
"Anul trecut a reprezentat o perioada dificila pentru industria de echipamente la nivel mondial, ca urmare a incetinirii cresterii economice globale si reducerii preturilor materiilor prime. Vanzarile cantitative au scazut la un nivel minim inca din perioada recesiunii, iar reculul de pe piata chineza a fost deosebit de brutal. Totusi, au existat imbunatatiri pe pietele de utilaje din mai multe tari dezvoltate, care au compensat o parte din aceste pierderi", a declarat David Phillips, directorul general al companiei Off-Highway Research.
Crestere a cererii, prognozata pe pietele europene
Imbunatatirea treptata a activitatii de pe piata utilajelor de constructii din Europa, trend care a inceput inca din 2014, va continua in acest an, cu vanzari in crestere de la 125.705 unitati in 2015 la peste 130.500 de masini in acest an. In mod similar, vanzarile de pe piata nord-americana ar trebui sa creasca cu 4% in 2016, pana la 186.025 de utilaje. Majorari constante in domeniu vor fi inregistrate si in India, unde numarul total al echipamentelor de constructii comercializate s-ar putea majora cu mai mult de 20%, de la 35.554 utilaje in 2015 la 46.414 unitati, in acest an.
In Japonia, vanzarile de utilaje vor scadea la 73.825 de masini in 2016, de la nivelul de aproape 80.000 de echipamente livrate anul trecut, ca urmare a finalizarii planului de reconstructie implementat in urma cutremurului urmat de valul tsunami ce au lovit insula nipona in 2011.
In studiul Off-Highway Research sunt incluse in special utilajele terasiere, precum basculante, finisoare de asfalt, buldoexcavatoare, boldozere pe senile, excavatoare, incarcatoare frontale, mini-excavatoare, gredere, mini-incarcatoare etc.