
"Sectorul imobiliar se afla intr-un moment decisiv in indeplinirea cerintelor impuse de principiile ESG. In conditiile in care anul 2023 a fost inregistrat drept cel mai calduros an din istorie la nivel mondial, initiativele pentru actiuni corporative si guvernamentale privind atenuarea schimbarilor climatice au atins cote fara precedent, plasand cerintele ESG in centrul atentiei tuturor partilor interesate. Unul dintre principalii factori care determina aceasta schimbare este evolutia peisajului legislativ. Incepand cu 1 ianuarie 2024, Directiva UE privind raportarea in materie de sustenabilitate corporativa (CSRD) impune marilor companii listate cu peste 500 de angajati, sa raporteze in conformitate cu reguli stricte de sustenabilitate. Aceste reglementari acopera o gama larga de criterii ESG, de la emisiile de gaze cu efect de sera la drepturile omului si biodiversitate. Evaluarea ESG prealabila devine o practica standard in deciziile de investitii si in selectia proprietatilor, in timp ce chiriasii iau tot mai mult in considerare aspectele ESG atunci cand isi aleg viitoarele sedii”, explica Tamara Dogariu, Senior Sustainability Consultant | ESG Strategic Advisory, contextul in care investitorii, bancile si chiriasii exercita o presiune din ce in ce mai mare asupra pietei imobiliare pentru a se alinia la cerintele ESG.

In acest context, certificarile verzi continua sa fie un punct de referinta in peisajul in continua schimbare al reglementarilor ESG, evidentiind un angajament ferm al dezvoltatorilor si proprietarilor fata de practicile sustenabile in mediul construit. Investitiile in certificarile verzi reprezinta o componenta importanta care sprijina demersul de conformare la reglementarile ESG riguroase, consolidand credibilitatea si atractivitatea pentru toate partile interesate.
Romania a inregistrat inca un an de succes in 2023 in ceea ce priveste certificarile LEED, BREEAM, WELL si Access4you, reflectand o evolutie semnificativa in diversele sectoare industriale, logistice, de retail si de birouri. Fata de anii anteriori, incluzand perioada pre-pandemica, cand majoritatea certificarilor verzi erau obtinute de cladirile de birouri, tipologia acestora a devenit mai echilibrata si mai diversificata in 2022 si 2023. Aproximativ 40% din certificarile verzi (inclusiv cele care adreseaza sanatatea si starea de bine a ocupantilor), au fost obtinute pentru proiecte de birouri, care raman in continuare principala categorie. Totodata, in jur de 33% din certificari au fost pentru proiecte industriale, in timp ce peste 20% au fost pentru sectorul de retail.
Departamentul ESG Strategic Advisory din cadrul Colliers, cu echipa dedicata de specialisti LEED, BREEAM, WELL, EDGE si Access4You, si-a dezvoltat portofoliul de servicii dedicate angajamentelor de mediu, sociale si de guvernanta (ESG), oferind consultanta pentru certificarea cladirilor sustenabile, calculul amprentei de carbon, dezvoltarea strategiilor de decarbonizare „Net Zero Carbon”, definirea strategiilor ESG pentru domeniul imobiliar, de evaluare si consultanta conform Taxonomiei UE si audituri energetice pentru cladiri. In cei 13 ani de activitate in acest segment de business, echipa ESG a Colliers a oferit consultanta in vederea certificarii conform standardelor internationale in domeniul sustenabilitatii pentru mai mult de 240 de proiecte din Romania, care totalizeaza mai bine de 6,7 milioane de metri patrati.