investesc in comunitati si zone defavorizate din Dobrogea
29 Apr 13:31 | HOLCIM: Campanie de impadurire a zonelor degradate cu 95.000 de puieti, in 2025
28 Apr 12:17 | HABITAT: Maraton in sprijinul familiilor care au nevoie de o locuinta decenta
28 Apr 09:54 | NUSCO aduce conceptul de mini-padure urbana in ansamblul Nusco City
18 Apr 07:00 | NOUA solutii validate pentru cladiri si comunitati mai ecologice pe calea zero net
15 Apr 10:42 | RoGBC: 400 milioane euro pentru renovare energetica in ECE, in perioada 2026-2029
14 Apr 12:49 | Habitat for Humanity Romania continua campania "Pune TU piatra de temelie!"
10 Apr 10:10 | STRATOS: Raportarea CBAM vizeaza lanturile de aprovizionare si emisiile de carbon
27 Mar 11:32 | Romania a importat de doua ori mai multe materii prime reciclabile din tarile non-UE
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA